Abrahamsson: Nu får vi se vad Växjö verkligen är gjord av

LULEÅ. Äntligen en positiv Omark-effekt.

Vilken show han hade i kväll – pucktrollaren från Övertorneå.

Och nu får vi se vad den här upplagan av Växjö verkligen är gjord av.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Ni kan Omark-historien. Efter att Luleå presenterat sitt stjärnförvärv radade laget upp sju raka förluster. En förbannelse som bröts i torsdags.

Och i kväll svarade Omark för en sanslös show. Han var direkt inblandad i de fyra första målen och var det någon som gav sitt lag chansen att vinna den här matchen var det puckgeniet med de mjuka handlederna.

Men var en totalt oväntad spelare som avgjorde. Lars Bryggman har knappt platsat på hela säsongen och gjorde ett mål i grundserien. Nu visade han kyla när han med skridskorna tryckta mot isen dirigerade in segermålet med åtta minuter kvar.

Sedan är ju frågan om det även är tillåtet att trycka in målvaktens benskydd?

Efter videobedömning godkändes i alla fall det avgörande målet.

Hur analyserar vi annars den här matchen? Det började med struktur, fortsatte med alla annat än struktur och avslutades med dramatik.

Saknat infekterade duellerna

Jag har saknat de små infekterade duellerna, i den här matchen kom de direkt. Redan i första bytet var Colby Armstrong på Linus Klasen, tuffingarna Anton Hedman och Noah Welch var ytterst när att släppa handskarna. Armstrong och Per Ledin fick tio minuter var.

Som jag har varit inne på, det behöver inte vara kastade handskar, men duellerna måste finnas där. Den heta inledningen la en nerv och en puttrande irritation över matchen.

Precis som det ska vara i slutspelet.

Jag har skrivit det förut, Luleås försvarsspel är inte i närheten av vad det har varit och numera krävs det fyra eller fem mål för att vinna matcher. Och det håller givetvis inte i längden. Till viss del kan det förklaras Robin Jonssons frånvaro, men det är inte hela sanningen.

Jag gillade annars Luleås inledning. Benen var pigga och även om Växjö också kom ut bra skaffade sig hemmalaget successivt ett övertag. Balansen mellan när de skulle gå fram och sätta press och när de skulle dra sig tillbaka snudd på perfekt.

Hedman har inte många vänner i Hockeysverige

Dessutom var Luleå starkare i det fysiska spelet, utnyttjade det och fick bättre tryck i forecheckingen under första 20 minuterna än vad Växjö fick.

Om första perioden var strukturerad var den andra rena vilda western med tappade puckar, många utvisningar och svagt målvaktsspel. Fem mål blev det också.

Luleå var nära att gå ifrån till en 3–0-ledning men då var det faktiskt den annars misslyckade Scott Munroe som räddade laget två gånger om.

I stället gick Växjö från 0–2 till 3–2 på mindre än åtta minuter. Allt började med att Alexander Johansson rundade Andreas Hjelm och sköt reduceringen från snäv vinkel. Två power play-mål senare hade Växjö vänt.

Men Scott Munroe tappade in ytterligare en puck och blev utbytt.

Anton Hedman har inte många vänner i Hockeysverige. I dag visade han hur viktig han är i den här typen av matcher. Den stenhårde forwarden var kung i det fysiska spelet och var tillsammans med Linus Omark ett giftigt anfallsvapen. Hedmans fysiska spel firade stora triumfer, inte minst när Omark gjorde 4–3-målet.

Den som säger att de inte vill ha Hedman i sitt lag ljuger.

Nu är det plötsligt 2–2 i matcher och får Luleå bättre ordning på defensiven kan de slå ut Växjö.

Första svaret får vi på måndag i Vida Arena.