Svenskkollen 6/1

Förra säsongen var Henrik Lundqvist bäst i NHL med tio hållna nollor.

I år dröjde det halva säsongen, men inatt fick han äntligen hålla nollan igen.

NHL

Svenskens första nolla för säsongen kom på hemmaplan mot Pittsburgh, med offensiva superstjärnor som Sidney Crosby och Jevgenij Malkin, och gav Rangers en skön 4-0-seger.

– Det var på tiden, säger Lundqvist till AP. Jag har inte ens varit i närheten av att hålla nollan tidigare.

Rangers tränare Tom Renney tog till väldiga ord för att hylla sin målvakt.

– Han är en stor, stor målvakt och kommer att gå till historien som en av Rangers stora, säger han.

Rangers övriga svenskar: Markus Näslund fick sparsamt med speltid (12.27), medan Fredrik Sjöström noterades för tre skott på mål.

Penguins är iskalla för tillfället och fick ingen utdelning på de 27 skott man sköt på Lundqvist. Förlusten var femte raka för fjolårsfinalisterna – trots all offensiv arsenal har man bara producerat åtta mål på de senaste sju matcherna.

Mot Rangers fick Pittsburgh även hela åtta numerära överlägen – utan utdelning.

Segern innebar att Rangers tog över ledningen i Atlantic Divison. Flyers skuggar en poäng bakom och har dessutom två matcher färre spelade.

Hemmalaget Edmonton Oilers inledde skakigt mot NHL-jumbon NY Islanders. Efter fyra minuter hamnade man i underläge och när halva första perioden var spelad hade Islanders 8-1 i skottstatistiken.

Dessutom gjorde Blake Comeau 2-0 för gästerna med tre sekunder kvar av den första perioden.

Men Edmonton kom tillbaka.

Kyle Brodziak reducerade och Jason Strudwick kvitterade för Oilers i den andra perioden och matchen var helt jämn inför tredje.

Där klev Andrew Cogliano fram och gjorde 3-2 efter knappt halva perioden. Coglianos tolfte mål för säsongen blev matchavgörande.

Hemmalagets Robert Nilsson var ensam svensk på isen. Han spelade i 17.09 och sköt tre skott på mål, men kom inte med i poängprotokollet, något han gjort i de två senaste matcherna.

I och med segern gick Edmonton upp på åttonde och sista slutspelsplats i Western Conference.