Matchfakta 23-24/2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-23

Daniel Alfredsson på väg att slå in det avgörande målet.

Vancouver-Detroit 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (14.26) Alexander Edler 7 (Mattias Öhlund, Daniel Sedin), 1-1 (16.54) Pavel Datsyuk 22 (Derek Meech, Tomas Holmström), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (10.39) Sami Salo 4 (Henrik Sedin, Daniel Sedin), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-1 (03.31) Ryan Kesler 15 (-), 4-1 (17.00) Ryan Kesler 16 (Willie Mitchell).

Skott: 35-29 (14-9, 6-11, 15-9)

Utvisningar, Vancouver: 8x2 min. Detroit: 4x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 0, 3, 0, -2, 20.50

Matchen: Elva svenskar på isen och till en början också en massa svenskpoäng. Alexander Edler gav hemmalaget Canucks ledningen i den första perioden med ett hårt direktskott efter passningar från Mattias Öhlund och Daniel Sedin.

Tomas Holmström låg bakom Pavel Datsyuks kvittering till 1-1 och Vancouvers 2-1-mål av Sami Salo assisterades av tvillingarna Sedin.

Men sedan var det den 23-årige amerikanen Ryan Kesler som med två individuella insatser gjorde både 3-1 och 4-1 och såg till att Canucks tog en fjärde seger i rad för första gången denna säsong.

Hårt skadedrabbade Detroit har kallat upp ytterligare en AHL-spelare när backen Garret Stafford i natt gjorde NHL-debut. Detta en dag efter att svenske backen Jonathan Ericsson debuterat. I natt hade Ericsson en trist match. Han var inne på tre av Vancouvers mål.

Tampa Bay-Boston 3-5 (1-1, 1-2, 1-2)

Första perioden: 1-0 (04.43) Mathieu Darche 5 (Vincent Lecavalier, Filip Kuba), spel 4 mot 5, 1-1 (14.29) Milan Lucic 7 (Phil Kessel, Dennis Wideman), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (05.08) Mark Stuart 4 (Marco Sturm), 2-2 (11.12) Michel Ouellet 8 (Brad Richards, Jan Hlavac), 2-3 (18.25) Glen Murray 13 (Zdeno Chara, Marc Savard), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 2-4 (00.17) Glen Murray 14 (-), 3-4 (17.44) Vaclav Prospal 28 (Dan Boyle, Johan Holmqvist), spel 5 mot 4, 3-5 (18.56) Per-Johan Axelsson 11 (Glen Metropolit), spel 4 mot 5.

Skott: 28-28 (13-10, 12-12, 3-6)

Utvisningar, Tampa Bay: 6x2 min. Boston: 7x2 min.

Publik: 20 519 (i St. Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Johan Holmqvist 82,1%, istid 59.51

Boston: Alex Auld 89,3%, istid 59.58

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay - se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 10.36

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 2, 0, +2, 21.30

Matchen: Detta var Tampa Bays fjärde raka förlust och ryktena om vilka spelare som kan komma att lämna klubben nästkommande dygn var många. Tre av dem som är högaktuella är Vaclav Prospal, Dan Boyle och Brad Richards (MVP i slutspelet 2006).

– Jag vill egentligen inte prata om det, men du vet egentligen inte vad som händer. Det finns i bakhuvudet, sa Brad Richards till AP.

Per-Johan Axelsson matchens sista mål och fixade två Boston-poäng i jakten på en plats i Stanley Cup. Axelssons 5-3 kom i spel i numerärt underlägen bara en kort stund efter att Tampa Bay reducerat och fått nytt hopp om en vändning.

Bruins vann därmed fyra av de fem matcherna på den nu avslutade bortaturnén och ligger sexa i Eastern Conference.

– Vi gjorde vad vi ville göra och vi åker hem med några riktigt viktiga poäng. Ibland kan det vara en liten fälla att komma hem efter en bra bortaturné. Du måste försäkra dig att du inte är för nöjd, sa Bostons målvakt Alex Auld till AP.

Montreal-Columbus 0-3 (0-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (06.24) Rick Nash 33 (Michael Peca, Fredrik Modin), 0-2 (10.01) Andrew Murray 4 (Manny Malhotra, David Vyborny).

Tredje perioden: 0-3 (16.42) Manny Malhotra 6 (-).

Skott: 31-22 (11-6, 12-8, 8-8)

Utvisningar, Montreal: 5x2 min, 1x5 min. Columbus: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Carey Price 86,4%, istid 59.53

Columbus: Pascal Leclaire 100%, istid 59.08

Dick Tärnström, b, Columbus 0, 0, 0, 0, 0, 16.25

Fredrik Modin, f, Columbus 0, 1, 3, 2, +1, 19.09

Matchen: Pascal Leclaire är ursprungligen från Montreal-förorten Repentigny och nattens match i Bell Centre var hans debut i arenan. Och visst blev Columbus-målvakten inspirerad av att återvända till barndomsstaden och spela inför 25 familjemedlemmar och vänner och ytterligare drygt 21 000 åskådare.

Leclaire höll nollan för nionde gången denna säsongen (bäst i ligan, tvåan Henrik Lundqvist har sju nollor) och räddade totalt 31 skott.

– Det är tufft här, fullsatt och en speciell kväll, sa Pascal Leclaire.

Rick Nash, som inledde målskyttet i den första perioden, hyllades sin målvakt.

– Han har varit lagets ryggrad. Om vi ska lyckas måste han vara på topp och det har han varit hela säsongen, sa Rick Nash till AP.

Nashville-Dallas 3-6 (1-1, 0-3, 2-2)

Första perioden: 0-1 (11.29) Antti Miettinen 13 (Jussi Jokinen, Trevor Daley), 1-1 (13.10) Ville Koistinen 3 (Vernon Fiddler, Radek Bonk), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (05.59) Mike Ribeiro 25 (Brenden Morrow, Matt Niskanen), 1-3 (17.01) Loui Eriksson 8 (Mattias Norström, Brenden Morrow), 1-4 (19.56) Mike Ribeiro 26 (-).

Tredje perioden: 2-4 (01.47) J.P. Dumont 23 (Jason Arnott, Jerred Smithson), 2-5 (10.03) Brenden Morrow 26 (Mike Ribeiro), 2-6 (10.32) Loui Eriksson 9 (Brenden Morrow, Mike Ribeiro), 3-6 (20.00) Ryan Suter 7 (Martin Erat, Radek Bonk), spel 5 mot 4.

Skott: 27-29 (11-9, 9-9, 7-11)

Utvisningar, Nashville: 6x2 min. Dallas: 6x2 min.

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 1, 2, 0, 11.06

Matchen: Mike Ribeiro, Brenden Morrow och Loui Eriksson. Där har ni trion som fixade ännu en meriterande seger för Dallas Stars - den elfte på de senaste 13 matcherna.

Ribeiro hade två mål och två assist, Morrow ett mål och tre assist och Eriksson gjorde två mål (3-1 och 6-2). De tre valdes också till matchens tre bästa spelare.

Framför allt var de Ribeiro 4-1 med bara fyra sekunder kvar av den andra perioden som definitivt avgjorde matchen.

– Jag försökte bara kasta in den till Loui vid den bortre stolpen och jag såg inte ens hur den gick in, sa Ribeiro om slumppucken som hittade in i nät.

– Vi förlorade matchen i den andra perioden. Jag tror att deras tredje mål (Eriksson) verkligen påverkade oss och det fjärde målet med fyra sekunder kvar var ett riktigt hugg, sa Nashvilles coach Barry Trotz.

Carolina-Washington 6-3 (1-2, 3-1, 2-0)

Första perioden: 0-1 (06.06) Mike Green 16 (Alexander Ovechkin), 1-1 (13.24) Matt Cullen 10 (Ray Whitney, Joe Corvo), spel 5 mot 4, 1-2 (16.13) Alexander Semin 18 (Alexander Ovechkin, Tomas Fleischmann), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-2 (03.43) Matt Cullen 11 (Erik Cole, Joe Corvo), spel 5 mot 4, 3-2 (05.56) Erik Cole 15 (Eric Staal, Ray Whitney), spel 5 mot 4, 3-3 (08.47) Brooks Laich 11 (Alexander Ovechkin, Mike Green), spel 5 mot 4, 4-3 (16.39) Eric Staal 30 (Sergei Samsonov, Tim Conboy).

Tredje perioden: 5-3 (03.50) Andrew Ladd 9 (Tim Conboy, Sergei Samsonov), 6-3 (07.44) Joe Corvo 7 (Eric Staal, Matt Cullen), spel 5 mot 4.

Skott: 42-34 (11-12, 16-14, 15-8)

Utvisningar, Carolina: 4x2 min, 1x5 min. Washington: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 680 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 91,2%, istid 59.56

Washington: Olaf Kolzig 85,7%, istid 60.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, +1, 17.19

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 0, 0, 0, 19.23

Matchen: Senast Hurricanes skjutit 40 skott eller mer i tre matcher i rad var 1987 - då klubben hette Hartford Whalers. I natt, 21 år senare, skedde det igen.

Carolina avlossade 42 skott mot Washingtons målvakt Olaf Kolzig. Sex av dem gick in varav fyra kom i power play.

– Vi sa bara ’Vet ni vad? Fortsätt göra samma sak som tidigare. De kommer att trilla in’, sa Carolinas coach Peter Laviolette angående lagets spel i numerärt överläge den senaste tiden där många chanser skapats men få mål producerats.

Eric Staal noterades för ett mål (avgörande 4-3) och två assist i matchen.

– Det är den delen av säsongen där vi ska se till att vi håller ledningen i vår division och får till lite marginal till de andra lagen. I kväll var en av de viktiga matcherna. Det kändes som en slutspelsmatch mest hela kvällen, sa Eric Staal.

Carolina kan också utöka ledningen då laget spelar fem av de kommande sex matcherna hemma i RBC Center.

Philadelphia-Florida 1-2 (0-0, 1-0, 0-1, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (16.20) Daniel Briere 22 (Jeff Carter), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-1 (19.56) Jay Bouwmeester 12 (Steve Montador).

Förlängning: 1--2 (03.44) Olli Jokinen 30 (Cory Murphy, Nathan Horton), spel 4 mot 3.

Skott: 41-25 (15-10, 14-6, 11-6, 1-3)

Utvisningar, Philadelphia: 6x2 min. Florida: 6x2 min.

Publik: 19 629 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Antero Niittymäki 92,0%, istid 63.37

Florida: Craig Anderson 97,6%, istid 62.39

Inga svenskar på isen.

Matchen: Hockeygudarna är definitivt emot Philadelphia Flyers just nu. Efter nio raka förluster skulle Flyers äntligen vända trenden - var det tänkt. Och det såg bra ut, hemmalaget ledde med 1-0 genom Daniel Brieres power play-mål fram till matchens sista sekunder.

Men då, med endast 3,7 sekunder kvar, var Jay Bouwmeester framme och petade in kvitteringen bakom Flyers målvakt Antero Niittymäki.

Sedan slog Floridas kapten Olli Jokinen till och avgjorde matchen knappt fyra minuter in i förlängningen.

– Jag såg en öppning. Det fanns en fri väg att skjuta och jag lyckades träffa målet och den gick in, sa Jokinen till AP.

Två viktiga poäng för Panthers alltså samtidigt som Flyers noterades för tionde raka förlusten - en tangering av klubbrekordet från i fjol då laget var sämst i NHL. Och Philadelphia har under februari rasat från en topplacering i Eastern Conference till att nu parkera på den åttonde och sista slutspelsplatsen. Till råga på allt skadades centern Mike Richards (poängbäst i laget) och förväntas vara borta i tre veckor.

Buffalo-NY Rangers 3-4 (1-2, 2-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (06.10) Jaromir Jagr 16 (Fedor Tyutin, Brandon Dubinsky), 1-1 (08.48) Ales Kotalik 17 (Derek Roy, Henrik Tallinder), 1-2 (09.49) Nigel Dawes 9 (Chris Drury, Michal Rozsival).

Andra perioden: 2-2 (04.05) Jason Pominville 17 (Tim Connolly, Toni Lydman), 3-2 (10.11) Ales Kotalik 18 (Derek Roy, Thomas Vanek), 3-3 (10.45) Brandon Dubinsky 12 (Michal Rozsival, Sean Avery).

Tredje perioden: 3-4 (14.55) Sean Avery 10 (Brendan Shanahan).

Skott: 29-35 (13-7, 9-18, 7-10)

Utvisningar, Buffalo: 3x2 min, 1x5 min. NY Rangers: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 88,6%, istid 58.47

NY Rangers: Henrik Lundqvist 89,7%, istid 60.00

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 1, 0, 0, 0, 18.39

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Matchen: NY Rangers tog sig i kragen efter den snöpliga 5-6-förlusten mot Montreal senast. I natt kom en oerhört viktig seger i ”fyrapoängsmatchen” mot en av de värsta konkurrenterna om en slutspelsplats.

Sean Avery slog in segerpucken 4-3 med lite drygt fem minuter kvar att spela efter en ordentlig tavla av Buffalos högerforward Ales Kotalik. Blindpassningen från Kotalik träffade Brendan Shanahan och efter lite studsar hittade den till Avery som kunde skjuta in pucken i ett mer eller mindre öppet mål.

– Detta smärtar verkligen. Det var ett dåligt spel av mig… det är i dessa situationer du hatar ishockey, men du måste lära dig av misstagen och komma tillbaka, sa Ales Kotalik.

Henrik Lundqvist räddade 26 skott och klarade av den sista hemmapressen under slutminuterna. ”Henke” poängterar hur jämnt det är i Eastern Conference.

– Det är ingen idé att titta på tabellen. Det ändras varje kväll. Det enda vi kan göra är att fokusera på vårt jobb och vinna så många matcher som möjligt… men det känns alltid bra att vinna matcher som denna, sa Henrik Lundqvist till AP.

Toronto-Atlanta 3-1 (0-1, 1-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (11.54) Mark Recchi 12 (Marian Hossa, Slava Kozlov), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (03.33) Mats Sundin 25 (Kyle Wellwood, Nik Antropov), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-1 (02.53) Alexander Steen 11 (Nik Antropov, Bryan McCabe), 3-1 (12.44) Nik Antropov 22 (Alexander Steen, Ian White).

Skott: 25-25 (12-5, 6-7, 7-13)

Utvisningar, Toronto: 6x2 min. Atlanta: 5x2 min.

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0,-1, 20.44

Matchen: Nästan allt efter matchen handlade om Mats Sundin. Var detta veteranens sista match i sitt älskade Toronto eller inte?

Efter 970 matcher, 413 mål och 558 assist kan lagets kapten ha gjort sin sista match med lönnlövet på bröstet. Frågan är om Sundin snart meddelar att han byter klubb för att få chansen att vinna Stanley Cup för första gången.

– Vad som än händer kommer jag alltid att älska Toronto och jag kommer alltid att älska Toronto Maple Leafs. Det har varit mitt hem de senaste 14 åren och det kommer aldrig att förändras. Jag hoppas folk respekterar vilket beslut det än blir, sa ”Sudden” till AP efter 3-1-seger mot Atlanta.

Sundin kvitterade till 1-1 i den andra perioden och sedan avgjorde landsmannen Alexander Steen med att göra 2-1 och passa fram till Nik Antropovs 3-1.

Steen, som i går skrev på ett nytt tvåårskontrakt med Toronto, vill gärna se att Mats Sundin fortsätter i klubben.

– Vad som än händer så har han killarnas stöd här. Vi vill att han ska stanna, sa Alexander Steen.

Atlantas förlust innebär att chansen till slutspel ytterligare minskade.

– Om vi inte kan slå ett av de sämsta lagen i konferensen, förtjänar vi inte slutspel. Det finns inget utrymme för några ursäkter. Vi var inte tillräckligt bra för att vinna, sa Thrashers ende målskytt Mark Recchi.

New Jersey–New York Islanders 4–2 (2–1, 0–1, 2–0)

Första perioden: 0–1 (7,55) Josef Vasicek (13) (Andy Hilbert), 1–1 (10,16) Patrik Elias (17) (Johnny Oduya, Zach Parise) spel fem mot fyra, 2–1 (11,36) John Madden (17) (Paul Martin), spel fyra mot fem.

Andra perioden: 2–2 (1,53) Ruslan Fedotenko (14) (Trent Hunter, Frans Nielsen).

Tredje perioden: 3–2 (2,30) Zach Parise (25) (Travis Zajac, Martin Brodeur), 4–2 (4,43) Brian Gionta (16) (Colin White, Dainius Zubrus).

Skott: 42–21 (13–8, 9–9, 20–4)

Utvisningar, New Jersey: 5X2. Islanders: 7X2

Målvakter

New Jersey: Martin Brodeur 90,5% istid 60,00

Islanders: Rick DiPietro 90,5% istid 58,26

Johnny Oduya, New Jersey 0, 1, 1, 0, 0, 21,47

Matchen: New Jersey satte effektivt stopp på Islanders vinnarsvit (sex matcher) med en klar 4–2-seger. Matchen var jämn i två perioder, men i sista dominerade Devils fullständigt och vann klart rättvist.

Det var Devils fjärde raka seger, men faktiskt den första mot Islanders den här säsongen.

Johnny Oduya får stort förtroende i Devils och fick över 20 minuter i speltid. Backen tackade för förtroendet med ett assist i matchen.

Ett hårt slag för Islanders som jagar en slutspelsplats i öst. Man är just nu en poäng efter lokalkonkurrenten Rangers med en match mer spelad.

Pittsburg–Ottawa 3–4 1–0, 2–2, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (1,47) Petr Sykora (20) (Ryan Malone, Ryan Whitney), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (4,09) Colby Armstrong (9) (Maxime Talbot, Robert Scuderi), 3–0 (10,20) Jeff Taffe (3) (Jordan Staal, Darryl Sydor), 3–1 (12,47) Cory Stillman (23) (Chris Kelly, Antoine Vermette), 3–2 (17,14) Dany Heatley (29) (Cory Stillman, Wade Redden).

Tredje perioden: 3–3 (6,09) Dany Heatley (30) (Randy Robitaille, Jason Spezza).

Fjärde perioden: 3–4 (4,56) Daniel Alfredsson (35) (Andrej Meszaros).

Skott: 35–28 (17–8, 7–11, 7–7, 4–2)

Utvisningar, Pittburgh: 1X2. Ottawa: 6X2

Målvakter

Pittsburgh: Ty Conklin 85,7% istid 64,49

Ottawa: Ray Emery 91,4% istid 64,56

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 0, 1, 2, –1, 23,12

Matchen: Ottawa lånade ut ledningen i öst några timmar till New Jersey, men Daniel Alfredsson såg till att man fick tillbaka den.

Med bara fyra sekunder kvar av förlängningen vispade han in en backhand mellan benen på Ty Conklin och avslutade en imponerande upphämtning och vändning av Ottawa.

Pittsaburgh ledde med 3–0 efter drygt halva matchen innan Ottawa vaknade. Två mål av Dany Heatley och ett av Cory Stillman fixade förlängning och där klev lagkapten Alfredsson fram i, nästan, sista sekunden.

En kul och spännande match mellan två lag som kanske får mötas i slutspelet igen.

Los Angeles–Chicago 5–6 (1–1, 0–4, 4–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (5,23) Peter Harrold (1) (Jeff Giuliano, Lubomir Visnovsky), 1–1 (9,32) Patrick Sharp (28) (Duncan Keith, Brent Seabrook), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (4,11) Martin Havlat (10) (Patrick Kane, Robert Lang), 1–3 (4,26) Andrei Zyuzin (2) (Robert Lang, Martin Havlat), 1–4 (7,07) Jonathan Toews (18), 1–5 (8,17) Jason Williams (8) (Jonathan Toews, Patrick Sharp).

Tredje perioden: 2–5 (9,06) Michael Cammalleri (16) (Dustin Brown, Anze Kopitar), 3–5 (12,41) Tom Preissing (6) (Michael Cammalleri, Anze Kopitar), 4–5 (18,53) Patrick O'Sullivan (16) (Michal Handzus, Alexander Frolov), 5–5 (19,45) Anze Kopitar (27) (Alexander Frolov, Michael Cammalleri).

Fjärde perioden: 5–6 (1,48) Patrick Sharp (29) (Brent Seabrook, James Wisniewski).

Skott: 39–36 (7–11, 12–12, 19–11, 1–2)

Utvisningar, Los Angeles: 6X2 + 1X5, Chicago: 6X2 + 1X5 + 1X10

Målvakter

Los Angeles: Dan Cloutier 70,6% istid 28,17. Erik Ersberg 94,7% istid 31,14

Chicago: Patrick Lalime 87,2% istid 61,43.

Matchen: Gladast efter den här Hawaii-liknande bottenmatchen var kanske Erik Ersberg. Den tidigare Västerås- och HV 71-keepern fick göra sin NHL-debut efter att Kings Dan Cloutier hade fått nog efter drygt halva matchen och ställningen 1–5.

Ersberg gjorde en bra insats, motade 18 skott, och släppte bara in Patrick Sharps övertidsmål.

Annars var det som sagt öppna landskap där Chicago gick ifrån att leda med 5–1 till att släppa in fyra mål i tredje perioden och sedan vinna på övertid.