Matchfakta 4/2

San Jose – Los Angeles 5-2 (1-0, 2-2, 2-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Första perioden: 1-0 (19:49) Mike Grier 9 (Patrick Rissmiller, Kyle McLaren)

Andra perioden: 1-1 (00:57) Patrick O'Sullivan 21 (-), spel fyra mot fem, 2-1 (02:03) Patrick Marleau 18 (Jeremy Roenick, Brian Campbell), spel fem mot fyra, 2-2 (06:56) Raitis Ivanans 5 (Alexander Frolov, Derek Armstrong), 3-2 (14:06) Milan Michalek 24 (Joe Thornton, Ryane Clowe)

Tredje perioden: 4-2 (16:30) Curtis Brown 5 (Jody Shelley), 5-2 (18:59) Brian Campbell 8 (Matt Carle, Patrick Marleau), spel fem mot tre

Skott: 34-18 (13-3, 9-9, 12-6)

Utvisningar: San Jose: 2x2 min, 1x5 min. Los Angeles: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 88,9% (16 räddningar), istid 59:58

Los Angeles: Erik Ersberg 85,3% (29 räddningar), istid 60:00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Douglas Murray, b, SJ, 0, 0, 1, 0, +1, 20:50

Erik Ersberg, mv, LA, se ovan

Matchen: San Joses målvakt Jevgenij Nabokov är på rekordjakt. I natt tog han sin 46:e seger för året och med två matcher kvar har han chans att tangera NHL-rekordet på 48. Det rekordet sattes i fjol av Martin Brodeur.

Trots att slutspelsklara San Jose vilade Jonathan Cheechoo, Craig Rivet och Devin Setoguchi var de överlägsna Los Angeles, som faktiskt vann årets första tre matcher i ”hajtanken” tidigt på säsongen. Men den här gången blev det en klar 5-2-seger för hemmalaget.

Erik Ersberg hade en mindre rolig afton i Kings-målet och släppte in fem mål på 34 skott. Svensken fick ibland dålig hjälp av sitt försvar. Sharks 4-2-mål kom efter att hans backar misslyckats två gånger med att rensa pucken ur den egna zonen.

I och med segern har San Jose fortfarande chansen att komma ikapp Detroit Red Wings, som leder NHL. Sharks har tre poäng att ta in på två matcher.

Edmonton – Calgary 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)

Första perioden: 1-0 (10:22) Curtis Glencross 14 (Kyle Brodziak, Steve Staios), 1-1 (14:12) Adrian Aucoin 10 (Owen Nolan, Matthew Lombardi), spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-2 (19:57) Alex Tanguay 17 (Anders Eriksson, Dion Phaneuf)

Tredje perioden: 2-2 (13:17) Curtis Glencross 15 (Kyle Brodziak), 2-3 (16:16) Owen Nolan 16 (Matthew Lombardi, Dion Phaneuf)

Skott: 30-17 (6-4, 7-9, 17-4)

Utvisningar: Edmonton: 3x2 min. Calgary: 3x2 min.

Marcus Nilson, f, Cal, 0, 0, 0, 0, 0, 8:55

Matchen: Adjö, Edmonton. Trots en fantastisk slutspurt är laget nu borta från slutspelet.

Man måste ändå imponeras av deras säsong. Viktiga nyckelspelare som Ethan Moreau, Sheldon Souray, Shawn Horcoff har missat stora delar av året på grund av skador. Unga spelare som Sam Gagner, Andrew Cogliano och Robert Nilsson har i deras frånvaro klivit fram.

Men det räckte alltså inte. Calgarys 3-2-seger tidigt i morse, svensk tid, satte stopp för slutspelsdrömmen för i år.

– Vi kan inte tycka synd om oss själva. Vi har kämpat hårt även när saker har gått emot oss, sa Edmontons Jarret Stoll.

Calgarys Alex Tanguay gjorde årets enklaste mål när han i andra periodens sista sekunder slängde in ett skott på mål från långt ut i hörnet. Edmontons målvakt Dwayne Roloson lyckades inte bätte än att han styrde in pucken i den egna kassen. Målet betydde 2-1 till Calgary inför tredje perioden.

Väl där gjorde Curtis Glencross, som kom till Edmonton från Columbus i utbyte mot Dick Tärnström tidigare i år, sitt andra mål för kvällen och hemmalagets kvittering var ett faktum. Calgarys veteran Owen Nolan fick dock sista ordet och avgjorde med med knappt fyra minuter kvar att spela.

Calgary är snubblande nära slutspelet nu, de har fyra poäng till godo på niondeplacerade Vancouver med två matcher kvar av grundserien. En poäng i nästa match och saken är klar.

Vancouver – Colorado 2-4 (1-0, 1-3, 0-1)

Första perioden: 1-0 (08:24) Willie Mitchell 2 (Trevor Linden, Daniel Sedin)

Andra perioden: 2-0 (05:50) Ryan Kesler 21 (Henrik Sedin, Markus Näslund), spel fem mot fyra, 2-1 (09:13) John-Michael Liles 6 (Joe Sakic, Milan Hejduk), spel fem mot fyra, 2-2 (13:57) Milan Hejduk 28 (Peter Forsberg), 2-3 (14:32) Wojtek Wolski 18 (Joe Sakic, Andrew Brunette)

Tredje perioden: 2-4 (04:53) Peter Forsberg 1 (Andrew Brunette)

Skott: 29-20 (7-5, 12-11, 10-4)

Utvisningar: Vancouver: 3x2 min. Colorado: 5x2 min.

Peter Forsberg, f, Col, 1, 1, 3, 2, +2, 20:39

Matchen: Nu har Vancouver inte längre sitt slutspelsöde i egna händer. Tack vare raset mot Colorado i morse (2-0 blev 2-4) måste Canucks hoppas på att Nashville tappar poäng i de två matcher som återstår.

Det såg inledningsvis stabilt ut för Vancouver. Laget gjorde både ett och två mål och Roberto Luongo hade kontroll på Colorados målchanser.

Men i andra perioden föll lagets defensiv ihop. Colorado reducerade i power play och sedan gjorde Milan Hejduk och Wojtek Wolski mål med 35 sekunders mellanrum. Colorado hade vänt.

I tredje perioden gjorde Peter Forsberg sitt första mål för säsongen när han fri med Luongo satte pucken i krysset. Från en vinkel bakom målet syntes det tydligt hur ”Foppa” hade blicken fäst vid krysset hela tiden.

Forsberg spelade med kompisarna Joe Sakic och Milan Hedjuk och trivdes fint.

– Det kändes som gamla goda tider att spela med dem, sa han till tv-kanalen Versus.

Enda smolket i Colorados segerbägare var att backen Adam Foote fick en puck på örat och fick lämna matchen blödandes.

I och med segern är Colorado klara för slutspel, samtidigt som Vancouver finner sig en poäng nedanför slutspelsstrecket i väst.

NY Islanders – New Jersey 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (19:08) Josef Vasicek 16 (Bill Guerin, Sean Bergenheim)

Andra perioden: 1-1 (05:42) Patrik Elias 20 (Johnny Oduya, Paul Martin)

Övertid: 1-2 (00:29) Zach Parise 32 (Johnny Oduya, Patrik Elias)

Skott: 47-22 (9-12, 5-21, 8-13, 0-1)

Utvisningar: Islanders: 3x2 min. New Jersey: 1x2 min.

Publik: 12 357 (i Nassau Veterans Memorial Coliseum)

Målvakter: Islanders: Joey MacDonald 95,7% (45 räddningar), istid 60:29

New Jersey: Martin Brodeur 95,5% (21 räddningar), istid 60:29

Johnny Oduya, b, NJ, 0, 2, 2, 0, +1, 25:38

Matchen: Johnny Oduya fortsätter att imponera i New Jersey Devils. I fredags gjorde svensken två mål i seger matchen mot Philadelphia och i natt stod han för två förstaassist. 26-åringen var därmed i allra högsta grad delaktig i sitt lags 2-1-seger över NY Islanders.

Devils segermål kom 29 sekunder in på övertidsperioden. Zach Parise styrde in Oduyas skott förbi Islanders storspelande målvakt Joey MacDonald, som räddade 45 av 47 skott.

– Han spelade fantastisk. Han kontrollerade sin egen match mycket bra, sa New Jerseys målvakt Martin Brodeur om McDonald.

I och med segern är Devils klara för slutspel för elfte raka gången.

– Det är skönt att inte behöva tänka mer på det. Nu ska vi försöka klättra så högt vi bara kan på de tre matcher vi har kvar, sa Brodeur, som gjorde 21 räddningar och vann sin 42:a match för året.

Washington – Carolina 4-1 (2-0, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (15:00) Matt Cooke 10 (Mike Green, Sergej Fedorov), 2-0 (19:01) Brooks Laich 21 (Tomas Fleischmann, Viktor Kozlov), spel fem mot fyra

Andra perioden: 2-1 (02:38) Scott Walker 13 (Bret Hedican, Ryan Bayda), 3-1 (14:28) Alexander Semin 25 (Mike Green, Sergej Fedorov), spel fyra mot tre

Tredje perioden: 4-1 (16:24) Alexander Ovetjkin 63 (Nicklas Bäckström, Jeff Schultz)

Skott: 39-22 (14-6, 17-8, 8-8)

Utvisningar: Washington: 8x2 min. Carolina: 11x2 min.

Publik: 18 277 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Cristobal Huet 95,5% (21 räddningar), istid 60:00

Carolina: Cam Ward 89,7% (35 räddningar), istid 60:00

Nicklas Bäckström, f, Was, 0, 1, 2, 0, +1, 23:13

Niclas Wallin, b, Car, 0, 0, 1, 2, 0, 20:21

Matchen: Två månader in i säsongen låg Washington sist i hela NHL. Halvvägs in var de fortfarande inte bättre än fjortonde i Eastern Conference. Men tack vare en fenomenal avslutning på grundserien har huvudstadslaget nu vittring på en slutspelsplats, där de inte varit sedan 2003.

Nattens seger mot Carolina var viktig. Den innebar att Washington nu har lika många poäng som Carolina, som leder Southeast Division, med två matcher kvar för båda lagen. Washington har dock färre segrar än Carolina och ligger alltjämt kvar på niondeplatsen.

– Man måste förutsätta att de kommer att vinna båda sina matcher, så vi måste vinna båda våra, sa Carolinas tränare Peter Laviolette till AP.

Alexander Ovetjkin gjorde sitt 63:e mål för året och fick motta publikens hyllningar – igen. ”MVP” skanderade ett fullsatt Verizon Center och när ropen tappade i styrka, vevade Ovetjkin själv igång dem igen.

Ryssen använde ordet ”otroligt” många gånger när han ombads beskriva matchen – om publikens hyllningar, om fansens entusiasm och om sina lagkamraters insatser.

– Alla spelade bra idag och det märks att vi spelar för något nu, sa han.

I och med sitt mål tangerade ”Alexander den store” Luc Robitailles målrekord för en vänsterforward under en säsong.

Atlanta – Florida 2-3 (0-1, 1-0, 1-2)

Första perioden: 0-1 (04:10) Olli Jokinen 34 (Brett McLean), spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-1 (13:09) Jordan LaVallee 1 (Niclas Hävelid)

Tredje perioden: 1-2 (01:02) Jay Bouwmeester 14 (-), 1-3 (01:19) David Booth 22 (Magnus Johansson, Nathan Horton), 2-3 (16:48) Mark Recchi 14 (Jordan LaVallee)

Skott: 33-33 (10-12, 9-14, 14-7)

Utvisningar: Atlanta: 5x2 min. Florida: 5x2 min.

Publik: 15 453 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Johan Hedberg 90,9% (30 räddningar), istid 58:48

Florida: Craig Anderson 93,9% (31 räddningar), istid 59:48

Tobias Enström, b, Atl, 0, 0, 2, 2, +2, 21:54

Niclas Hävelid, b, Atl, 0, 1, 0, 0, +2, 18:43

Magnus Johansson, b, Flo, 0, 1, 0, 0, 0, 18:52

Matchen: Matchen var helt jämn efter två spelade perioder. Sen avgjorde Florida tidigt i tredje med två mål inom sjutton sekunder. Jay Bouwmeester och David Booth överlistade Johan Hedberg, som annars spelade stabilt, och Florida kunde därmed ta sin första seger på tre matcher.

Booths mål, som blev matchvinnande, kom efter en vacker assist av svenske veteranbacken Magnus Johansson. Johansson åkte med pucken utmed högerkanten och hittade Booth inne i slottet med en perfekt passning.

Båda lagen är sedan en tid utan chans att nå slutspelet och matchen var ur det perspektivet betydelselös. Men Floridas kapen Olli Jokinen anser att hans lagkamrater fortfarande är motiverade.

– Vi vill vinna, vare sig vi är i slutspelet eller inte. Just nu har vi chansen att förstöra för andra lag, sa han och syftade på Floridas avslutande matcher mot Carolina och Washington, två slutspelsjagande lag.

Ottawa – Montreal 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (09:24) Alexej Kovalev 35 (Michael Ryder, Patrice Brisebois), spel fem mot tre

Andra perioden: 0-2 (05:28) Mathieu Dandenault 9 (Guillaume Latendresse, Maxim Lapierre)

Tredje perioden: 0-3 (11:22) Andrej Kostitsyn 26 (Alexej Kovalev, Mark Streit), spel fem mot fyra

Skott: 32-27 (6-11, 10-7, 16-9)

Utvisningar: Ottawa: 7x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Montreal: 10x2 min, 1x5 min.

Publik: 20 326 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 88,9% (24 räddningar), istid 59:34

Montreal: Carey Price 100% (32 räddningar), istid 59:59

Daniel Alfredsson, f, Ott, 0, 0, 4, 0, 0, 21:12

Matchen: Ottawas djupa svacka ser inte ut att vara över. I natt kom lagets tredje raka förlust, som även var den femte på de sex senaste matcherna. Fjolårets Stanley Cup-finalister har nu bara två poäng godo på niondeplacerade Washington med två matcher kvar.

Till råga på allt misslyckades Daniel Alfredsson o co med att göra mål för andra matchen i rad. Carey Price gjorde 32 räddningar och utsågs till matchens lirare.

– Han verkar bara bli bättre när trycket stiger och matcherna är viktiga, sa Montreals tränare Guy Carbonneau som sin unge målvakt.

– Vi är frustrerade och när man tittar på tabellen undrar man hur och varför det ser ut som det gör, men nu måste vi titta framåt, sa Ottawas Jason Spezza, som fick ur sig lite av den frustrationen när han slogs med Andrej Markov i slutet på första perioden.

Montreal säkrade sin första divisionstitel på sexton år och nådde 100 poäng för sextonde gången i klubbens anrika historia.

Montreals lagkapten Saku Koivu spelade dock inte. Han har brutit ett ben i foten och siktar på att vara tillbaka till slutspelets start om en vecka.

Toronto – Buffalo 3-4 (2-0, 0-1, 1-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (00:31) Darcy Tucker 18 (Pavel Kubina, Mark Bell), 2-0 (19:03) Tomas Kaberle 8 (Jason Blake, Darcy Tucker), spel fem mot fyra

Andra perioden: 2-1 (04:22) Derek Roy 32 (Maxim Afinogenov)

Tredje perioden: 2-2 (09:18) Steve Bernier 17 (Adam Mair, Nathan Paetsch), 3-2 (12:03) Alexander Steen 15 (Alexej Ponikarovsky, Anton Strålman), 3-3 (14:39) Thomas Vanek 33 (Andrej Sekera, Jason Pominville), spel fem mot fyra

Skott: 22-41 (5-11, 6-16, 10-11, 1-3)

Utvisningar: Toronto: 3x2 min. Buffalo: 1x2 min.

Henrik Tallinder, b, Buf, 0, 0, 0, 0, 0, 23:00

Matchen: Darcy Tucker gjorde mål efter 31 sekunders spel, vilket var femte gången i år som Buffalo släppte in ett mål under matchens första minut. Det är sämst, eller bäst om du så vill, i hela NHL.

Toronto, utan skadade lagkaptenen Mats Sundin, inledde matchen bäst och ledde med 2-0 efter första perioden. Men Buffalo kom tillbaka både en och två gånger och lyckades till slut vinna matchen efter straffar.

I och med segern har Buffalo alltjämt chansen att nå slutspelet. Men då måste fjolårets bästa lag i grundserien ta in tre poäng på Philadelphia eller Boston, som båda har tre matcher kvar.

– Vi lever fortfarande. Kanske att de andra lagen skakas lite och förhoppningsvis är det bra för oss, sa Buffalos straffskytt Maxim Afinogenov.

St Louis – Nashville 3-4 (3-0, 0-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 1-0 (01:40) Andy McDonald 18 (David Perron, David Backes), 2-0 (04:50) Jamal Mayers 12 (Barret Jackman, Erik Johnson), 3-0 (06:46) David Perron 12 (Andy McDonald, David Backes)

Andra perioden: 3-1 (06:06) Brandon Bochenski 4 (Rich Peverly, Jordin Tootoo)

Tredje perioden: 3-2 (01:53) Jordin Tootoo 11 (Marek Zidlicky, Brandon Bochenski), 3-3 (13:28) Vernon Fiddler 11 (-)

Övertid: 3-4 (01:4 3) Rich Peverly 4 (Jan Hlavac, Ryan Suter)

Skott: 17-26 (10-8, 3-5, 3-12, 1-1)

Utvisningar: St Louis: 2x2 min. Nashville: 1x2 min.

Publik: 17 357 (i Scottrade Center)

Målvakter: St Louis: Manny Legace 100% (8 räddningar), istid 20:00

St Louis: Hannu Toivonen 77,8% (14 räddningar), istid 41:43

Nashville: Dan Ellis 57,1% (4 räddningar), istid 6:46

Nashville: Cris Mason 100% (10 räddningar), istid 54:57

Inga svenskar på isen.

Matchen: Nashville stod för årets viktigaste vändning, när 0-3 blev 4-3 mot St Louis.

– Det här stärkte vår karaktär och vi måste ta med oss det här till nästa match, sa segerskytten Rich Peverly.

St Louis, utan chans att nå slutspelet, gjorde tre mål på matchens första sju minuter och tvingade Nashville till ett målvaktsbyte. Dan Ellis fick lämna plats åt Cris Mason, som murade igen sin målbur totalt.

– Efter att de fick sitt tredje mål sa vi till varandra att det var nog. Killarna kämpade verkligen och vi rullade på fyra kedjor matchen igenom, sa Nashvilles tränare Barry Trotz.

St Louis bytte också målvakt, dock ofrivilligt. Manny Legace, som gjorde åtta räddningar i första perioden, skadade sin höft och fick lämna över till Hannu Toivonen. Finländaren hade en mindre lyckad kväll och släppte in fyra mål på arton skott.

– Jag spelar inte tillräckligt bra, så är det bara. En del räddningar måste göras och om man inte gör dem, kan man inte vinna, sa Toivonen.

Nashville slåss med Vancouver om den sista platsen i väst.