Matchfakta 30/1

Västerås-Sundsvall 3-2 (0–0, 1–0, 1–2, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-30

Västerås förlorade senast. Och i kväll hade laget det svårt i hemmamötet med Sundsvall. VIK jagade länge ett ledningsmål. Efter drygt halva matchen var spelad nöp Henrik Nordfeldt in ledningspucken bakom Sundsvalls-målvakten Joakim Lundström.

26–15 i skott efter två perioder, men bara 1–0. Sundsvall chockerade hemmapubliken när Daniel Jonsson kvitterade tidigt i slutperioden, men det var ändå VIK som var strået vassare.

Sex minuter senare klippte David Lidström in 2–1 för Västerås. Men säg den som ger sig. Sundsvall imponerade och plockade en poäng. Mikael Romös kvittering fem minuter före slutet tog matchen till förlängning. Publiken började resa sig och bege sig hemåt när Patrik Juhlin avgjorde, endast 21 sekunder från slutet.

Andra perioden: 1–0 (4.25) Henrik Nordfeldt (Emil Axelsson, Stefan Hellkvist).

Tredje perioden: 1–1 (4.24) Daniel Jonsson (), 2–1 (10.02) David Lidström (Kalle Olsson, Emil Axelsson), 2–2 (14.19) Mikael Romö (Alexander Larsson, Petter Rydén).

Fjärde perioden: 3–2 (4:39) Patrik Juhlin (Patrik Berglund).

Skott: 41–28 (13–7, 13–8, 8–9, 7–4).

Utv, Västerås: 5x2. Sundsvall: 7x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1446.

Växjö-Borås 1-2 (0–0, 0–1, 1–1)

Nykomlingen Borås slog tämligen överraskande play off-placerade Växjö på bortais.Hemmalaget vann skotten, men gästerna gjorde flest mål. Anders Eriksson klippte lägligt in ledningsmålet i power play, endast 1.35 före andra pausvilan.

I en snäll match var det ändå två av tre mål som tillkomi power play. Markus Karlsson utökade siffrorna till 0–2 fem minuter före slutsignalen. Växjö hann reducera, men det var på tok för sent. I spel sex mot fyra tröstmålade Kevin Marsh sex sekunder före slutet.

Borås klättrar något i tabellen och är nu nia i en mycket jämn nedre halva.

Andra perioden: 0–1 (18.25) Anders Eriksson (Patrik Ahlstrand) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0–2 (15.16) Markus Karlsson (Anders Eriksson, Mats Hansson), 1–2 (19.54) Kevin Marsh (Christian Jacobsson, Christian Magnusson) spel fem mot fyra.

Skott: 35–28 (9–7, 13–10, 13–11).

Utv, Växjö: 3x2. Borås: 4x2.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 2466.

Björklöven-Almtuna 5-1 (2–1, 2–0, 1–0)

Målmässigt jämnt i en period. Sedan drog Björklöven ifrån Almtuna i målprotokollet. Robert Kimby skickade in 0–1 efter 17.56 av den första perioden. Almtuna ville naturligtvis behålla ledningen till pausvilan, men Björklöven gjorde två kassar före periodsignalen.

Mattias Wennerberg kvitterade när matchuret stod på 18.46 – och forwarden låg bakom 2-–1-målet som Niklas Strandberg rakade in 53 sekunder före paus. Snöpligt för Almtuna. Och inte blev det bättre i mittperioden.

Jon Palmebjörk gjorde 3–1 och återigen svarade "Löven" för ett sent mål. Den här gången var det Niklas Strandberg som överlistade Almtuna-målvakten David Rautio i spel fem mot tre – endast 16 sekunder före paus.

Matchen slutade 5–1. Jimmy Blixt svarade för den sista fullträffen.

Första perioden: 0–1 (17.56) Robert Kimby (Jonathan Persson) , 1–1 (18.46) Mattias Wennerberg (Urban Omark) , 2–1 (19.07) Niklas Strandberg (Johan Forsberg, Mattias Wennerberg).

Andra perioden: 3–1 (12.09) Jon Palmebjörk (Kristofer Berglund, Jussi Heikkinen), 4–1 (19.44) Niklas Strandberg (Andreas Lindahl, Urban Omark) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 5–1 (10.30) Jimmy Blixt (Niklas Strandberg, Mattias Hellström).

Skott: 30–21 (10–7, 10–11, 10–3).

Utv, Björklöven: 6x2. Almtuna: 5x2.

Domare: Pierre Schilken, Rosvik.

Publik: 3120.

Nyköping-Oskarshamn 5-0 (2–0, 3–0, 0–0)

Nyköping, trea från slutet, utklassade Oskarshamn som slickar en play off-plats.Trots att gästerna hade flest skott efter två perioder stod det hela 5–0 på resultattavlan. Efter Jens Jakobs andra fullträff för kvällen som betydde 4–0, bytte IKO målvakt. Christian Engstrand ut. Markus Svensson in.

Det hjälpte inte. Tio minuter senare, bara 90 sekunder före andra pausvilan, slog Niklas Fogström in matchens sista puck, 5–0.En stor del av matchen avgjordes i numerärt överläge. Tre av lagets fem mål tillkom i spel fem mot fyra. Nyköping hade fyra utvisningsminuter jämfört med Oskarshamns 28.

Det behöver inte nämnas att hemmamålvakten Martin Holst storspelade.

Första perioden: 1–0 (3.53) Niklas Bröms (Magnus Svensson, Knut–Henrik Spets) spel fem mot fyra, 2–0 (15.54) Jens Jakobs (Johan Åhnelöf, Niklas Olausson).

Andra perioden: 3–0 (1.13) Niklas Olausson (Knut–Henrik Spets, Jimmie Kraft), 4–0 (5.56) Jens Jakobs (Fredrik Håkansson, Jimmie Kraft) spel fem mot fyra, 5–0 (18.24) Niklas Fogström (Martin Holst, Knut–Henrik Spets) spel fem mot fyra.

Skott: 27–36 (13–6, 7–17, 7–13).

Utv, Nyköping: 2x2. Oskarshamn: 9x2, 1x10.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 1075.

Rögle-Bofors 0-3 (0–2, 0–0, 0–1)

Rögle åkte på sin andra raka förlust i hemmamötet med Bofors som behåller den sjunde och sista sista play off-platsen med knapp marginal. Gästerna chockstartade tillställningen och Mattias Karlsson skickade in ledningsmålet efter bara 36 sekunder. Björn Östlund utökade till 0–2 tio minuter senare, vilket också var resultatet i pausvilan, trots att Rögle vann skotten med klara 11–6.

– Vi kombinerade en stabil och väl fungerande defensiv med en imponerande effektivitet. Spelarna följde de taktiska direktiven på ett mycket bra sätt, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Bofors målvakt Micael Andersson svarade för en kanonmatch och höll nollan. Björn Östlund gjorde 0–3 i tom bur i slutsekunderna.

– Vi gjorde åter en strålande försvarsinsats, säger Sam Hallam.

Första perioden: 0–1 (0.36) Mattias Karlsson (Tobias Thermell, André Hult), 0–2 (10.06) Björn Östlund (Mathias Porseland, Johan Bülow).

Tredje perioden: 0–3 (19.41) Björn Östlund mål i tom kasse.

Skott: 29–21 (11–6, 9–11, 9–4).

Utv, Rögle: 5x2, 1 Matchstraff. Bofors: 7x2.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 2 203.

Malmö-Leksand 2-3 (1–1, 1–0, 0–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (4.08) Morten Green (Juha Lind, Edward Belfour), 1–1 (18.01) Martin Samuelsson (Robin Alvarez, Patrik Lundh).

Andra perioden: 2–1 (13.00) Frank Banham (Antti Bruun, Marcus Paulsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (6.35) Daniel Nielsen (Jonas Elofsson, Robert Petrovicky).

Fjärde perioden: 2–3 (1.11) Morten Green (Tomi Pettinen, Juha Lind).

Skott: 33–35 (10–8, 7–16, 15–9, 1–2).

Utv, Malmö: 8x2. Leksand: 10x2, 1x10.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 4 808.

Hammarby-AIK 2-4 (0–3, 0–1, 2–0)

AIK krossade stackars Hammarby i derbyt på Hovet. Det stod hela 0–3 redan efter första perioden. Jonas Westerling visade vägen med två mål.Först slog han in ledningsmålet bakom Hammarby-målvakten Henrik Karlsson efter 2.26. Sedan rakade han in utökningen efter 8.35.

Veteranen David Engblom tryckte dit 3–0-pucken tre minuter före paus. I mittperioden skickade hemmalaget bara iväg fyra skott mot mål. Gnaget ägde det mesta och Mattias Beck grundlade segern genom att sätta fyran 15.22 in i perioden.

Simon Laudon-Sörlin tröstmålade två gånger om i tredje perioden och slipade till siffrorna till 2–4.

Första perioden: 0–1 (2.26) Jonas Westerling (Tobias Tschöp) , 0–2 (8.35) Jonas Westerling, 0–3 (17.00) David Engblom (Daniel Bång, Johan Adolfsson).

Andra perioden: 0–4 (15.22) Mattias Beck (Christian Sandberg, Rasmus Ericsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–4 (4.05) Robin Jalkerud (Dmitriy Naumov, Simon Laudon–Sörlin), 2–4 (19.41) Simon Laudon–Sörlin (Joakim Nettelbladt, Richard Gustafsson) spel fem mot tre.

Skott: 28–35 (7–13, 4–14, 17–8).

Utv, Hammarby: 7x2. AIK: 11x2.

Domare: Henrik Odsjö, Huddinge.

Publik: 3 948.

Huddinge-Nybro 2-3 (1–0, 0–1, 1–2)

Nybro vann det viktiga bortamötet med nästjumbon Huddinge och avancerar i tabellen. Oscar Ahlström slog in ledningsmålet i den första perioden efter framspelning av tvillingbrorsan Victor. Fredrik Näslund kvitterade Huddinges ledning i slutet av andra perioden. Hemmalaget var strået bättre och kanske skulle satt dit ytterligare en puck inför tredje perioden. Men i stället var det Nybro som skulle plocka tre poäng.

Fredrik Sandgren slog in 1–2 efter 6.01 – men Huddinge kvitterade genom Oscar Ahlström igen – och ännu en gång blev han framspelad av Victor. Jarno Honkonen svarade för segermålet ett par minuter senare.

33–18 i skott men förlust. Tungt för Huddinge.

Första perioden: 1–0 (9.48) Oscar Ahlström (Victor Ahlström).

Andra perioden: 1–1 (16.49) Fredrik Näslund (Andreas Elofsson).

Tredje perioden: 1–2 (6.01) Fredrik Sandgren (Sebastian Karlsson, Mike Ericson), 2–2 (8.55) Oscar Ahlström (Victor Ahlström, Martin Sandgärde), 2–3 (10.45) Jarno Honkonen (Fredrik Näslund, Michael Irani).

Skott: 33–18 (13–6, 6–6, 14–6).

Utv, Huddinge: 2x2. Nybro: 6x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.