SKELLEFTEÅ. Plötsligt ville Brynäs vara med och tävla igen.

Och vi fick se en riktigt häftig slutspelsmatch.

Skellefteå lyckades vända och vinna – men fick se ett Brynäs vi inte har sett tidigare i det här slutspelet.

Efter två smått avslagna kvartsfinaler tände det till även i den här kvartsfinalserien.

Överstegrisen Jonathan Granström var tillbaka i Brynäs och han anförde styrkorna. Brynäs började tävla om varje centimeter på isen och störde Skellefteåspelarna över hela banan.

Framför allt fick inte hemmalagets backar den tid de har fått i de två första matcherna.

Första perioden balanserad mellan kaos och briljant slutspelshockey.

Det var tacklingar, småbråk vid i stort sett varenda avblåsning och mängder av målchanser. Det kunde lika gärna ha stått 3–3 som 0–0, men målvakterna Johan Holmqvist och Joacim Eriksson radade upp räddningar.

Den här kvartsfinalens klart bästa period och med någon enstaka skönhetsfläck (Oscar Lindbergs armbåge i ansiktet på Granström var en sådan) älskade jag varje sekund.

Det var så långt ifrån den avslagna andra kvartsfinalen i Gävle som det går att komma.

Till och med Calle Järnkrok var skitförbannad.

Visade upp en stolthet

De första 20 minuterna satte sin prägel på matchen. Skellefteå var störda och fick inte alls i gång sitt böljande anfallsspel.

Och för första gången i den här matchserien lyckades Brynäs göra första målet. Daniel Widing åkte bara rakt mellan Johan Alm och Fredrik Lindgren innan han sprätte upp 1–0.

Joakim Lindström kvitterade med fem minuter kvar av perioden.

Brynäs inledde den tredje perioden bäst, men Skellefteå fick ordning på spelet och efter 9.49 gjorde Erik Forssell det förlösande 2–1-målet. Oscar Möller satte sedan 3–1 med drygt tre minuter kvar och Melker Karlsson spikade slutresultatet i tom bur.

Skellefteå har seglat ifrån till en 3–0-ledning i den här matchserien och det mesta talar för att den avgörs på måndag. Men Brynäs ska ha all heder av insatsen. De regerande mästarna visade i alla fall en stolthet och en moral jag inte har sett i de två tidigare matcherna.