Publicerad 2013-05-16

För tio år kollapsade Finland i Hartwall Arena mot Sverige.

Mot Slovakien var det nära att bli en smärtsam VM-kvartsfinalrepris.

Men Juhamatti Aaltonen räddade de finska lejonen.

Det är nog få svenskar och finländare som glömmer kvartsfinalen den 7 maj 2003 i Hartwall Arena. Finland var i ledningen med 5-1, men tappade till en 5-6-förlust efter en svensk bragdvändning.

På torsdagen var det nära att Finland fick uppleva en ny tung VM-kvartsfinalrepris.

3-0 efter en period

Finländarna fick en drömstart mot Slovakien och var i ledningen med 3-0 efter den första perioden. Men sedan tappade hemmanationen matchen.

Michel Miklik reducerade till 1-3 några minuter in i andra period och drygt halvvägs in i matchen satte Andrej Sekera 2-3. Den sista perioden hann knappt börja innan Tomas Surovy utjämnade till 3-3.

Det var då darrigt och ovisst i Finland. Men finländarna lyckades till slut vinna matchen efter att Rögle-bekantingen Juhamatti Aaltonen avgjort med att sätta 4-3 med tolv minuter kvar.

Nu ställs Finland mot Sverige eller Kanada.