Backlund hjälte – mitt i skadekrisen

Publicerad 2012-10-28

Trots skadekrisen pekar formkurvan spikrakt uppåt för Västerås.

Med två mål på två minuter i den andra perioden låg NHL-lockoutade Mikael Backlund bakom segern mot Troja-Ljungby.

– Skönt att den är slut, säger tränaren Joakim Fagervall efter matchen.

På grund av skadeläget jagar Västerås sportchef, Niklas Johansson, två förstärkningar på backsidan. Till matchen mot Troja-Ljungby lånades Växjös Tim Heed och Kallinge/Ronnebys Oscar Bäcklin – som också kommer spela på tisdag mot Södertälje – in för att fylla ut försvaret.

Under dagen tvingades sedan Patrik Berglund lämna återbud på grund av sjukdom.

Då klev i stället Västerås andra lockoutspelare, Mikael Backlund, fram.

Efter 51 sekunder av den andra perioden gjorde Backlund 1-0 till Västerås i power play. Exakt två minuter senare utökade han också ledningen till 2-0.

”Måste komma upp”

Strax därefter bjöd sedan Troja-målvakten Jonas Gunnarsson på 3-0, då han släppte in Jonas Emmerdahls lobb från mittzon.

Hemmalaget kom dock tillbaka och reducerade genom Robin Dahlström efter 14 minuter av mittperioden.

– Skönt att få tre må direkt och gå ifrån lite. Andra perioden var inte särskilt bra förutom första fem. Vi måste komma upp, vi gör för mycket misstag i egen zon och vid linjerna, sa Mikael Backlund till Viasat Hockey efter den andra perioden.

Trots ett matchstraff på Viktor Amnér och numerärt underläge i fem minuter satte Troja-Ljungby ordentligt tryck i Västerås zon i den tredje perioden.

Knappade in

Med drygt sex minuter kvar att spela gjorde Ziga Pavlin 2-3, men Troja lyckades inte fullborda upphämtningen och Västerås kunde ta sin fjärde raka seger.

– Jag är jätte, jätteglad att vi vinner matchen. Det finns delar vi inte är helt nöjda med, men jag är jätte, jätte tacksam för grabbarnas jobb, säger tränaren Joakim Fagervall till Viasat Hockey.

Segern gör att Västerås, som ligger på tredje plats i tabellen, knappade in på toppduon Leksand och Bik Karlskoga.

Tingsryd kom till spel med sex raka förluster bakom sig till skillnad mot Leksand med fem segrar i ryggen.

De båda sviterna bröts i Nelson Garden Arena.

Taif såg länge ut att vara på väg mot tre poäng efter mål av Mike Card, men med 7.30 kvar att spela av den tredje perioden kvitterade Jens Bergenström till 1-1.

Extrapoängen gick ändå till Tingsryd.

I spel fyra mot tre fixade Pontus Netterberg segern med sitt första mål i hockeyallsvenskan.

Inom loppet av 15 sekunder i slutet av den andra perioden hämtade Asplöven i kapp ett 1-3-underläge till 3-3.

Men det blev ändå en ny förlust för norrbottningarna, som inte vunnit efter ordinarie matchtid i oktober.

Medan Janne Niinimaa satt utvisad för en hög klubba gjorde Örebro både 4-3 och 5-3. Anton Gustafsson reducerade i slutminuterna, men Asplöven orkade inte studsa tillbaka en gång till.

Anders Eriksson var Örebros främste poängplockare i matchen med ett mål och två assist. Frölunda-lånet Sebastian Collberg gjorde sin andra match i klubben och även sitt andra mål.

I Asplöven stod Lukas Sandström för två mål, medan Modo-lånet Janos Hari noterades för tre assist i sin hockeyallsvenska debut.

Problemen på hemmaplan är onekligen över för Almtuna. Mot Bik Karlskoga kom andra raka segern i Gränbyhallen och det gör att Almtuna nu har fem poäng ned till Asplöven under det negativa kvalstrecket.

Matchen avgjordes tidigt i den tredje perioden. Efter bara 28 sekunder satte Fredrik Vestberg 3-2. Fem minuter senare utökade sedan Jimmie Kraft till 4-2, vilket också blev slutresultatet.

I målet motade Alexander Hamberg 30 skott i sin tredje match för säsongen.