SM-finalserien är kvitterad – efter årets längsta match.

17.55 in i den femte (!) perioden lyckades Jimmie Ericsson peta in pucken.

– Skönt, säger han.

Den andra SM-finalen mellan Skellefteå och Förjestad blev en riktig rysare.

Efter Niclas Burströms 2–2-kvittering sju minuter in i den tredje perioden blev det inga fler mål under ordinarie matchtid.

Inte heller i den första förlängningsperioden blev det några mål.

Satte retur

Och inte heller i den andra förlängningsperioden verkade det som att någon spelare skulle lyckas få in pucken bakom Andreas Hadelöv i Skellefteås mål eller Christopher Nihlstorp i Färjestads kasse.

Men till slut så. Efter ett långt anfall, där Färjstad till slut fick en avvaktande utvisning, höll Anders Söderberg pucken länge och åkte bakom Färjestads mål. Söderberg spelade sedan fram till Oscar Lindberg, som sköt ett skott som Nihlstorp räddade.

Men på returen dök Jimmie Ericsson, som varit en av Skellefteås bästa spelare i slutspelet, upp.

”Forre-mål”

Och nu lyckades inte Nihlstorp stå emot. Ericsson satte pucken, och fick hela Skellefteå att jubla.

– Det var skönt, säger han till TV4, och beskriver målet som ett "Äkta Forre-mål".

– Han (Erik Forssell) står där och hänger i slottet, och så dimper det ner någon puck och så är det bara att sätta dit den.

Hade matchen pågått i tre minuter och två sekunder till hade det blivit tidernas längsta SM-final. Nu behåller Frölunda–Färjestad från 2003 rekordet. Då avgjorde Tomi Kallio 1.56 in i den tredje övertidsperioden.

Matchen var, precis som den långa förlängningen antyder, jämn. Båda lagen hade sina stunder då de var bättre, även om det i den sista perioden var mest Färjestad.

Ny match på lördag

– Ja, jag tycker väl att de var mycket bättre i sista, men det spelar ingen roll. Vi lyckades hitta en väg att vinna matchen, säger Ericsson till TV4.

I och med Skellefteås vinst står det nu 1–1 i matcher. Nästa match spelas i Karlstad på lördag.