”Zäta” bakom Detroits seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-01

Stod för två mål och två assist mot San José

NEW YORK. Firma Zetterberg–Datsyuk bjöd på dundrande hockeyshow i San Jose morse.

De åkte slalom parallellslalom mellan motståndarna, de slog målgivande passningar som lurade pungskydden av rutinerade backar och de prickade in volleyskott som vore de tennisess.

– Det var rätt skoj ikväll, säger ”Zäta” till Sportbladet efter Detroits 5–3-seger i Sharktank.

NHL
”Zäta” gratuleras.

Hela Red Wings var bra i den tredje raka segermatchen, men en framförallt briljerade alltså radarparet Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk.

Redan knappa fem minuter in i första perioden slog ”Zäta” en briljant direktpassning från högerkanten som friställde Dan Cleary och så var det 1–0.

Tre minuter senare kom Datsyuk, efter förspel av Zetterberg, ensam mot två Sharks-backar, gled emellan dem likt en Ingemar Stenmark i OS-form och lirkade in pucken bakom Antero Nittymäki.

Och det var bara början på ögonfägnaden.

Drog till som Sampras

I början av andra perioden såg en passning till Zetterberg mitt i det så kallade slottet ut att ha misslyckats då den styrdes upp i luften, men svensken drog som en annan Peter Sampras till den på direktvolley – och gjorde mål.

– Jag såg den i luften och tänkte att det väl bara var att klappa till. Jag hade lite flyt där, säger han när vi når honom i den ljumma Kalifornien-kvällen efter matchen.

Själva crescendot i uppvisningen sparades till mitten av tredje perioden.

”Dats” drog då med sig tre Sharks-spelare mot Nittymäkis kasse men just när alla trodde att han skulle avsluta lättade han pucken bakåt med en formidabel backhand. I samma stund var motståndarna lika bortgjorda som amerikanska diplomater efter senaste Wikileaks-attacken och kompisen från Njurunda kunde lägga pucken i tom kasse.

– Ja, det var bara att tacka och ta emot. Gör man inte mål på såna lägen vetisjutton, säger ”Zäta”.

– Men visst, det var kul ikväll, vi fick till det.

Liten revansch

Segern, som befäster Wings position i toppen av västra konferensen, innebar en liten revansch för senaste slutspelet, då ju San Jose slog ut Detroit.

– Det är alltid skönt att vinna här, det finns viss rivalitet mellan oss, men extra mycket nu med tanke på vad som hände i våras, säger Henrik Zetterberg.

– Jag tycker vi spelade riktigt hyggligt och det är skönt att få en bra start på en lång och svår roadtrip.

Även Niklas Kronwall stod för en snygg assist.

Näst efter Pittsburgh är Atlanta Thrashers ligans just nu hetaste lag.

De tog i natt sjätte raka seger, borta mot Colorado, efter ett övertidsmål av Anthony Stewart.

Udda radarparet Tobias Enström och Dustin Byfugligen hade ännu en stor kväll och svarade sammanlagt för ett mål och två assist.