Kanonrekordet i hockeyallsvenskan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-28

Bofors skarpskytt gjorde hat trick - på 268 sekunder

Bofors Björn Eriksson slog nästan Mora på egen hand i södra allsvenskan i går.

På fyra minuter och 28 sekunder gjorde han ett äkta hat trick, då Bofors gick från 1-1 till 4-1 och tog sin första seger för säsongen.

"MEST SKITMÅL" En styrning 5.20 in i andra perioden, ett högt skott efter 6.36 och en retur efter 9.48 och så var Björn Erikssons äkta hattrick fullbordat. "Men det var mest skitmål", säger han själv.

- Men det var mest skitmål, säger Björn på sin breda värmländska.

Bofors har varit allsvenskans succélag de senaste säsongerna, men har haft en tung öppning av årets säsong med två raka förluster efter straffar, först mot Västerås (3-4) och sedan mot Halmstad (2-3).

- Därför kändes det extra skönt att det lossnade i just den här matchen. Vi har haft lite oflyt i de tidigare två, säger Björn Eriksson.

Det finns ju de som säger att Bofors lever på det som ramlar ner från rika Färjestads bord.

Det stämmer definitivt i fallet Björn Eriksson.

Två säsonger i FBK

Efter två säsonger i Färjestad hamnade han i Bofors, där han nu är inne på sin sjätte säsong.

- Jag var med i Färjestad i två säsonger, men satt väl mest på bänken, säger han.

- Men jag trivs bra i Bofors och Karlskoga. I år har jag till och med flyttat hit. Jag bodde kvar i Karlstad tidigare, så det har blivit några mil i bilen fram och tillbaka.

Kvar i Karlstad blev storebror Clas Eriksson, som är inne på sin trettonde säsong i Färjestad.

Men i går var det Björns kväll.

Han började sin uppvisning 5.20 in i andra perioden, då han gav Bofors ledningen med 2-1.

- Det var en styrning.

I nästa byte, efter 6.36 kom nästa mål, det snyggaste.

- Ja, jag kom halvfri och sköt högt.

Och så fullbordades Björns hat trick efter 9.48.

- Det var en retur som jag slog in framför mål.

Märkvärdigare behöver det inte vara att göra tre mål på rekordtiden 4.28. Svensk hockey har inte som NHL statistik på allt, men enligt Hockeymagasinet.com är i alla fall Björn Erikssons hat trick det snabbaste sedan allsvenskan i ishockey startade.

Men i jämförelse med NHL-rekordet får Björn Eriksson storstryk.

Inte världsrekord

Den 23 mars 1952 gjorde Chicago Blackhawks Bill Mosienko ett äkta hat trick på bara 21 sekunder i en match mot New York Rangers.

Mosienko gjorde sitt första mål 6.09 in i tredje perioden, det andra efter 6.20 och avslutade med sitt tredje raka mål då klockan stod på 6.30.