Tre favoriter vann första playoffmatchen

...men Bofors gick på pumpen mot Arboga

AIK besegrade Sundsvall efter vissa besvär. Och även i de övriga matcherna blev det oväntat jämnt och tufft när hockeyns play off till elitserien drog igång på tisdagkvällen.

Superallsvenska Björklöven och Skellefteå lyckades efter stort besvär vinna sina inledande bortamatcher.

Värre gick det för Bofors som föll i sudden death mot Arboga.

Arbogas Oleksandr Matvitjuk blev stor matchvinnare då han efter 11.44 i den första övertidsperioden sköt 3-2 i hemmamatchen mot Bofors.

Det blev också den enda skrällen då play off 1 till elitserien inleddes. Samtliga övriga superallsvenska lag lyckades vinna sina bortamatcher. Men det satt hårt åt för allihop.

Jämnt i två perioder

Allsvenska Mörrum höll jämna steg med Björklöven i större delen av matchen. Men 1-1 efter två perioder blev 3-1 till bortalaget inom loppet fem minuter i början av tredje. Magnus Österby och Chrisopher Marinucci gjorde målen som blev avgörande. Mörrum kom dock tillbaka och med drygt två minuter kvar reducerade Jarno Miikkulainen till 2-3, som också blev slutresultat.

Åkerman avgjorde

Huddinge tog ledningen mot Skellefteå redan efter 1.09 genom Anders Adler. Två minuter senare kvitterade Fredrik Lindgren. Sedan blev det inga fler mål förrän en bit in i slutperioden då Skellefteås Johan Åkerman sköt två mål inom loppet av två och en halv minut. Huddinge plockade ut målvakten i slutskedet och gav Skellefteå möjlighet att fastställa slutresultatet till 4-1 genom Patrik Ekholm.

Den andra matchen i play off 1 spelas på torsdag, och en eventuell tredje, på lördag. Men i de matcherna spelar de superallsvenska lagen på hemmaplan.