MORA

Den ena grät karriärens bittraste tårar. Den andra hade sitt livs största hockeykväll.

Två bröder.

Men två helt skilda öden i daladerbyt mellan Mora och Leksand.

Okända lillebror Marcus Eriksson gjorde fyra mål och sitt livs match då Mora slog Leksand med 6-3.

Samtidigt föll storebror Niklas tyngst av alla stjärnor i Leksand.

Idrotten visade upp både sin ljusaste och mörkaste sida i en kokande och smockfull Mora Ishall.

Minuterna efter matchen står Marcus Eriksson och är ett enda stort leende. Man märker riktigt hur glädjen kokar där under kvalserieskägget.

Tjugofem meter därifrån är dörren stängd till Leksands omklädningsrum. Därinne är det kusligt tyst och inne i ett hörn sitter en tårögd Niklas Eriksson och känner sig som en svikare.

Mål av lillebror

Hans fem minuters utvisning och automatiska matchstraff gjorde att Mora kunde avgöra matchen.

Då kom 5-3 och senare 6-3 då Leksand tvingades chansa och ta ut målvakten. Och lillebror Marcus gjorde båda målen.

- Jag lider med Niklas. Det måste vara tungt. Jag tycker synd om både honom och hela Leksand, säger Marcus.

Han spelade med brorsan Niklas i Leksand i fyra säsonger mellan 1993-97.

Först var han The Next One, talangen som skulle bli leksandsstjärna. Men efter en ständig tillvaro i fjärdekedjan fick han sparken och flyttade till Mora.

- Jag var aldrig riktigt ordinarie i Leksand och till slut var det bara att flytta. Då blev det Mora. Och här har jag blivit kvar.

Kvar i en rätt anonym hockeyvärld.

Fram till i går.

Mål i världsklass

I säsongens hetaste derby visade Marcus varför förväntningarna en gång var så stora.

Fyra mål mot Leksand, lika många mål som leksingarna gjort sammanlagt på de tre första matcherna i kvalserien.

Och hans 2-2 höll världsklass, ett sådant där mål man kommer att minnas för resten av livet.

Han vände bort leksandsbacken Lasse Jonsson med en helomvändning som fick Jonsson att fortsätta ut i ingenmansland.

Och fri med målvakten Johan Backlund gjorde högerfattade Marcus en Sudden-dragning ut på backhandsidan och lyfte upp pucken i nättaket.

Det var absolut högsta klass rakt igenom. "Foppa" eller "Sudden" hade inte kunnat göra det bättre.

"Hinner inte tänka"

- Men fråga mig inte hur det gick till. I de där lägena hinner man inte tänka. Men hela min kväll var en sådan där, då precis allting stämmer. Jag var på rätt ställe hela tiden, säger Marcus.

Det var inte Niklas.

Han slog in 3-1 för Leksand i första perioden och verkade ha avgjort matchen. Men skridskospetsarna var precis över linjen som markerar målgården. Ulf Rådbjer blåste och underkände målet.

Niklas är en av de sista ut ur Leksands omklädningsrum och kepsen är långt neddragen i pannan och kapuschongen på klubbjackan är uppfälld.