Här börjar Leksands återtåg till eliten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-16

Leksand vann premiären i allsvenskan mot VIK Hockey

Den 16 september, 2009. Det kan vara datumet att hålla reda på när någon frågar vilken dag Leksand inledde sitt återtåg till elitserien. På onsdagkvällen vann Dalalaget bortamatchen mot VIK Hockey med 3–2.

Leksand vann den allsvenska premiären.

Rivstart direkt för Leksand. VIK på bortaplan är ingen lätt match. Speciellt inte i en premiär. Dalalaget, med stjärnor som Pelle Prestberg, Peter Nordström och Thomas Rhodin i truppen, har också en ny tränare i Leif Strömberg – och han fick bli en vinnare direkt. Leksand började sitt återtåg till elitserien på bästa möjliga sätt: premiären i Västerås vanns med 3–2 efter att Eric Johansson avgjort med en dryg minut kvar att spela.

VIK vände till 2–1 – på en minut

Efter första perioden ledde Leksand med 1–0 efter mål av backen Kenny Källström. Men VIK är hemmastarka – vilket man visade i andra perioden. Tobias Forsberg åkte in i anfallszon ganska ensam och lite på chans drog han iväg ett handledsskott mot Joacim Eriksson i Leksandskassen. Och pucken gick i mål. Stefan ”Loppan” Hellkvist utnyttjade det chockade bortalagets status och tryckte in 2–1 knappt en minut senare.

Johansson matchhjälte – med en minut kvar

Leksand vaknade och resultattavlan visade 2–2 efter två perioder efter att Kenny Källströms backkollega Oliver Ekman-Larsson satt kvitteringen. Och i tredje perioden visade sig storsatsande Leksand vara det starkaste laget. Eric Johansson gjorde 3–2 med en dryg minut kvar att spela, assisterad av Marcus Weinstock. Trots att VIK plockade ut målvakten Johan Thalberg kom man inte närmare än 2–3. Leksand fick den start som klubben och dess fans krävde.