Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Helkorkat – det liknar ingenting”

Publicerad 2014-01-28

SHL vill kontrollera vilka lag som släpps in i ligan, genom att sätta upp krav som klubbarna måste uppfylla.

Allsvenska topplaget Bik Karlskoga förstår att man inte är välkommet i svensk hockeys finrum.

– Det är alldeles klart att fick de som de ville så skulle de handplocka lag. Men jag tror att de totalt missbedömer marknaden. Antingen har de inte analyserat överhuvudtaget eller så har de analyserat fel hur det funkar i Sverige, säger ordförande Mats Boquist till Sportbladet.

Följ ämnen

Sportbladet berättade i går att förutsättningarna för upp- och nedflyttning till SHL kan förändras redan till nästa säsong. Då det finns förslag på att SHL ska utökas till 14 lag är ett scenario är att de två sist placerade lagen i SHL – AIK och Örebro – slipper kvala för att hålla sig kvar.

Uppgifterna fick flera allsvenska klubbar att slå bakut, och hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson menar att förändringen inte kan klubbas igenom förrän efter säsongen.

– Man ska veta förutsättningarna när man går in i en säsong, där är vi nog rörande överens inom hockeyallsvenskan. Att komma så här i elfte timmen och prata om utökning redan till nästa säsong skickar en signal om desperation, säger Bik Karlskogas ordförande Mats Boquist.

– Vi i allsvenskan har varit negativa till att utöka SHL eftersom vi har varit rädda om vår produkt. Men nu anser en majoritet att vi kan släppa två lag till SHL och ändå ha en vettig liga. Och även SHL, där det för bara fyra-fem år sedan var tvärnobben, är nu positiva till en utökning. Så det kommer att ske – dock inte till nästa säsong.

”Ploppar upp nya regler”

Mats Boquist har varit ordförande i Bik Karlskoga sedan 1991. Men först nu börjar klubben tas på allvar när det snackas om vilka allsvenska lag som kan ta steget upp i SHL.

– Det är klart att det finns en möjlighet att vi kan gå upp i SHL, definitivt. Senaste åren har de allsvenska lagen hävdat sig jäkligt bra i kvalserien.

Bik Karlskoga inser dock att man inte är välkommet i SHL.

– Det känns som att det ploppar upp nya regler hela tiden så att det inte ska förstöra för de som har mycket pengar, säger lagkaptenen Martin Thelander.

Mats Boquist:

– Det är alldeles klart att fick de som de ville så skulle de handplocka lag, det visar väl de här wild cards-utspelen. Jag kan ha en viss förståelse för det. Men jag tror att de totalt missbedömer marknaden. Antingen har de inte analyserat överhuvudtaget eller så har de analyserat fel hur det funkar i Sverige.

”Vinner med grishockey är de happy”

– Allting ska vara NHL och jag menar, vi är inte NHL. Amerikanare och kanadensare funkar inte som svenskar. Här är sporten jävligt viktig och det har man bommat. Vi i Karlskoga kan inte bygga en verksamhet på de få personer som verkligen förstår sig på hockey och uppskattar att se en bra match oavsett vad resultatet blir. 99 procent av vår kundkrets vill se sitt lag vinna, sättet det sker på har mindre betydelse. Spelar vi grishockey, men vinner matchen, då är de happy. Spelar vi skitbra hockey, men förlorar, då är de inte happy och kommer inte tillbaka.

Sportbladet avslöjade i dag hur SHL planerat att kunna utöka ligan och fortfarande ha kontroll över vilka lag som släpps upp. I december läckte SHL:s lista med krav på hur de ville förändra ligan ut. I skuggan av wild cards och slopad kvalserie fanns även kraftigt skärpta regler för att få beviljad elitlicens. Bland annat eget kapital, soliditet, storlek på arenan och ett l­önegolv, vilket betyder mininivå för klubbarnas lönebudgetar.

– Undrar vad de ska göra med ungefär hälften av de föreningar som är i SHL som inte har så jävla bra ekonomi. Det kanske inte blir så många lag kvar, så att de får flytta upp lag från division 1 för att få ihop ekvationen, säger Mats Boquist.

”Helkorkat”

– Det är jävligt märkligt när man vill kopiera NHL i allt man gör, men där inför de lönetak, här inför man lönegolv. Det begriper jag inte. Om man ska värna om ekonomin, hur fan kan man då införa att man ska minimilöner? Eget kapital och soliditet är okej, men att tvinga föreningarna att höja sina kostnader, det slår ju åt andra hållet. Det är ju helkorkat, det är så ologiskt att det liknar ingenting.

Ett krav är att arenan ska ha 3000 sittplatser. Nobelhallen har 1100 sittplatser och plockade bort ett antal sittplatser för att bygga ut baren.

– Ja, det blir en rejäl ombyggnad om vi går upp. Som tur är äger inte vi arenan, så det är väl inte vi som ska bygga till utan kommunen. De har ju äntligen insett att det här lokala hockeygänget har en viss betydelse, hehe.

– Men det här med sittplatser har säkert med säkerhetsgrejer att göra, men vi lever inte i en sån värld. När polisen kallar det högriskmatcher hos oss händer det ju inte jävla dugg. Jag tror att det mer är för att de på arbetstid ska få se hockey. Vi har – peppar, peppar – inte haft några säkerhetsproblem. Men tanken är väl att man ska ha hemmastå och bortastå där det helst ska se ut som att man står i en bur.

”Vi mot världen-känslan”

Har Bik Karlskoga råd att gå upp i SHL?

– Det är inga som helst problem att gå upp i SHL, det har alla råd med. Sedan är frågan om man har råd att etablera sig där. Men det finns ju mer centrala pengar i SHL än i allsvenskan, så skulle vi gå upp på sportsliga meriter är det klart att vi tar chansen. Hur vi ska hantera det, det får bli en senare fråga.

– I runda slängar har vi en lönebudget på sex miljoner kronor, vilket är peanuts om du jämför med SHL-klubbarna. Men om vi erbjuder jättehöga löner, då tar vi bort hela sammanhållningsgrejen. Med små resurser får vi ”vi mot världen-känslan”. Vårt framgångsrecept är sammanhållningen. Det beror på att vi jobbar med väldigt små ekonomiska medel. Vi har alltid varit en outsider, ingen har trott på oss, men på senare år har vi blivit betraktade som ett hyfsat etablerat topplag i allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln