Esa Pirnes lyfte AIK från jumboplatsen

Publicerad 2013-12-10

Esa Pirnes lyfte AIK från jumboplatsen i SHL.

Efter 3–2-seger över Modo i förlängning hoppas Pirnes att segerraden ska bli lång.

– Vi behöver segrar och skulle behöva vinna tre-fyra matcher i rad, sade han.

Tvåpoängaren över Modo lyfte AIK förbi Örebro och från jumboplatsen.

På torsdag väntar nykomlingen på bortaplan.

– Säsongens viktigaste match. Det är bara att börja ladda för den nu direkt, sade Pirnes vars AIK riskerar att bli akterseglat av lagen ovanför.

Tiondeplacerade HV71 är två poäng före och nian Linköping har hela åtta poäng tillgodo.

Så AIK behöver flera segrar i rad, inte bara en här och där som det varit hittills.

Klev fram som hjälte

Pirnes klev fram som stor matchvinnare för AIK. Han passade fram till ledningsmålet, 2–1, och avgjorde när han styrde in 3–2 efter 2.13 av förlängningen.

– Jag hade lite tur, den tog på skridskon och gick in, sade han.

För Modo fortsätter den tunga perioden. Laget förlorade sin femte match i rad – men tränaren Anders Forsberg gladde sig i alla fall åt en poäng.

– Jag tyckte vi gjorde en helt okej bortamatch. Det var starkt att vi lyckades kvittera till 2–2 och skönt att vi i alla fall lyckades få med oss en poäng, sade han.

Men Modo behöver en seger. Fem raka förluster innebär att laget dalat till åttonde plats.

– Framför allt håller vi inte i 60 minuter. Vi dippar under matcherna, och det är skillnaden mot att vinna matcher. Sedan behöver våra toppspelare vara ännu bättre, sade Forsberg.

Modos ledningsmål, efter 14.52 av första perioden, var en riktig läckerbit. Kyle Cumiskey gav Joonas Lehtivuori öppet mål med en genial och öppnade passning och finländaren gjorde inget misstag. I det läget ledde AIK skotten med 12–3.

Ullmark storspelade, men...

Hemmalaget kvitterade bara 1.18 senare. Landslagsmålvakten Linus Ullmark hade storspelat i inledningen, men tappade in Oscar Ahlströms skott mellan armen och kroppen.

Den andra perioden höll låg kvalité med massor av misstag från båda lagen.

Båda lagen spelade direkt uselt i numerärt överläge och hemmapubliken buade åt sitt lag i början av andra perioden när AIK:s fjärde powerplay gick lika dåligt som de föregående.

Det blev dock sjätte gången gillt. Victor Ahlström styrde in 2–1 efter 5.25 av den tredje perioden på Pirnes skott.

Mattias Ritola kvitterade sedan han blivit frispelad av Niklas Nordgren som noterade sin första poäng i Modotröjan.