Nyköping gjorde en makalös upphämtning.

Men det spelade ingen roll.

Björklöven avgjorde i sudden death och är med ena benet i kvalserien.

Den första kvalmatchen av tre avgjordes i Himmelstalundshallen i Norrköping eftersom ishallen i Nyköping var upptagen av schlagerfestivalen.

Nyköping, som överraskande slog ut Västerås i förra kvalomgången, inledde piggast. Redan efter 12.50 ledde hemmalaget med 2–0.

Löven var skakat – men fick psykologiskt in en reduceringspuck när bara 17 sekunder återstod av första perioden.

Och målet tände gästerna – som endast 43 sekunder in på mittakten kvitterade till 2–2. Och bara tre minuter senare kunde sätta 3–2 och fullborda vändningen.

– Deras reducering gjorde att vi tappade linjerna. Vi får vara nöjda att vi stoppade blödningen, sa Nyköpings tränare Lenny Eriksson till Tv4+ inför den tredje perioden.

En period där Eriksson tvingades till omstuvningar i laget eftersom centern Timo Seikkula tvingades utgå skadad.

Björklöven såg ut att ha avgjort matchen när Alexander Sundström satte 4–2 med fem minuter kvar.

Men Nyköping hade långt ifrån gett upp.

Kalle Zettervall slängde iväg ett skott från blå som letade sig in bakom en skymd Tobias Lundström, som efter målet hoppade av ilska.

Lenny Eriksson tog time out, plockade ut målvakten Fredrik Holmgren och sa ”det är nu vi har chansen, och det är nu vi tar den”. Spelarna lydde order och Knut Henrik Spets lyfte in kvitteringen bara 40 sekunder senare, vilket förde matchen till en oviss sudden death.

– Vi har ett mentalt överläge, sa Nyköpings tränare Lenny Eriksson inför sudden.