Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-10

Sverige klart för kvartsfinal – efter att Ales Kotalik sänkt Vitryssland

Tjeckien jublar över kvitteringen mot Vitryssland.

Vitryssland skrällde – igen.

Men Tjeckiens Ales Kotalik kvitterade med sex minuter kvar, avgjorde i straffläggningen – och såg till att Tre Kronor är klart för kvartsfinal.

Vitryssland pressade på fredagen storebror Ryssland till straffläggning. I kväll fortsatte skrällgänget att chocka.

Med två minuter kvar av första perioden tryckte Jaroslav Chupris in en retur och gav vitryssarna ledningen mot Tjeckien.

Förkrossande skottstatistik

Tjeckerna ägde sedan matchen, men Vitali Koval, som räddade 52 av 55 skott mot Ryssland, fortsatte att storspela.

Men till slut, med tre minuter kvar av mittakten, kom till slut Tjeckiens kvittering. I ett flygande anfall avslutade Zbynek Irgl och Tomas Rolinek petade in returen.

Inför den sista perioden ledde Tjeckien skottstatistiken med förkrossande 27–8 och det mesta tydde på att tjeckerna skulle fullborda vändningen.

Tack, Kotalik

Men i stället kom Vitryssland ut som ett nytt lag och tog ledningen på nytt. Andrej Kostitsyn sköt ett slagskott som letade sig in mellan benen på Milan Hnlicka – en riktig målvaktstavla.

Men Hnlicka slapp bli syndabock – tack vare Ales Kotalik. Med drygt sex minuter kvar höll han klubban i isen framför mål och direktsköt i nät på Tomas Plekanecs passning.

Danmark har chans

Matchen gick till förlängning. Där var det lika inför sista omgången. Tjeckiens Ales Kotalik satte sin straff medan Vitrysslands Mikhail Gravbovsky missade sin och resultatet betyder att Sverige är klart för kvartsfinal – oavsett hur kvällens match mot Ryssland slutar.

Däremot har Danmark fortfarande en liten chans att gå till kvartsfinal på Schweiz bekostnad.

Tjeckien, Ryssland och Sverige är klara för kvartsfinal.