”Helt unikt i en ishockeymatch”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-13

Supermål av obesegrade Bäckman

Christian Bäckman är något så unikt som obesegrad i årets elitserie under ordinarie speltid.

Den skadedrabbade 30-åringen gjorde sin fjärde match för säsongen mot Skellefteå och låg bakom en poäng för Frölunda med ett riktigt supermål i övertidsförlusten, 4-5.

– Vi fick igång ett ganska bra passningsspel där, säger Bäckman till Canal Plus om målet.

Skellefteå hade chockstartat med två mål mot Frölunda när Pierre-Edouard Bellemare fick fyra minuters utvisning efter att ha slagit Tobias Viklund blodig med sin höga klubba. Mikael Johansson kunde reducera under power play-spelet och inleda Frölundas vändning.

Experten lyrisk

Sedan kom matchens behållning.

Drygt sju minuter in i andra perioden spelade Frölunda i numerärt överläge igen. Efter två backhandpassningar mellan benen fick John Klingberg pucken och spelade fram Christian Bäckman med en ny backhand. 30-åringen gjorde en liten piruett innan han tryckte in kvitteringen rakt upp i krysset.

– Vi fick igång ett ganska bra passningsspel där. Jag fick pucken och kände hur någon ramlade bakom mig. Jag fick ganska mycket tid att sikta, säger Bäckman om målet.

Experten Arto Blomsten var närmast lyrisk över målet.

Stort drama

– Tre backhandpassningar i rad, det måste vara unikt i en ishockeymatch. Sedan är Bäckman iskall, säger Blomsten.

I början på den sista perioden fullbordade Toni Koivisto vändningen med 3-2. Mikko Lehtonen tilläts sedan kvittera för Skellefteå med bara minuter kvar av matchen – innan det stora dramat började.

Med 19:19 på klockan klev David Rundblad in och trodde sig ha avgjort matchen när han tryckte in ett handledsskott. Men Bäckmans svit räddade av Niklas Andersson när bara fyra sekunder återstod av matchen.

En märklig match som slutade med seger för Skellefteå efter att Joakim Lindström avgjort i förlängningen, hans första mål sedan den 11 december.