Dagens namn: Ingrid, Inger

Matchfakta 30/12

Frölunda–Timrå 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-30

Första perioden: 0–1 (12.44) Pär Styf (Mika Pyörälä, Tom Wandell), 1–1 (15.28) Carl Klingberg (Philip Larsen, Janne Niskala).

Andra perioden: 2–1 (13.53) Philip Larsen (Janne Niskala, Mikael Johansson) spel fem mot fyra.

Skott: 25–23 (9–7, 13–5, 3–11).

Utv, Frölunda: 4x2, 1x10. Timrå: 8x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 11 362.

Analys: En tät och målsnål match. Frölunda började bäst och hade ett bra grepp om matchen, men det var Timrå som gjorde första målet. Det var Pär Styf som sköt strax innan offensiva blå, pucken studsade på en Frölundaback och ställe helt Johan Holmqvist i Frölundas mål. Knappt tre minuter senare gjorde 17–årige Carl Klingberg sitt första mål för säsongen och kvitterade för Frölunda. Även Philip Larsen gjorde sitt första för säsongen när han gav Frölunda ledningen med 2–1. Frölunda tvingades ändra i kedjorna när Niklas Andersson tvingades lämna isen på grund av en knäskada. I den tredje perioden fick Timrå mer av spelet när Frölunda spelade avvaktande och bevakade sin ledning. (TT)

HV 71–Modo3–2 (1–1, 1–0, 1–1)

Första perioden: 0–1 (9.07) Andreas Salomonsson (Per Svartvadet, Jeff Ulmer), 1–1 (10.13) Björn Melin (David Petrasek).

Andra perioden: 2–1 (17.48) Martin Thörnberg (Jukka Voutilainen, Per Gustafsson).

Tredje perioden: 3–1 (7.03) Teemu Laine (Björn Melin, Kristopher Beech) spel fem mot fyra, 3–2 (13.50) Andreas Salomonsson.

Skott: 41–24 (18–10, 11–8, 12–6).

Utv, HV 71: 5x2. Modo: 7x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 7 038.

Analys: Trots stort spelövertag för HV var det länge en jämn match. HV spelade fantasifullt och snurrade ordentligt i Modos zon, men bortalaget försvarade sig bra och höll rent framför målvakten Michal Zajkowski. Modo spelade upp sig i slutminuterna och var inte långt från en kvittering, men till slut kunde ändå HV ta en rättvis seger. HV:s tre mål gjordes av tre olika kedjor. Andreas Salomonsson gjorde båda Modos mål, det andra snyggt på tennis. Formstarka HV tog femte raka segern och närmar sig toppen allt mer, medan formsvaga Modo tappar ännu mer mark i botten av tabellen. (TT)

Linköping–Skellefteå 5–2 (3–1, 1–0, 1–1)

Första perioden: 0–1 (1.41) Brad Moran (Jimmie Eriksson), 1–1 (3.54) Joakim Eriksson (Niklas Persson, Mikael Håkanson) spel fem mot fyra, 2–1 (5.30) Mattias Carlsson (Eric Beaudoin) , 3–1 (17.56) Patrik Zackrisson (Mikael Håkanson, Pontus Petterström).

Andra perioden: 4–1 (17.14) Eric Beaudoin (Jan Hlavac, Johan Fransson).

Tredje perioden: 5–1 (5.38) Pekka Saravo (Jaroslav Hlinka, Jan Hlavac), 5–2 (10.08) Kimmo Koskenkorva (Gabriel Karlsson, Tobias Viklund).

Skott: 37–31 (13–9, 14–11, 10–11).

Utv, Linköping: 8x2. Skellefteå: 5x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 8 046.

Analys: Fjärde raka segern över Skellefteå i vinter innebär att Linköping får fira nyår som serieledare. Östgötarna presterade en strålande insats med hög fart och aggressivitet. 8 046 åskådare gav stående ovationer de sista minuterna. Efter bara en vinst på fem hemmamatcher har LHC nu två raka segrar i den egna arenan. Målvakten Daniel Henriksson agerade betydligt stabilare än tidigare och framåt öste klubben fram målchanser. Gästerna tog visserligen ledningen, men hade inte något att sätta emot i längden. Fortsätter Linköping så här lär de bli svårslagna. (TT)

Djurgården–Södertälje 3–3 (0–0, 3–2, 0–1, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (0.32) Petri Pakaslahti (Dragan Umicevic, André Benoit) spel fem mot tre, 1–1 (1.56) Niklas Anger (Nicklas Danielsson, Michael Holmqvist), 2–1 (9.52) Niklas Anger (David Schneider) spel fem mot fyra, 3–1 (13.12) Kristofer Ottosson (Marcus Ragnarsson, Niklas Anger) spel fem mot fyra, 3–2 (17.30) Stefan Gråhns (Daniel Josefsson, Robert Carlsson).

Tredje perioden: 3–3 (10.05) Linus Klasen (Petri Pakaslahti, Jason Morgan).

Skott: 29–33 (8–17, 13–6, 4–7, 4–3).

Utv, Djurgården: 8x2. Södertälje: 7x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 6 525.

Analys: Länsderbyt slutade 3–3, främst av två orsaker. Att hemmalaget var aningen bättre på att undvika utvisningsbåset och effektivt i numerärt överläge. Samt att målvakten Stefan Ridderwall lite väl enkelt släppte in gästernas mål. Djurgården gjorde två av sina mål med fler spelare på isen. Två av Södertäljes mål släpptes in mellan benskydden – andra gången var det uppenbart att Ridderwall inte hade koll på pucken som dansade en stund bakom ryggen på honom innan den rakades in. Kvitteringen ur snäv vinkel får han ta på sig. Men Ridderwall räddade också sitt lag många gånger. Att hemmalaget skulle rycka upp sig och styra matchen i andra perioden var svårt att tro de första fem minuterna. Blekare försvarsspel får man leta länge efter – puckar passades på motståndarnas klubbor, rensningarna var tafatta och självmålet var inte långt borta. Det var som om djurgårdarna bara ställt ut skridskorna, men de kunde tacka Södertälje för dess mindre bra skottprecision. (TT)

Brynäs–Rögle4–1 (2–0, 1–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (5.58) Mads Hansen (Sebastian Lauritzen), 2–0 (6.22) Daniel Widing (Lars Jonsson).

Andra perioden: 3–0 (5.21) Mads Hansen (Sebastian Lauritzen, Jörgen Sundqvist).

Tredje perioden: 4–0 (19.32) Daniel Hermansson (Juuso Hietanen) mål i tom kasse, 4–1 (19.59) Mattias Sjögren (Mathias Tjärnqvist, Peter Högardh).

Skott: 22–38 (10–15, 7–9, 5–14).

Utv, Brynäs: 7x2, 1x5, 1 matchstraff. Rögle: 9x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 5 765.

Analys: Brynäs fick en smakstart med två mål inom 24 sekunder i början av den första perioden, och kunde sedan vinna matchen relativt komfortabelt. Rögle vann förvisso skottstatistiken men Brynäs skapade betydligt vassare chanser och borde ha vunnit med större siffror. Brynäs befäste genom första trepoängaren sedan den 29 november sin slutspelsplats. Brynäsmålvakten Anders Lindbäck var bara en enda sekund från att hålla sin första elitserienolla, men Lindbäck svarade ändå för en stabil insats mellan stolparna. Saknaden efter JVM–målvakten Jacob Markström behöver inte vara så stor i Gävle. (TT)

Luleå–Färjestad2–1 (1–0, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (7.38) Lubos Bartecko (Martin Chabada, Tommi Miettinen).

Andra perioden: 1–1 (7.43) Ari Vallin (Eero Somervuori, Emil Kåberg).

Tredje perioden: 2–1 (12.25) Jan Sandström (Tommi Miettinen) spel fem mot fyra.

Skott: 23–33 (5–11, 10–13, 8–9).

Utv, Luleå: 4x2. Färjestad: 4x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 5 283.

Analys: En riktigt bra och underhållande match av två av elitseriens topplag. Avgörande för slutresultatet var att hemmalaget hade marginalerna på sin sida vid de målchanser som bjöds. Luleå tog greppet om matchen i första perioden genom en soloprestation av Lubos Bartecko som gav 1–0. Sedan arbetade Färjestad sig sakta in i matchen, och kvitterade rättvist i andra perioden. I slutrundan var det kamp om varje puck och tempot i matchen höjdes till racernivå. Luleå kunde ta ledningen ytterligare en gång, nu genom mål i numerärt överläge, och Färjestad fick jaga för att kvittera, men lyckades inte nå dit. (TT)