SKELLEFTEÅ. I Skellefteå Kraft Arena var det två utespelare som höjde sig över mängden.

I Djurgården: Fredrik Bremberg.

I Skellefteå: Jyri Marttinen.

Djurgården vände ett tvåmålsunderläge och vann till sist med 4-3.

Ramträffar i massvis – och en lördagsunderhållning helt i publikens smak.

Med Lee Goren avstängd i hemmalaget klev förre Djurgårdaren Markus Kristoffersson fram.

Ett skott i ribban från honom innan Kimmo Koskenkorva kunde peta in returen.

Men Djurgården och Thomas Johansson svarade två och en halv minut senare när han skickade in en lös puck från blålinjen.

Nicklas Dahlberg som fått chansen efter insatsen i Mora senast fick en mardrömsstart.

Målet såg minst sagt billigt ut.

– Det var mycket trafik där framme och jag såg att det kom en kille mot mig så jag tänkte ”jag skickar dit en puck”, säger Thomas Johansson och tillägger:

– Ibland ska man ha lite tur.

Men sedan var det hemmapublikens tur att jubla. Jyri Marttinen ratades av Timrå och Skellefteå höll sig framme. Det här var inte Marttinens första match i Skellefteå Kraft Arena, eftersom han har spelat här med Linköping tidigare under säsongen. Men det var hans första match i Skellefteås tröja. På de 17 matcher som han spelat i Skellefteå har han inte gjort ett enda mål.

Nu fick han precis den nystart som han sökte.

5.30 in i andra perioden kom målet han längtat efter. En passning från Anders Söderberg och sedan ett direktskott och Mikael Renberg var först att krama om honom.

– En riktigt fin förstärkning som vi fått, sa Renberg i pausen mellan andra och tredje perioden.

Men det skulle komma mer från Marttinens klubba. Med Edvin Fryhlén på utvisningsbänken skapade Skellefteå ett minutlångt power play. Spelarna sökte hela tiden Marttinens klubba men han väntade och släppte hela tiden pucken vidare. Till sist såg han öppningen – och då skickade han iväg ett hårt skott för styrning.

Mikael Renberg var där med klubban och styrde in 3-1.

När Skellefteå sedan dominerade var det Daniel Larsson som höll laget kvar i matchen. Som efter 1.20 i tredje perioden när Jyri Marttinen grävde loss pucken vid sargen och serverade Anders Söderberg ett jätteläge. Larsson svarade då för en otrolig räddning på skottet som hade kunnat punktera matchen.

Men det blev match – trots allt.

Det såg Fredrik ”Linkan” Bremberg till. När det såg som mörkast ut för Djurgården kom han in från utvisningsbåset och han hann bara vara inne på isen i åtta sekunder innan han fick ett friläge från mittlinjen.

Där gjorde han inget misstag utan pucken satt klockrent i plockhandskrysset.

8.16 in i slutperioden, två minuter efter 2-3-målet, var det dags igen.

Då lurade Bremberg Skellefteås landslagsman Fredrik Lindgren. Först vann han duellen bakom mål och sedan åkte han in i slottet där han vände bort Skellefteåförsvararen.

Sedan var det kvitterat.

Kristofer Ottosson låg sedan bakom segermålet (3-4) sedan han spelat fram Nicklas Danielsson.

Därmed förlorade Skellefteå sin första hemmamatch sedan premiären mot HV 71 den 27 september.