Abrahamsson: Sveriges spel fortsätter att hacka

Publicerad 2012-12-29

UFA. Det positiva är att Sverige är klart för slutspel.

Det negativa är att spelet fortsätter hacka.

Inte ens Lettland blev någon lätt resa.

Det blev 5–1 till slut, men först när Viktor Arvidsson gjorde 3–1 med 10.39 kvar av matchen kändes det klart.

I perioder haltade det svenska spelet en hel del.

Onödiga utvisningar

Värst var det i inledningen av den andra perioden då varken huvud eller ben fungerade för svenskarna. Linus Arnesson och Rikard Rakell tog två korkade utvisningar och Lettland kunde kvittera. Strax efteråt drog Rakell på sig än ännu onödigare tia för snack.

Rakell hade flyttats från förstakedjan till den tredje och såg inte ut att bubbla av glädje över den förändringen.

Just då var Sverige ett lag i obalans.

Dessbättre var det då som Juniorkronorna tog tag i den här matchen. Under andra halvan av perioden var det en konstant press mot det lettiska målet. Det var nära ett flertal gånger, Sverige hade bland annat tre stolpträffar, men mer än ett mål blev det inte. Sebastian Collberg snärtade upp pucken i krysset i ett av många power play. Frölundaforwarden har nu gjort mål i samtliga matcher.

Många sumpade lägen

Det är han ensam om. Och om vi tidigare har pratat om försvarsproblem, försvaret blev aldrig riktigt testat i dag, så var det här en match med enormt många sumpade lägen.

Jag saknar ett rakare och mer offervilligt spel i anfallszonen. Det är bekvämt att cirkla runt och droppa puck till varandra, men för att få utdelning måste det till än tuffare inställning när det handlar om att bryta in framför målet. Samma sak i power play, det spelas runt alldeles för mycket.

Ett exempel är att vi gör väldigt få mål efter skymning eller styrning, som dagens 4–1-mål, även det av Viktor Arvidsson.

Men Sverige är i och med segern klart för slutspel och den avslutande matchen mot Finland avgör om vi undviker en kvartsfinal. Det blir nog så viktigt. Att det här svenska laget ska vinna tre raka slutspelsmatcher mot tuffast möjliga motstånd har jag svårt att se.