Publicerad 2014-12-01

Femte raka segern för AIK under nya tränaren Peter Nordström.

Framgångsformeln stavas förtroende.

– Förut, så fort man gjorde ett misstag så fick man kliva åt sidan eller så fick man en utskällning, säger talangen Robin Kovacs.

Det är inget snack, AIK under Peter Nordström är ett helt annat lag på den allsvenska isen. I 08-derbyt mot Södertälje kom femte raka segern för de svartgula.

Och snyggt var det.

1-0 satte Daniel Olsson-Trkulja helt på egen hand efter en snygg soloräd som han avslutade med en stenhård backhand.

– Hagelin tar upp den och droppar den till mig, sen var det bara att gå, säger han till Viasat.

Blev en rysare

Robin Press gjorde 1-1 för SSK innan det var dags för ännu ett snyggt AIK-mål. Christian Sandberg kom fri från höger efter ett snabbt uppspel från Yared Hagos, skottet satte han distinkt intill vänstra stolpen. 3-1 satte Joakim Hagelin efter åtta minuter av tredje perioden. Michal Gulasi skapade nerv med sitt 3-2-mål med fem minuter kvar men trots ett mycket tveksamt powerplay i slutet av matchen höll AIK undan.

Bästa placeringen i år

Med 16 poäng av 18 möjliga sedan Peter Nordström tog över så är AIK nu över det förhatliga kvalstrecket och uppe på en niondeplats. Det är första gången sedan mitten av oktober som AIK är på säker mark – och den högsta tabellplaceringen laget haft i årets allsvenska.

Robin Kovacs är en av spelarna som har lyft sig och han är säker på att Nordströms ledarskap är svaret på framgångarna.

– Vi har fått tillbaka självförtroendet och vågar spela ut. Får man göra misstag så lönar det sig i slutändan.

”Vi är jävligt starka”

Fick man inte det förut?

– Jag tycker att så fort man gjorde ett misstag förut så fick man kliva åt sidan eller så fick man en utskällning. Om man gör ett misstag nu så är det 4+1 som kan reparera.

Ni var lite rädda under Fröberg och Gradin?

– Ja precis, jag tycker många spelare höll igen, som hade bra kunskaper men som inte vågade spela ut.

Och självförtroende är det som sagt inget fel på. Robin Kovacs tror det "nya AIK" kommer räcka långt.

– Vi känns som ett helt nytt lag. Fortsätter vi så här kommer vi att vara obesegrade, vi är jävligt starka, säger talangen.

Kvällens två andra matcher såg helt olika ut. I Västerås var det inget snack, hemmalaget gick upp till 4-0 efter två perioder mot Almtuna. Matchen slutade 4-1 till slut.

Malmö fick å sin sida kämpa betydligt mer för sin seger. Trots 27-8 i skott för hemmalaget efter två perioder så ledde Björklöven matchen efter två mål av Emil Lundberg. Men i tredje perioden kom vändningen, mål av Nils Andersson, Nicklas Jadeland och David Liffiton tog matchen till seger 4-2.