Matchfakta 17/9

Malmö–Oskarshamn 8–0 (1–0, 4–0, 3–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

Malmö missade elitserien med en hårsmån förra säsongen. Nu har lagets march mot revansch påbörjat. Skåningarna hade inga som helst bekymmer med att spela hem tre poäng mot fjolårets tabellåtta Oskarshamn.

Laget fulständigt körde över smålänningarna och på resultattavlan lyste 8–0 när matchen var över. Efter 1–0 och 9–11 i skott i den första perioden lossnade sedan målskytet för rödhökarna. Efter Robin Alvarez fullträff till 5–0 i mittperioden fick IKO-målvakten Christian Engstrand nog och bytte av med Marcus Lundell. Men trots det fortsatte Malmö visa sin offensiva styrka och inte ens Lundell kunde hindra hemmalagets målorgie.

Jonas Höglund avslutade målskyttet i box play fyra minuter före slutsignalen.

Första perioden: 1–0 (8.28) Marcus Olsson (Nichlas Hardt).

Andra perioden: 2–0 (1.02) Jonas Höglund (Jan Öberg, Carl Söderberg), 3–0 (4.17) Robin Alvarez (Robin Weihager), 4–0 (15.01) Marcus Paulsson (Tomas Wallgren, Robin Weihager), 5–0 (15.22) Robin Alvarez (Carl Söderberg, Jonas Höglund).

Tredje perioden: 6–0 (9.39) Tomas Wallgren (Johan Björk, Marcus Paulsson) spel fem mot fyra, 7–0 (13.14) Carl Söderberg (Marcus Paulsson), 8–0 (15.35) Jonas Höglund (Carl Söderberg, Robin Weihager) spel fyra mot fem.

Skott: 33–33 (9–11, 12–10, 12–12).

Utv, Malmö: 5x2. Oskarshamn: 5x2.

Domare: Martin Brolin, Hässleholm.

Publik: 2 922.

Almtuna–Borås2–1 (1–1, 0–0, 1–0)

Borås nyförvärv Mattias Remstam fick en kanonstart för sitt nya lag. Den förre HV-spelaren hittade nätet redan efter 29 sekunder i bortamötet med Almtuna.

Men efter chocköppningen var det hemmalaget som tog över spelet och skapade de farligaste chanserna och Alexander Ribbenstrand kvitterade i slutet av perioden.

– Vi repar mod efter Borås tidiga ledningsmål och gör en bra första period, säger Almtunas tränare Jonas Rönnqvist till unt.se.

Mittperioden slutade mållöst men mycket rättvist var det Almtuna som avgjorde tillställningen i tredje. Endast 1.30 återstod när Magnus Svanberg skottade in 2–1 från blålinjen.

– Det kändes fint. Jag fick en kanonpassning (av Jonathan Sjölund), så det var bara att skjuta för att döda, säger matchhjälten till unt.se.

Första perioden: 0–1 (0.29) Mattias Remstam (Mikael Hultqvist), 1–1 (17.19) Alexander Ribbenstrand (Jimmie Kraft, Andreas Paulsson).

Tredje perioden: 2–1 (18.30) Magnus Svanberg (Jonathan Sjölund, Andreas Paulsson).

Skott: 25–18 (9–6, 10–6, 6–6).

Utv, Almtuna: 5x2. Borås: 7x2.

Domare: Andreas Eriksson, Grängesberg.

Publik: 822.

Nybro–Västerås3–4 (0–2, 3–0, 0–2)

Västerås tränare Johan Tornberg siktar stenhårt på en direktplats till kvalseiren.

Trots att gästerna fick en kanonstart i första perioden efter varsina fullträffar av Pär Arlbrandt och Fredrik Johansson, vände Nybro på steken i mittperioden. Fredrik Näslund var aktören till hemmalagets tre mål. Först reducerade han efter 14.40 innan han spelade fram till Herman Hultgrens 2–2 i spel fem mot fyra när matchklockan stod på 18.17. Nybro slog till igen i power play före pausvilan. Näslund fick återigen en assist på Michael Iranis kanonskott från blå och plötsligt var det 3–2.

Men VIK visade styrka och kom tillbaka i slutperioden. Rikard Ekström kvitterade och i slutminuterna piskade Pär Arlbrandt in segermålet.

Första perioden: 0–1 (8.51) Pär Arlbrandt (Henrik Nordfeldt, Stefan Hellkvist) spel fem mot tre, 0–2 (10.33) Fredrik Johansson (Jonas Leetma, Kalle Olsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (14.40) Fredrik Näslund (Jarno Honkonen), 2–2 (18.13) Herman Hultgren (Fredrik Näslund) spel fem mot fyra, 3–2 (18.51) Michael Irani (Jarno Honkonen, Fredrik Näslund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–3 (11.30) Rikard Ekström (Fredrik Johansson) spel fem mot fyra, 3–4 (16.30) Pär Arlbrandt (Niklas Olausson, Stefan Hellkvist) spel fem mot fyra.

Skott: 31–31 (12–8, 11–11, 8–12).

Utv, Nybro: 8x2, 1x10. Västerås: 13x2, 1x10, 1 matchstraff.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1 276.

Bofors–Björklöven1–2 (0–0, 1–2, 0–0)

Björklöven kom fyra i fjol och vill gärna knipa en direktplats till kvalserien den här säsongen. I premiären mot Bofors på bortais fick Umeålaget en kanonstart på säsongen.

Lagets målvakt Thomas Sehlstedt var mycket stabil mellan stolparna och släppte inte in mer än en puck bakom sig. Dessförinnan hade Magnus Isaksson slagit till två gånger om. Samtliga mål i mittperioden.

– Det var tungt när vi åkte på 0–2 strax efter att vi spelat i drygt en och en halv minut i fem mot tre. Att vi i slutet, genom Linus Persson, kunde reducera till 1–2 var oerhört viktigt inför fortsättningen, sa Bofors tränare Sam Hallam till nwt.se inför slutperioden.

Trots att hemmalaget fick spela tre power play efter varandra i slutperioden kunde man inte överlista Sehlstedt ytterligare en gång. Björklöven höll undan och knep tre poäng.

Andra perioden: 0–1 (5.43) Magnus Isaksson (Andreas Stenling, Niklas Zetterström) spel fem mot fyra, 0–2 (10.29) Magnus Isaksson (Magnus Gästrin), 1–2 (17.54) Linus Persson (Björn Östlund, Peter Messa).

Skott: 27–25 (4–7, 8–10, 15–8).

Utv, Bofors: 7x2. Björklöven: 8x2.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 1 846.

Huddinge–Mora 4–7 (1–0, 3–3, 0–4)

Huddinge kom näst sist i allsvenskan ifjol men lyckades kvalade sig kvar. Mora däremot föll i kvalserien och åkte ur elitserien, men vill givetvis tillbaka snarast.

Moras veteran och nyförvärv, Greger Artursson, gjorde 1–2 i andra perioden. Men det här var en svängig match. Innan perioden var över hade Huddinge lyckas vända till 4–2.

Men efter en sen reducering i slutsekunderna kom Mora tillbaka rejält i slutperioden.

Marcus Eriksson kvitterade till 4–4. Daniel Viksten satte 4–5 och Eric Healey svarade för sexan och sjuan i slutet. Healey låg bakom gästernas samtliga fyra mål i slutperioden vilket grundlade 4–7-segern.

Första perioden: 1–0 (16.25) Nicklas Nilsson (Fredrik Börjesson, Christoffer Lindholm).

Andra perioden: 1–1 (0.20) Eric Healey (Tony Lagerström), 1–2 (5.37) Greger Artursson (Tony Lagerström, Eric Healey), 2–2 (11.19) Martin Sandgärde (Vilhelm Åman–Stigart, Tobias Tschöp), 3–2 (17.11) Fredrik Börjesson (Nicklas Nilsson), 4–2 (18.20) Oscar Ahlström (Tobias Tschöp, Jonas Rådlund), 4–3 (19.43) Marcus Eriksson.

Tredje perioden: 4–4 (7.50) Marcus Eriksson (Viktor Amnér, Eric Healey), 4–5 (10.37) Daniel Viksten (Eric Healey, Greger Artursson) spel fem mot fyra, 4–6 (15.01) Eric Healey, 4–7 (19.06) Eric Healey (Greger Artursson, Marcus Eriksson) mål i tom kasse.

Skott: 40–37 (18–9, 12–13, 10–15).

Utv, Huddinge: 3x2. Mora: 4x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 616.

Mariestad–Sundsvall1–2 (1–1, 0–1, 0–0)

Intressant match för nykomlingen Mariestad som tog emot Sundsvall som ifjol hamnade på en 14:e plats.

Men man kan inte snacka om skönspel. Snarare kamp. Det delades ut hela 26 tvåminuters-utvisningar i matchen som gästerna Sundsvall lyckades dra längsta strået i.

Niklas Johansson gav gästerna ledningen i power play tidigt i matchen. Och samme Johansson var det som sprätte in 1–2 efter halva matchen var spelad.

Sundsvall vann skotten med 41–27 och båda målvakterna spelade bra, Joakim Lundström (Sundsvall) och Pär Åkerström (Mariestad).

Trots förlusten lär Mariestad växa in mer och mer i den allsvenska kostymen ju längre säsongen lider, och säkerligen plocka en och annan poäng.

Första perioden: 0–1 (7.21) Niklas Johansson (Fredrik Mannström) spel fem mot fyra, 1–1 (15.49) Christoffer Ekholm (Joakim Nettelbladt) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (10.01) Niklas Johansson (Fredrik Mannström, Nicklas Johansson) spel fem mot fyra.

Skott: 27–41 (10–17, 12–11, 5–13).

Utv, Mariestad: 11x2. Sundsvall: 11x2.

Domare: David Bergman, Uppsala.

Publik: 1 480.

Leksand–Troja/Ljungby 10–2 (3–0, 3–0, 4–2)

Oliver Ekman-Larsson värvades inför säsongen från division 1-laget Tingsryd. 17-åringen som utsågs till bästa back i fjolårets TV-pucken när Småland vann guldet, tog en plats i förstafemman och hans allsvenska debut var klart godkänd. När hemmalaget forcerade in 3–0 var det på Ekman-Larssons retur som fransmannen Bellemare stötte in pucken.

– Vi trampar på ordentligt och det är farten vi ska leva på. Det ser bra ut men det kan bli ännu bättre, säger Leksands lagkapten Pelle Prestberg, som blev tvåmålsskytt, till TV 4 sport.

Poängmaskinen gjorde 26 mål för Färjestad i fjol – flest av alla i elitserien. Och i inledningen av andra perioden visade han sin kyla när han tryckte dit 4–0 mellan benen på T/L-målvakten Petter Sundström.

Hemmalaget var överlägset och stackars nykomlingen Troja/Ljungby visade mestadels fina offensiva kvalitéer men det räckte inte. Leksand vann med klara 10–2. Mikael Karlberg svarade för fem poäng och Pierre-Edouard Bellemare gjorde tre mål.

Mest oroande för Leksands del var att Pelle Prestberg, knäskadad under försäsongen, linkade ut i omklädningsrummet i slutminuten efter en ful bentackling.

Första perioden: 1–0 (3.02) Pierre–Edvoard Bellemare (Johan Hägglund, Marcus Weinstock), 2–0 (9.56) Mikael Karlberg (Jan Huokko, Per Anton Lundström), 3–0 (19.09) Pierre–Edvoard Bellemare (Mikael Karlberg, Oliver Ekman–Larsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4–0 (8.09) Pelle Prestberg (Mikael Karlberg), 5–0 (13.19) Marcus Jonasén (Morten Green, Kenny Källström), 6–0 (19.07) Pelle Prestberg (Marcus Jonasén, Mikael Karlberg) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 7–0 (5.21) Jens Bergenström, 7–1 (7.20) Pär Edblom (Jonatan Brehmer), 8–1 (8.15) Morten Green (Per Anton Lundström, Marcus Jonasén), 9–1 (9.40) Pierre–Edvoard Bellemare (Mikael Karlberg, Marcus Weinstock) spel fem mot fyra, 9–2 (13.04) Pär Edblom (Daniel Håkansson, Olof Mårs), 10–2 (19.52) David Bornhammar (Morten Green, Elias Granat) spel fem mot fyra.

Skott: 40–27 (13–6, 14–6, 13–15).

Utv, Leksand: 5x2. Troja/Ljungby: 11x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 5 321.

AIK–Växjö1–5 (1–2, 0–1, 0–2)

AIK storsatsar i drömmen om en come back till elitserien. ?Men hemmapremiären slutade med ett rejält bottennapp. Gästerna Växjö var effektiva i avslutningarna och vann med 5–1 på Hovet.

– Vi är bättre och spelar precis så som vi vet att vi kan, säger Växjös tränare Janne Karlsson till sportbladet.se.

?AIK satsar stort inför den här säsongen i jakten om en elitserieplats och Solna-laget har gjort flera intressanta värvningar. Däribland målvakten Chritopher Heino-Lindberg (91 räddningsprocent i Färjestad ifjol), stjärnbacken Dick Tärnström (flest poäng av en back i VM 2006) och tränaren Roger Melin (senast i Frölunda).

Men i kväll kunde varken en stabil back, en vass målvakt eller en meriterande tränare hindra Växjö till tre poäng.

– AIK blev lite krampaktiga när de inte fick utdelning på chanserna, och det är lätt att det blir så, säger Växjös tränare Janne Karlsson till sportbladet.se.

Gnaget fick i alla fall en bra start när Mattias Beck tryckte dit 1–0 i power play. Före pausvilan hade gästerna dock vänt ledningen – och i slutet av mittperioden utökade Anton Hedman ledningen till 3–1.

– När vi gör 3–1 så jagar dom mycket och vi försvarar oss kanske lite för tidigt. Men vi stänger av AIK och vinner rättvist, säger Janne Karlsson.

Dick Tärnströms första tävlingsmatch för AIK på över sju år slutade med storförlust.

Växjö har överraskat förr, skakat många lag och hamnade ifjol på en sjätteplats. Men att laget skulle plocka tre poäng i premiären mot AIK på Hovet trodde nog inte många.

Men Janne Karlsson är inte förvånad:

– Vi spelade precis så bra som vi vet att vi kan göra. Vi tycker inte att vi överraskat tidigare heller utan vet vad vi kan. Det finns inget annat än play off som gäller.

4–1 och 5–1 gjorde gästerna i öppen kasse.

En tung start för Roger Melins AIK.

Första perioden: 1–0 (6.24) Mattias Beck (Kristian Gahn, Johan Ryno) spel fem mot fyra, 1–1 (9.16) Daniel Åhsberg (Alexej Fashoutdinov, Josh MacNevin) spel fem mot tre, 1–2 (18.12) Robert Rosén (Josh MacNevin, Christian Magnusson).

Andra perioden: 1–3 (16.07) Anton Hedman (Robert Rosén, Christian Jacobsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–4 (15.00) Josh MacNevin spel fyra mot fem mål i tom kasse, 1–5 (19.42) Per Helmersson mål i tom kasse.

Skott: 34–24 (8–10, 11–8, 15–6).

Utv, AIK: 6x2. Växjö: 9x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 3 790.