Matchfakta 16/3

San Jose–Edmonton 1–2 (1–0, 0–1, 0–0, 0–0, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-16

Första perioden: 1–0 (17.55) Patrick Marleau 16 (Joe Pavelski, Brian Campbell) spel fem mot tre.

Andra perioden: 1–1 (14.06) Ales Hemsky 20 (Robert Nilsson, Sam Gagner) spel fem mot tre.

Straff: 1–2 Fernando Pisani.

Skott: 49–23 (19–6, 16–6, 12–7, 2–4).

Utvisningar, San Jose: 3 x 2 min. Edmonton: 6 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 95,7%, istid 64.50. Edmonton: Dwayne Roloson 98,0%, istid 65.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 3, 0, 0, 16.32

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 4, 0, 0, 17.59

Matchen:

Efter 11 raka vinster stoppades San Jose Sharks segersvit – och nya klubbrekord – av Dwayne Roloson, målvakt i Edmonton Oilers. 38-årige Roloson var helt fantastisk och stoppade 48 skott, varav ett par magnifika räddningar i slutet av förlängningen. Centern Patrick Marleau gav Sharks ledningen i spel fem mot tre, men sedan var Oilers mål stängt trots en kraftig dominans av hemmalaget. Ales Hemsky kvitterade för gästerna efter att Sharks dragit på sig sina två första utvisningar i matchen. Utvisningarna på Craig Rivet och Jody Shelley kom efter 13.28 och 38 sekunder senare låg pucken bakom hemmamålvakten Evgeni Nabokov. Med bara sekunder kvar av förlängningen räddade Roloson ett närskott från backen Brian Campbell. Campbell kastade bort klubban i frustration över räddningen och såg mer ut som en golfare som missat en enkel putt än som en NHL-back. Minuten tidigare hade Oilers-målvakten även stoppat en kontring av Joe Thornton.

– Vi hade nog fler chanser än jag kan minnas och han gjorde ett ton av räddningar, sa Sharks coach Ron Wilson till AP.

Det var andra kvällen i rad från start för Roloson som innan gårdagens segermatch mot Phoenix Coyotes inte hade startat en match sedan den 1 februari.

– Jag har sett honom på denna nivån tidigare, men jag har aldrig sett honom bättre än i kväll, sa Oilers coach Craig MacTavish.

I straffavgörandet gjorde Robert Nilsson och Fernando Pisani mål för Oilers medan Patrick Marleau var Sharks ende målskytt. Oilers veteran Geoff Sanderson, 36, har problem med ryggen och missade sin sjätte raka match.

Florida – Atlanta 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (02:07) Radek Dvorak 6 (Ville Peltonen, Kamil Kreps), 2-0 (13:38) Olli Jokinen 32 (Steve Montador, Brett McLean), spel fem mot fyra

Andra perioden: 2-1 (01:00) Ilja Kovaltjuk 49 (Bryan Little, Joel Kwiatkowski)

Tredje perioden: 3-1 (00:17) Rostislav Olesz 14 (Olli Jokinen, Brett McLean), spel fem mot fyra

Skott: 25-30 (8-9, 12-9, 5-12)

Utvisningar: Florida: 5x2 min, 2x5 min. Atlanta: 6x2 min, 2x5 min.

Publik: 15 704 (i Bankatlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 93,3% (28 räddningar), istid 59:58 Atlanta: Johan Hedberg 88,0% (22 räddningar), istid 58:37

Magnus Johansson, b, Flo, 0, 0, 1, 0, 0, 22:46

Johan Hedberg, mv, Atl, se ovan

Niclas Hävelid, b, Atl, 0, 0, 0, 0, 0, 18:25

Tobias Enström, b, Atl, 0, 0, 2, 0, +1, 25:41

Matchen:

Florida tog sin sjunde raka seger när man i natt besegrade Atlanta med 3-1. Sviten är ett tangerat klubbrekord. Nu har laget endast två poäng upp till åttonde och sista slutspelsplats i öst. Panthers har inte varit i slutspelet sedan 2000.

Johan Hedberg stod i mål för Atlanta. Den 34-årige dalmasen gjorde 22 räddningar, men fick också vittja nätet tre gånger under matchens gång.

Floridas Brett McLean, som spelade i Malmö under senaste NHL-lockouten, gjorde två assist i matchen och förlängde sin poängsvit till sex raka matcher. Han har tio poäng (4+6) under sviten.

Atlantas kräftgång fortsätter. Förlusten var deras nionde raka på bortais, och deras tolfte totalt på de senaste fjorton matcherna. Laget har bara Tampa Bay efter sig i Eastern Conference.

Chicago – Calgary 2-4 (1-1, 0-3, 1-0)

Första perioden: 0-1 (01:51) Adrian Aucoin 9 (Alex Tanguay, Owen Nolan), 1-1 (10:25) Jonathan Toews 20 (Patrick Kane, Jason Williams)

Andra perioden: 1-2 (01:13) Jarome Iginla 45 (-), 1-3 (04:54) Kristian Huselius 24 (Owen Nolan, Robyn Regehr). 1-4 (13:47) Dion Phaneuf 15 (Alex Tanguay)

Tredje perioden: 2-4 (04:41) Robert Lang 20 (Dustin Byfuglien, James Wisniewski)

Skott: 36-27 (5-9, 14-13, 17-5)

Utvisningar: Chicago: 2x2 min, 1x5 min. Calgary: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 20 717 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Patrick Lalime 81,8% (18 räddningar), istid 39:36 Chicago: Nikolai Khabibulin 100% (5 räddningar), istid 17:01 Calgary: Miikka Kiprusoff 94,4% (34 räddningar), istid 59:59

Anders Ericsson, b, Cal, 0, 0, 0, 2, +1, 19:02

Kristian Huselius, f, Cal, 1, 0, 2, 0, +2, 15:32

Marcus Nilson, f, Cal, 0, 0, 3, 0, 0, 8:43

Matchen:

Jarome Iginlas heta svit fortsätter. I natt gjorde han sitt 45:e mål för säsongen, och 30-åringen har därmed gjort fyra mål och tre assist de senaste fyra matcherna. Iginla bröt Chicagobacken Brent Seabrooks tanklösa passning vid egna blålinjen, och fri med målvakten Patrik Lalime gjorde han inget misstag utan avslutade kliniskt. Målet betydde 1-2 för Calgary och kom i början på andra perioden.

Tre minuter senare gjorde Kristian Huselius matchavgörande 1-3 för Flames. Den 29-årigesvensken avslutade snyggt i Lalimes högra kryss, efter en fin frispelning av veteranen Owen Nolan.

– Vi fick ett övertag i andra perioden, men innan dess var matchen alldeles jämn, sa Flames lagkapten Iginla till AP.

Chicago pressade hårt i tredje perioden för att komma i kapp, men närmare än Robert Langs 2-4 kom inte Blackhawks. Calgarys finländske målvakt Miikka Kiprusoff räddade sexton skott i slutakten.

– På sistone har vi haft problem i slutet på matcherna. Vi måste lära oss att avsluta matcherna, idag kan vi tacka ”Kipper” för segern, sa Flames Alex Tanguay.

I och med segern har Calgary lika många poäng som Minnesota Wild och Colorado Avalanche i toppen av täta Northwest Division.

Carolina – Ottawa 5-1 (2-1, 1-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (03:16) Dany Heatley 36 (Jason Spezza, Cory Stillman), spel fem mot tre, 1-1 (07:00) Patrick Eaves 5 (Frantisek Kaberle, Scott Walker), spel fem mot fyra, 2-1 (10:24) Joe Corvo 10 (Sergej Samsonov, Eric Staal), spel fyra mot tre

Andra perioden: 3-1 (05:54) Scott Walker 12 (Tim Gleason, Eric Staal)

Tredje perioden: 4-1 (02:09) Joe Corvo 11 (Sergej Samsonov, Eric Staal), spel fem mot fyra, 5-1 (17:50) Joe Corvo 12 (Tuomo Ruutu)

Skott: 32-17 (9-7, 13-3, 10-7)

Utvisningar: Carolina: 7x2 min, 1x5 min. Ottawa: 12x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 680 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 94,1% (16 räddningar), istid 59:55 Ottawa: Martin Gerber 84,4% (27 räddningar), istid 59:45

Niclas Wallin, b, Car, 0, 0, 0, 2, 0, 17:27

Daniel Alfredsson, f, Ott, 0, 0, 1, 0, 0, 18:17

Matchen:

För två månader sedan var Carolina och Ottawa inblandade i en stor bytesaffär. Backen Joe Corvo och anfallaren Patrick Eaves gick från Ottawa till Carolina, medan backen Mike Commodore och anfallaren Cory Stillman gick åt motsatt håll. När lagen möttes i natt handlade mycket om just den kvartetten.

Cory Stillman var med i förarbetet till Dany Heatleys 0-1 för gästerna, men därefter tog det roliga slut för Alfredsson o co.

Patrick Eaves styrde in Frantisek Kaberles skott och kvitterade för Carolina och tre minuter senare gjorde Joe Corvo sitt första mål för kvällen. Han sköt ett mäktigt slagskott förbi förre lagkamraten Martin Gerber.

Corvo var inte nöjd. I tredje perioden gjorde han 4-1 och 5-1 och fullbordade sitt första hat trick i karriären.

– Vad kan jag säga, om jag fick skriva en avslutning på sagobok, skulle det vara ungefär så här, sa en glad Corvo.

Den högerfattade power play-specialisten har gjort 15 poäng (6+9) på 15 matcher för Carolina.

bo Washington – Boston 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (18:42) Sergej Fedorov 10 (Nicklas Bäckström, Brooks Laich), spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-1 (10:13) Chuck Kobasew 22 (Milan Lucic, Matt Lashoff), spel fem mot fyra

Straff: 2-1 Viktor Kozlov

Skott: 33-40 (7-5, 13-16, 9-17, 4-2)

Utvisningar: Washington: 5x2 min. Boston: 4x2 min.

Publik: 18 277 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Cristobal Huet 97,5% (39 räddningar), istid 64:58

Boston: Alex Auld 97,0% (32 räddningar), istid 65:00

Nicklas Bäckström, f, Was, 0, 1, 0, 0, 0, 22:08

PJ Axelsson, f, Bos, 0, 0, 1, 0, 0, 19:28

Matchen:

Nicklas Bäckström fortsätter att hänga med i toppen av nykomlingarnas egna poängliga. Mot Boston la han upp pucken åt Sergej Fedorov, som med ett hårt skott gav hemmalaget Capitals ledningen sent i första perioden. Det var veteranens första mål för sin nya klubb.

Bäckströms assist ger honom 60 poäng totalt. Han är två poäng efter Chicagos Patrick Kane i rookieligan.

Matchen kom i gång rejält i den andra perioden. Totalt sköts det 29 skott, och Bostons Chuck Kobasew gjorde mål för tredje matchen i rad, när han kvitterade till 1-1. Efter en mållös tredje period och en lika mållös övertidsperiod fick matchen avgöras på straffar.

Washingtons Alexander Semin och Viktor Kozlov lyckades båda överlista Bruins annars lysande målvakt Alex Auld. Tack vare att Cristobal Huet höll tätt betydde det att Capitals tog extrapoängen.

Washington är två poäng efter Philadelphia, som ligger på åttonde och sista slutspelsplats i öst. Nu ger sig laget ut på en sex matchers lång bortaturné.

bo Columbus – Detroit 4-3 (1-0, 3-2, 0-1)

Första perioden: 1-0 (03:23) Manny Malhotra 7 (Rick Nash, Fredrik Modin)

Andra perioden: 2-0 (06:07) Ole-Kristian Tollefsen 2 (Jason Chimera, Jared Boll), 3-0 (07:19) Manny Malhotra 8 (Rick Nash), 3-1 (09:15) Tomas Kopecky 5 (Mattias Ritola, Mark Hartigan), 4-1 (11:54) Nikolaj Zherdev 25 (Manny Malhotra, Aaron Rome), 4-2 (15:11) Johan Franzén 19 (Pavel Datsjuk, Henrik Zetterberg)

Tredje perioden: 4-3 (17:58) Johan Franzén 20 (Nicklas Lidström, Pavel Datsjuk), spel fem mot fyra

Skott: 17-46 (4-12, 8-14, 5-20)

Utvisningar: Columbus: 6x2 min. Detroit: 2x2 min.

Publik: 18 188 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 93,5% (43 räddningar), istid 60:00

Detroit: Dominik Hasek 60,0% (6 räddningar), istid 31:54 Detroit: Chris Osgood 100% (7 räddningar), istid 26:53

Matchen:

Mattias Ritola gjorde sin första poäng i sin andra match och Johan Franzén gjorde två mål för Detroit, men det hjälpte föga mot ett slutspelsjagande Columbus, som vann med 4-3.

Ett fullsatt Nationwide Arena fick se en fartfylld och händelserik hockeymatch, där Detroit sköt hela 46 skott på Fredrik Norrena i Columbus mål. Den finländske målvakten, som fick hoppa in efter att Pascal Leclaire fått ett skott på masken under uppvärmningen, var strålande och stod för många fina räddningar.

– Helst vill jag få reda på om jag spelar eller inte dagen innan, men det är sånt du får vänja vid som reservmålvakt, sa han om det sena beskedet.

– Vi var vår egen fiende ikväll och kom undan med det, tack vare vår målvakt, sa Columbus tränare Ken Hitchcock om Norrena.

Manny Malhotra gjorde två mål för hemmalaget och var en stor anledning till att Detroits legendariske målvakt Dominik Hasek gav upp efter lite drygt halva matchen. Då hade 43-åringen släppt in fyra puckar på tio skott…

Franzéns två mål innebär att han gjort tjugo mål för säsongen, ett prydligt personbästa med åtta mål.

Ritolas passningspoäng kom när han spelade fram Tomas Kopecky till Detroits första mål i matchen. Den 21-årige Borlänge-sonen undvek precis en kollision med två motståndare och bröt fram mot mål och sköt. Norrena räddade hans skott, men Kopecky slog in returen.

Fredrik Modin gjorde en assist för Columbus, som i och med segern är sju poäng utanför slutspelet med tio matcher kvar att spela.

Pittsburgh – Philadelphia 7-1 (2-0, 3-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (04:33) Jevgenij Malkin 40 (Petr Sykora), 2-0 (08:38) Petr Sykora 24 (Pascal Dupuis, Jevgenij Malkin)

Andra perioden: 3-0 (04:15) Tyler Kennedy 10 (Maxime Talbot, Hal Gill), 3-1 (12:43) Mike Knuble 27 (Patrick Thoresen), 4-1 (14:54) Jevgenij Malkin 41 (Petr Sykora, Ryan Malone), 5-1 (15:25) Marian Hossa 27 (Sergej Gonchar, Pascal Dupuis)

Tredje perioden: 6-1 (09:00) Petr Sykora 25 (Jevgenij Malkin, Ryan Malone), 7-1 (15:38) Hal Gill 3 (Pascal Dupuis, Jordan Staal)

Skott: 36-25 (4-6, 16-9, 16-10)

Utvisningar: Pittsburgh: 2x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Philadelphia: 5x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 96,0% (24 räddningar), istid 57:46 Philadelphia: Martin Biron 62,5% (5 räddningar), istid 24:15 Philadelphia: Antero Niittymäki 85,7 % (24 räddningar), istid 35:37

Inga svenskar på isen.

Matchen:

Sidney, vem? Pittsburgh ser ut att klara sig alldeles utmärkt utan sin lagkapten och superstjärna Sidney Crosby. Laget är 13-6-4 på de 23 matcher Crosby missat i år, inklusive lördagkvällens utklassning av ärkerivalen Philadelphia Flyers, 7-1.

Som så många gånger förr när Crosby saknats var det Jevgenij Malkin som klev fram och levererade. Han gjorde två mål och två assist och hade en riktigt kul eftermiddag tillsammans med kedjekompisarna Petr Sykora (som också gjorde 2+2) och Ryan Malone (två assist).

Det märktes att Flyers hade haft mindre än ett dygn på sig att vila efter den tuffa övertidsförlusten mot Boston igår. Spelarna såg sega ut från start, och när Pittsburgh gjorde både ett och två mål innan matchklockan slagit tio minuter, verkade luften gå ur dem.

Målvakten Martin Biron gav upp efter Tyler Kennedys 3-0 i början på andra perioden. Ersättaren Antero Niittymäki fick inte heller någon vidare hjälp av sina försvarare, och var uppenbart irriterad på grund av det.

Malkins 4-1 kom efter att egna backen Braydon Coburn knuffat undan Niittymäki ur målburen, och den hete ryssen kunde enkelt styra in Sykoras lösa skott. Marian Hossa var tillbaka efter sin knäskada i debuten för Penguins, och gjorde sitt första mål för klubben. Storväxte backen Hal Gill gjorde också sitt första mål för pingvinerna.

Flyers har allvarliga problem just nu, och riskerar att missa slutspelet om inget sker. Fyra raka förluster (varav två på övertid) har lett till att laget bara har en poäng till godo på Buffalo, som ligger nia.