Damkronorna tar hjälp av idrottspsykolog
Publicerad 2019-12-12
Damkronorna vill tillbaka till världstoppen.
Nu tar de hjälp av en idrottspsykolog.
– Det gäller att kunna hantera jobbiga tankar och inse att de inte är farliga, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.
Damkronorna är samlade för en 4-nationsturnering i Tyskland, som avgörs 12–14 december. Turneringen är en del av ”uppvärmningen” inför B-VM som väntar i april.
Deras mål med säsongen är glasklart – de ska tillbaka till A-VM.
– Det känns ganska konstigt att vi ska spela ett B-VM, det är en plats vi inte vill vara på. Men nu måste vi ta vårt ansvar och ta oss tillbaka till A-VM, där jag tycker att vi hör hemma, säger landslagsforwarden Fanny Rask.
För att ta sig dit har nu Damkronornas ledarteam förstärkts med en idrottspsykolog. Förbundskaptenen Ylva Martinsen förklarar tankarna bakom draget:
– Spelarna kommer att få verktyg så att de kan prestera bättre under press. Jobbiga tankar och känslor kommer att finnas där och det gäller veta hur man ska hanterar dem och inse att de inte är farliga.
”Att reagera är inte farligt”
Idrottspsykologen Cecilia Åkesdotter, som är skolad inom KBT och prestationspsykologi, är den som har fått uppdraget att hjälpa Damkronorna.
– Jag kommer att vara med på matcher, mästerskap och tävlingar och då agera bollplank när det kommer till psykologiska frågor. Men jag kommer vara en naturlig del i teamet och hjälpa till där det behövs, så behöver de en vattenflaska så kommer jag vara där och slänga fram en.
Hur kommer ditt arbetet att gå till?
– Vi kommer att ha planerade samtal i mindre grupper där vi diskuterar hur de kan hjälpa varandra för att prestera bättre. Men i de här frågorna finns inget ”one size fits all”, så arbetet kommer att vara flexibelt efter de saker som dyker upp.
Vad är Damkronornas främsta mentala utmaning tror du?
– Det finns alltid utmaningar när det kommer till elitidrott: det är mycket press – både från sig själv och utifrån. Men det är också det häftiga i den här världen. Men det jag tittar på är hur de hanterar tankar och känslor när det verkligen gäller, säger Åkesdotter och utvecklar:
– Att känna saker och reagera är ju i sig inte farligt. Det är stressreaktioner vi har med oss men det gäller att förstå hur det påverkar det man gör och sedan ha en plan för det.
Hade behövt hjälpen tidigare
AIK-spelaren Fanny Rask, som har över 100 landskamper på sin meritlista, har ingen tidigare erfarenhet av en idrottspsykolog men tycker att värvningen är positiv.
– Jag hade säkert behövt den hjälpen tidigare i karriären och livet några gånger. Jag tror det är bra att kunna reda ut lite tankar och sådant som kanske ligger och stör. Det är ganska lätt att gräva ner sig efter motgångar, lite beroende på hur mycket man har lagt in, men ju mer man satsar desto mer har man att förlora. Ibland har det varit ganska tuffa nederlag och vi har inte haft så mycket framgång den senaste tiden, så det hade vi kanske behövt lite hjälp med innan.
Men Åkesdotter menar att den tunga tiden som Damkronorna har bakom sig inte nödvändigtvis behöver påverka dem negativt framöver.
– Jag tror inte att det behöver ha så mycket påverkan – men det kan ha det. Men det finns så otroligt mycket andra saker som påverkar också och jag tycker vi har haft en positiv start på säsongen. Varje säsong är ett nytt läge med nya förutsättningar.
Hur mycket kan mentalträning hjälpa?
– Det är en resonerande fråga men om vi säger så här: i den yttersta världseliten är alla i form och har talang så där spelar den mentala biten en stor roll.