”Vissa scener gör mig väldigt känslosam”

Henrik Lundqvist om Netflix-premiären av ”Open heart”

Publicerad 2024-05-17

NEW YORK. Henrik Lundqvist öppnar sitt hjärta – om sitt hjärta.

Under fredagen är det Netflix-premiär för ”Open heart” – den närgångna dokumentären om den svenske New York-ikonens rehabilitering efter den stora hjärtoperationen och resan mot ett nytt liv efter hockeykarriären.

– Vissa scener får mig fortfarande att bli väldigt känslosam, säger ”King Henrik” när Sportbladet träffar honom på Manhattan.

Det är en mångbottnad titel Henrik Lundqvist och regissören Jonathan Hock givit dokumentären som hade premiär vid Tribeca Film Festival i New York redan förra sommaren men nu alltså blir tillgänglig för den breda svenska publiken för första gången.

Till stor del handlar ”Open heart” om den stora hjärtoperation Henke tvingades genomgå i januari 2021, men ett annat genomgående tema är det faktum att han sett till att hålla sitt hjärta öppet inför alla olika sorters möjligheter i livet efter hockey. Dessutom är filmen osedvanligt…just det: Öppenhjärtig.

– Min första tanke med filmen var att göra någonting om vägen tillbaka till NHL efter operationen. Det var ju den approachen jag hade från början, berättar New York Rangers förre målvaktsstjärna när vi ses över en kopp kaffe i en tjusig hotellobby på södra Manhattan.

Men sedan lämnade läkarna det omvälvande beskedet: Han skulle inte kunna fortsätta spela. Det läckande hjärtat var reparerat, men inte i skick för den typ av extrema ansträngningar som krävs av en hockeymålvakt. Efter 30 år, varav femton på allra högsta nivån i NHL, var det dags att lägga av.

– Ja, därefter blev det något helt annat och egentligen tog hela projektet form först efter att jag meddelat att jag slutat. De första inspelningarna ägde faktiskt rum kvällen när de hissade min tröja i taket på Madison Square Garden.

Henrik Lundqvist.

”Ville inspirera andra”

Hock och hans team fick dock rikligt med närgången access under ett och halvt års inspelningar och följde exempelvis med på flera återbesök hos läkarna. Dessutom ingår mobilklipp och ljudupptagningar Henke själv spelade in tidigare under processen.

Så det är en djupt personlig film.

– Om det var svårt att släppa någon så nära inpå? Nja, jag kände mig trygg och avslappnad med Jonathan, men framför allt var jag vid den tiden på ett väldigt bra ställe mentalt och ville inspirera andra som går genom liknande saker. Det kändes angeläget att berätta om hur viktigt det är att man tänker på rätt sätt för att kunna gå framåt. Det fanns något i mig jag ville förmedla, förklarar Henke.

Förmågan att styra tankarna var en av hans främsta styrkor som målvakt och den kom alltså väl till pass även när plockhandsken låg på hyllan.

– Fast det här var ändå något nytt. Som idrottare känner man aldrig efter, för då inser man hur trött och sliten man är, hehe. Man hittar alltid vägar att inte ha ursäkter. Nu handlade det om att hitta tillbaka till glädjen när livet plötsligt hade vänts upp och ner. Så jag jobbade tvärtom enbart med att känna efter hur jag mådde i kroppen och skallen och lyckades ta vara på nuet på ett helt annat sätt än tidigare. Det gjorde mig otroligt glad. Jag var faktiskt gladare efter operationen än jag hade varit på väldigt länge, just för att jag var så närvarande. Det var häftigt att känna det.

”Det rev upp saker och ting”

Däremot är det fortfarande en emotionell prövning för den nu 42-årige legendaren att bli påmind om vissa händelser som avhandlas i filmen.

– Första gången jag såg den med en annan person intill mig var en månad innan premiären. Joel var på besök här i New York och vi tittade på den ihop. Det rev upp saker och ting, det gjorde det. Vissa scener får mig fortfarande att bli känslosam. När jag lämnade sjukhuset eller hade vissa samtal med läkarna…hur det kändes i de situationerna kommer jag aldrig glömma. 

”Open heart” ger också en unik inblick i en process omvärlden inte vet så mycket om:

Vad som händer, och hur det känns, när framgångsrika idrottare lägger av – oftast i förtid. Innan de är redo.

– Ja, nej, de flesta får ju inte sluta på egna villkor. Det händer nästan alla nånting, ofta i form av skador. Sedan följer en övergång man ska ha respekt för. Det handlar om ens identitet och saker man drömt om sedan man var barn och hållit på med hela livet. Jag spelade i 30 år. När man med ett enda samtal sedan inser att det är slut, då har man att jobba med. Men jag landade väldigt bra.

Ja, om det är någon som lyckats fylla tillvaron som pensionär med mening och till synes inspirerande uppgifter är det Henrik Lundqvist. Få unga lejon mitt i karriären har fler järn i fler eldar. Han är fortfarande ambassadör för Madison Square Garden och syns ständigt på allehanda evenemang i den ärevördiga arenan på sjunde avenyn, han ingår i expertpaneler i både lokala och nationella hockeysändningar på tv, han har en egen framgångsrik podcast och han lanserade nyligen en egen parfym.

– Jo, jag gillar när det händer saker och har varvat upp igen. Men jag vet inte hur länge jag kommer fortsätta med det jag gör nu. Grundtanken för mig är numer att bara göra det som skänker mig glädje. Om det inte skänker glädje gör jag något annat istället. Det handlar mycket om att hitta rätt balans i livet. Under en aktiv idrottskarriär är man lite slav under ett väldigt strikt schema. Nu styr jag själv över min tid och det är oerhört skönt.

Den närmaste tiden vet han att det blir fler tv-jobb, kanalen TNT sänder från Stanley Cup-slutspelet fram till och med de stundande konferensfinalerna. Sedan väntar efterlängtad sommarsemester hemma i Göteborg – och kanske några fler, nya projekt.

– Ja, det finns några jag inte kan prata om, he he.

Vad som än händer kan man dock vara helt förvissad om att ”King Henrik” tar sig an alla framtida utmaningar med öppet hjärta...

Följ ämnen i artikeln