Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så styrs din hockeymatch

Publicerad 2013-09-26

Sekretariatets mål: Undvika att märkas...

Ur dagens Sportbladet.

Det är med matchsekretariatet som med domarna: när allt fungerar märks de knappt.

Men ett tekniskt problem eller ett misstag kan få stora konsekvenser:

– Det har gått hett till många gånger, tack och lov har vi varit förskonade från större skandaler, ­säger Kenth Larsson.

Ett av de mest uppmärksammade fallen inträffade i Frölundaborg i slutspelet 2008. Färjestad kvitterade i slutsekunderna men då hade slutsignalen av misstag redan gått. Stort kaos följde innan Färjestads mål dömdes bort.

– Visst har det hänt att ­periodsignalen gått av misstag mitt under en period, men vi har inte släppt ut fel spelare eller haft några allvarliga incidenter i slutet av matcherna, säger Larsson.

Hett i båset

Däremot har det hettat till rejält med spelare i utvisningsbåset.

– Under något av mina första år var vi tvungna att stoppa Södertäljebacken Sverker Torstensson när han var på väg upp på läktaren för att slåss med publiken. Vi fick tag i honom i sista stund… Det har även hänt att två utvisade spelare varit på väg att göra upp bakom oss.

Vad har varit höjdpunkten under dina 41 år?

– I modern tid har SM-gulden givetvis varit speciella. Annars är det när CSKA på 1970-talet kom hit och spelade de två finalerna i dåvarande Europa­cupen. Tarasov var tränare och de hade i princip hela det sovjetiska landslaget.

Kenth Larsson tycker att hans roll förändrats ”otroligt mycket” under år

– Nu är publiken mycket mer kunnig. Förr kunde det bli ett otroligt liv vid olika domslut mest för att åskådarna inte förstod reglerna, och då fick man ofta informera om att så här säger ­regelboken.

Så styrs din hockeymatch

Här är nyckelpersonerna utanför isen. Brynäs speaker Kenth Larsson berättar om hur det är i Läkerol Arena.

1 & 7: Strafftidtagarna

(1. Pär-Anders Högbom, 60 år, inne på sitt 14:e år, 7. Björn Jansson, 51, inne på sitt 33:e år)

De släpper in utvisade spelare på rätt sätt och i rätt ordning. I vissa fall är reglerna komplexa när det gäller vem som ska in. Det krävs även bra samarbete mellan båda utvisningsbåsen för at få korrekt antal spelare på isen.

Strafftidtagaren som släpper ut bortalagets spelare (1) har också som uppgift att ha koll på om videodomarens lampa (som finns i funktionärsbåset) börjar snurra. Det betyder att videodomaren påkallar huvuddomarnas uppmärksamhet. Han ska även förse huvuddomaren med headset när han ska prata med videodomaren.

Strafftidtagarna är också med och delar ut priser, exempelvis till första målskytt. På senare år har det blivit en hel del extrauppdrag med diverse servicefunktioner.

2: Materialförvaltaren

(Jan Runald, 79 år, inne på sitt 34:e år)

Vår allt i allo och något av en materialförvaltare. Dels servar han oss i sekretariatet med block, pennor och klockor. Dels ser han till att allt finns på plats i utvisningsbåsen: papper, handdukar, vatten, tejp och ispåsar. Han är i arenan först av oss och förbereder.

Bland annat lägger han extrapuckar på kylning, eftersom puckar glider olika fort beroende på om de är kalla eller varma. Cirka 20 puckar läggs i en kylväska med is. Vissa matcher går det extremt många puckar och jag har aldrig varit med om att vi har spelat med samma puck under en match. Runt åtta puckar i snitt per match skulle jag uppskatta att det går.

3: Matchklockan

(Ove Lindgren, 66 år, inne på sitt 18:e år)

Sätter på och stänger av matchklockan, ser till så att alla utvisningar som ska upp på klockan bokförs på rätt sätt. Den som sköter matchklockan måste vara väldigt uppdaterad hur utvisningsreglerna fungerar med kvittningar och vem som ska in först i olika situationer när det är många spelare i utvisningsbåset.

Har också koll på tider för timeout och vid reklamavbrotten varje period. Påminner också speakern när det är en minut kvar av perioden och två minuter kvar av matchen (tredje perioden).

Ser också till att matchklockan räknar ner i samband med matchvärmning och i periodpausar.

4: Domarkontakt och samordnare

(Tommy Sandin, 47 år, inne på sitt 19 år)

Är vår personalansvarige och ser till att rätt bemanning är på plats vid varje match. Utgångsuppställningen är på sju personer och sedan har vi tre reserver som hoppar in när någon är frånvarande. Sitter i mitten av en anledning, det är han som har direktkontakten med domarna. När det blir en utvisning är det han domaren kommunicerar med och dokumenterar sedan utvisningarna. Blir det komplicerade situationer för han protokoll. Sedan kommunicera han med ”Strafftidtagarna” så de vet vad som gäller, vem som ska ut först och vid vilken tidpunkt beroende på scenario.

Här gäller det att vara steget före. Vi ser till att vi har planen klar: om det blir mål nu då gör vi så här.

Vid kvittningar eller tiominutersutvisningar gör han klart med Strafftidtagare vid vilken avblåsning spelaren ska släppas in.

Domarkontakten tar också hand om mål och assist. Han noterar hur målet gått till och sätter sedan upp en skylt med målskytt och passningsläggare som domaren åker förbi och godkänner.  Den slutgiltiga granskningen av målskyt och passningsläggare sker sedan i OB-bussen (där tv-bilderna redigeras). De kör repriser i periodpauser och efter matcherna för att kontrollera om målskytt/passningsläggare ska ändras, läggas till eller tas bort.

5: Speaker

(Kenth Larsson, 57 år, inne på sitt 41:a år)

Som speaker har jag egentligen två roller. Dels är jag officiell matchspeaker som meddelar domslut och händelser som sker i direkt anslutning till matchen. Dels är jag evenemangsspeaker. På senare år har det blivit allt mer kommers runt matcherna där både reklam och information runt sponsorer ska läsas upp. Det är även mer aktiviteter på isen med jippon för sponsorer.

I vissa arenor är det två olika personer som sköter de två uppdragen, men hos oss sköter jag båda. Det som är viktigt är att skilja på rollerna. Som matchspeaker gäller det att ha en väldigt neutral roll. Medan som konferencier, eller evenemangsspeaker, går det att ha en mer lössläppt och skämtsam ton.

Viktigt för en speaker är att förstå och kunna reglerna, annars är det svårt att ge rät budskap till publiken i olika situationer.

6: Matchsekreterare

(Peter Åström, 52 år, inne på sitt 35:e år)

Inför match tar han in underlag från lagledarna för de båda lagen, vilka som ska spela och i vilka uppställningar. Är någon spelare inte registrerad och spelklar syns det när uppgifterna matas in i datorn. Efter uppvärmningen på is går matchsekreteraren till lagledaren igen och kollar så det är några ändringar.

Under matchen sköter matchsekreteraren statistiken åt Svenska Ishockeyförbundet. Statistikdelen består egentligen av två olika protokoll.

1. Svenska Ishockeyförbundet (SIF) ska ha sin statistik, det handlar mer om det traditionella som laguppställningar, mål och utvisningar. Att ett sådant protokoll finns är ett krav för att genomföra matcher inom Ishockeyförbundets regi.

2. Sedan har Svenska Hockeyligan (SHL) sin statistik och den är mer utbyggd, med exempelvis istid och tacklingar, och har ett mer publikt syfte. Här handlar det till stor del om att serva tränare, medier och scouter med information.

De här två protokollen måste stämmas av i varje periodpaus och efter matchen så att uppgifterna stämmer överens.

Svenska Hockeyligans funktionärer.

Är anställda av SHL och sköter statistiken från en plats på läktaren. (Till höger i orange på bilden underst)

1: Sköter istiden på hemmalagets spelare

Håller reda på samtliga spelare i ”sitt” lag. Varje spelare klockas när han åker in och ut i båset. De som sköter istiden jobbar i de flesta fall med en touchskärm där de flyttar numren mellan isen och båset.

2: Sköter klockan

Klockan host statistikgänget på läktaren används dels för att sköta tiden för de som klockar istid på respektive lag, dels är det den här klockan som syns under tv-sändningarna. Den som sköter klockan ansvarar också för att den är synkroniserad med den officiella matchklockan. Det jobbas med att i framtiden kunna koppla ihop de båda klockorna.

3: Sköter skott på mål, samt mål och assists

Det är han som i periodpauserna och efter matchen går ut i OB-bussen och kontrollerar så det verkligen är rätt målskytt och passningsläggare. Han registrerar sedan rätt uppgifter till SHL.s hemsida. Han har också ett samarbete med matchsekretariatet så att det blir samma uppgifter på båda protokollen.

4: Bus & tek

Sköter tacklingar, utvisningar och tekningar för båda lagen. Både vunna och förlorade tekningar bokförs.

5: Sköter istiden på bortalagets spelare