Matchfakta 5/6

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-05

Pittsburgh – Detroit 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (05:03) Brian Rafalski 4 (Henrik Zetterberg, Pavel Datsjuk), spel fem mot fyra

Andra perioden: 0-2 (08:07) Valtteri Filppula 5 (Mikael Samuelsson, Niklas Kronwall), 1-2 (15:26) Jevgenij Malkin 10 (Sidney Crosby, Marian Hossa), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 1-3 (07:36) Henrik Zetterberg 13 (Pavel Datsjuk, Niklas Kronwall), 2-3 (18:33) Marian Hossa 12 (Sergej Gontjar, Jevgenij Malkin), spel fem mot fyra

Skott: 22-30 (8-9, 8-9, 6-12)

Utvisningar: Pittsburgh: 6x2 min. Detroit: 4x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Det, 1, 1, 6, 0, +1, 23:30

Matchen: Nej, den här matchen blev inte lika bländande som maratonrysaren senast. Men avslutningen blev nog så bländande för Detroit-spelarna, som gick åka runt med den stora, silvriga Stanley Cup-bucklan över huvudet.

Henrik Zetterberg blev den store hjälten – svensken gjorde det avgörande målet och vann prestigefyllda Conn Smythe Trophy som hela slutspelets bäste spelare. I natt dominerade Red Wings nummer 40 som vanligt i både offensiven och defensiven. Han gjorde ett mål och en assist och var som vanligt inne på isen så fort det skulle dödas utvisningar. Njurunda-sonen gjorde 27 poäng under slutspelet – och slutade på otroliga +16.

Pittsburgh fick jaga hela matchen igenom, Detroit tog ledningen efter redan fem minuter av den första perioden. Brian Rafalskis skott i numerärt överläge tog på Penguins-backen Hal Gills skridsko och gick in i mål.

I mitten av andra perioden ökade finländaren Valtteri Filppula på gästernas ledning efter att Marc-Andre Fleury lämnat en något billig retur.

Publiken vaknade till liv när Jevgenij Malkin gjorde sitt första mål på sex matcher i slutet på andra perioden.

Men ”Zätas” 3-1 efter 7:36 av den tredje perioden blev alltså segermålet. Målet i sig var märkligt. Zetterberg sköt ett skott som Fleury såg ut att ha räddat, men pucken ramlade ner bakom målvakten och när han sen satte sig ner puttade han in pucken över linjen.

Marian Hossa reducerade med en och en halv minut kvar av matchen och var också väldigt nära att få in en kvitteringspuck i matchens sista sekund. Men pucken dansade på mållinjen och ville inte gå in.

Därmed var Detroits fjärde Stanley Cup på elva år ett faktum.

Nicklas Lidström blev den förste europeiska lagkaptenen att lyfta den drygt femton kilo tunga bucklan.

– Det är något jag givetvis är stolt över, men jag är lika stolt över att ens vara kapten för ett lag som det här, sa han på presskonferensen efter matchen.

– Nicklas Lidström är i mitt tycke en första klassens ledare – han är otroligt viktig för oss, sa Red Wings mästartränare Mike Babcock.

Totalt har Detroit Red Wings vunnit elva Stanley Cup-titlar.

Detroit mästare efter 4-2 i matcher.