Matchfakta 24/1

Toronto-Washington 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-24

Första perioden: 1-0 (07.12) Chad Kilger 9 (Anton Strålman).

Andra perioden: 1-1 (02.27) Alexander Ovechkin 39 (Viktor Kozlov, Steve Eminger), 2-1 (18.44) Alexander Steen 10 (Mats Sundin, Nik Antropov).

Tredje perioden: 2-2 (13.07) Alexander Semin 12 (Dave Steckel), 3-2 (19.31) Mats Sundin 21 (Alexander Steen, Nik Antropov).

Skott: 24-32 (7-10, 12-12, 5-10)

Utvisningar, Toronto: 5x2 min. Washington: 4x2 min.

Publik: 19 479 (i Air Canada Centre)

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 93,8%, istid 60.00 Washington: Olaf Kolzig 87,5%, istid 59.37

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Anton Strålman, b, Toronto 0, 1, 0, 2, 0, 15.33

Alexander Steen, f, Toronto 1, 1, 4, 2, +1, 20.41

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 4, 0, +2, 17.45

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 1, 0, 0, 19.46

Matchen: Washingtons Nicklas Bäckström hade producerat åtta assist (fyra plus fyra) på de två senaste matcherna. Men i natt blev det stopp för den svenske rookien. ”Bäckis” blev poänglös och istället var det två svenskar i Toronto som dominerade: Mats Sundin och Alexander Steen.

Båda noterades för varsitt mål och varsin assist (till varandras mål). Sundins mål kom med bara 29,2 sekunder kvar att spela av matchen och innebar segermålet 3-2.

Den 37-årige svensken slog in en retur efter att målvakten Olaf Kolzig först räddat Alexander Steens skott.

Segern var den fjärde på de fem senaste för krislaget Toronto som nu är delad tolva med Florida i Eastern Conference.

På grund av den usla säsongen sparkades i går general managern John Ferguson. Starten för Cliff Fletcher, den nye tillfällige GM:en, blev den bästa möjliga - tack vare kapten Mats Sundin och målvakten Vesa Toskala som räddade 30 skott.

- Skönt att få en seger i hans första match. Två mycket viktiga poäng, sa Vesa Toskala.

- Med allt som har hänt kände vi pressen på oss att vinna. Vi har spelat bättre defensivt och gett oss själva chansen att vinna, sa Mats Sundin till AP.

Sundins mål var hans 544:e i karriären och gör att han nu är delad 24:a med Maurice Richard i alla tiders målliga.

- Vi har viktigare saker att tänka på just nu. Men Rocket Richard var en spelare vi alla kände och att han gjort lika många mål som han och nämnas med honom är en stor ära, sa Sundin.

Alexander Ovechkin hittade också rätt igen - för sjätte matchen i rad - när han kvitterade till 1-1 i början av den andra perioden. Ovechkin toppar säsongens målliga i NHL med sina 39 fullträffar.

Vancouver-St. Louis 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (11.58) D.J. King 2 (Dan Hinote, Matt Walker), 1-1 (18.21) Mattias Öhlund 7 (Henrik Sedin, Daniel Sedin), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (01.16) Brad Boyes 28 (Paul Kariya, Andy McDonald), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (01.46) Mattias Öhlund 8 (Henrik Sedin, Sami Salo), spel 5 mot 4,

Straff: 3-2 Daniel Sedin.

Skott: 30-28 (10-6, 9-9, 9-13, 2-0)

Utvisningar, Vancouver: 5x2 min. St. Louis: 4x2 min.

Publik: 18 630 (i GM Place)

Målvakter: Vancouver: Roberto Luongo 92,9%, istid 64.58 St. Louis: Manny Legace 93,3%, istid 65.00

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 2, 0, -1, 28.25

Mattias Öhlund, b, Vancouver 2, 0, 4, 0, 0, 31.25

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 1, 2, 0, 15.30

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 3, 0, 0, 21.43

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 2, 1, 0, -1, 23.01

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 0, 0, +1, 16.24

Matchen: Mycket svenskt i Vancouver i natt. Under ordinarie tid var det Mattias Öhlund som stod för båda Canucks-målen. Första gången assisterad av båda tvillingarna Sedin, andra gången av Henrik.

Och sedan avgjorde Daniel Sedin med att sätta den avgörande straffen. Dessförinnan hade sex skyttar missat, bland dessa Alexander Edler som tidigare i januari avgjort två gånger för Vancouver i just straffläggningar.

Men i den första extraomgången lurade Daniel den utmärkte målvakten Manny Legace (28 räddningar) och när sedan St. Louis Keith Tkachuk missade lagets fjärde straff var bonuspoängen Vancouvers.

Sedins fint var vacker. Först drog han pucken långt ut på backhandsidan och fick med sig Legace i förflyttningen, sedan drog svensken snabbt tillbaka pucken och la in den i nät.

Detta var Canucks blott andra seger på den senaste åtta matcherna och första gången laget lyckades vända ett underläge inför den tredje perioden till seger denna säsong.

Däremot hade St. Louis ett ypperligt läge att avgöra matchen i slutet av den tredje perioden när laget fick spela fem mot tre, men hemmamålvakten Robert Luongo räddade allt - totalt 26 skott i matchen.

Anaheim-Detroit 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (11.52) Brian Rafalski 9 (Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 0-2 (07.52) Valtteri Filppula 15 (Tomas Kopecky).

Tredje perioden: 1-2 (08.05) Chris Pronger 11 (Ryan Getzlaf, Todd Bertuzzi), spel 5 mot 4.

Skott: 25-33 (9-9, 8-13, 8-11)

Utvisningar, Anaheim: 9x2 min, 2x5 min. Detroit: 8x2 min, 2x5 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 93,9%, istid 58.38 Detroit: Dominik Hasek 96,0%, istid 60.00

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 1, 0, 0, 19.30

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 1, 2, 2, +1, 26.04

Niklas Kronwall, b, Detroit 0, 0, 1, 0, 0, 20.29

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 4, 0, 0, 17.06

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 1, 2, 0, 20.34

Tomas Holmström, f, Detroit 0, 0, 1, 0, 0, 17.42

Matchen: En ny seger för Detroit - denna gång mot mästarna Anaheim. Red Wings har nu tagit fantastiska 78 poäng på 51 matcher och är överlägsen etta i Western Conference. Och givetvis har laget också flest poäng av alla i NHL - tvåan Ottawa är 14 poäng efter.

Nattens vinst för Detroit var också den nionde på de senaste tio bortamatcherna. Brian Rafalski inledde målskyttet i den första perioden, assisterad av Nicklas Lidström. Men stor del i målet hade som många gånger tidigare Tomas Holmström som stod parkerad framför målvakten Jean-Sebastien Giguere. Trots att Anaheims back Scott Niedermayer försökte få bort Holmström från området lyckades svensken skymma Giguere såpass mycket att Rafalskis skott gick in.

Sedan spädde finländaren Valtteri Filppula (vald till matchens lirare) på till 2-0 i den andra perioden och trots att Dominik Hasek nolla sprack en period senare lyckades Detroit hålla undan.

Matchen inleddes grinigt. I den första perioden fick båda lagen sju tvåminutersutvisningar - varav Anaheims Todd Bertuzzi var värst av alla med sex minuter på botbänken.