Svenskkollen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-27

Så gick det för NHL-svenskarna

Daniel Tjärnqvist väntade i 19 matcher innan han fick debutera för sin nya NHL-klubb Colorado Avalanche.

Inatt gjorde han sin andra match för året – och sitt första NHL-mål på nästan två år.

NHL
Daniel Tjärnqvist.

– Jag kan inte minnas mitt senaste mål, sa han efter matchen, som Colorado vann över St Louis Blues med 3-1.

Tjärnqvist mål kom efter 11.20 av den första perioden och var matchens första. Han fick en snygg passning från David Jones och sköt pucken förbi Manny Legace.

Tjärnqvist fick även med sig en assist på Ian Laperrieres 3-1-mål efter drygt åtta minuter av den tredje perioden.

Alexander Steen fick alltså ingen lyckad debut för sin nya klubb Blues efter traden från Toronto. Men han var ändå en av få Blues-spelare som hamnade på plus efter matchen.

Han kamperade oftast ihop med Keith Tkachuk, som också spelade med Alexanders pappa Thomas i Winnipeg Jets i början på 90-talet.

Patrik Berglund missade även nattens match på grund av skada.

Dallas Stars var på väg mot ytterligare en förlust i nattens match mot Minnesota Wild. Då klev klubbens skyttekung Loui Eriksson fram.

I början av andra perioden gjorde Andrew Brunette 3-1 för hemmalaget Wild. Men Dallas kom tillbaka. James Neal reducerade i slutet på mellanakten.

Och i tredje perioden låg Eriksson bakom vändningen. Först passade han fram till Brad Richards kvittering. Sedan satte han själv det matchvinnande 4-3-målet med sju minuter kvar.

Det var den svenske 23-åringens tionde fullträff för säsongen. Det är han bäst med i Stars, som dock fortfarande ligger sist i Western Conference.

– Vi behövde verkligen den här segern, sa James Neal.

Eriksson passade även fram till Stars första mål i matchen och gjorde alltså tre poäng totalt.

Nicklas Grossman fick bara knappt tretton minuters istid för Stars och Fabian Brunnström hamnade på plus ett.

Wilds svenske back Kim Johnsson fick mest speltid av samtliga spelare – 24.59.

Buffalo kom till matchen mot Boston med fem raka förluster. Tillbaka i laget var Maxim Afinogenov och Henrik Tallinder, som båda förpassats till läktaren de senaste två matcherna.

Tack vare Andre Roys två mål och Ryan Millers målvaktsspel lyckades Sabres vinna matchen med 3-2.

Det var Bostons första förlust under ordinarie matchtid på hela november. Per-Johan Axelsson spelade 13.24 och sköt ett skott på mål.

Tallinder då? Ja, han verkar inte helt tagen till nåder av sin tränare. Svensken fick minst istid av lagets backar – 14.03.

För fjärde matchen i rad hamnade backen Niclas Wallin på minus ett för sitt Carolina Hurricanes. Inatt föll laget mot Philadelphia Flyers med 3-1.

Segern var Flyers sjätte raka.

Nicklas Bäckströms poängsvit på nio matcher bröts – men Washington kunde ändå vinna för första gången på tre matcher. Atlanta besegrades inatt med 5-3, trots att Capitals saknade sju ordinarie spelare.

Michael Nylander fick en assist på Eric Fehrs 2-0-mål, svenskens tolfte poäng för året.

Tobias Enström och Niclas Hävelid spelade för Thrashers. Johan Hedberg vaktade båsdörren.

Mikael Tellqvist spelade sin fjärde match för året och hjälpte Phoenix Coyotes avsluta en sex matcher lång förlustsvit.

Columbus Blue Jackets sköt 40 skott på mål – bara två gick in.

Bland annat hade Kristian Huselius fem frilägen i den första perioden. Han överlistade Tellqvist första gången, men sen var det stopp.

– Mikael Tellqvist var fenomenal för oss ikväll, sa Coyotes lagkapten Shane Doan till AP.

Till slut skrevs segern till 3-2.

Huselius sköt totalt sex skott på mål och fick hela 24.32 minuters istid. Fredrik Modin – två skott på mål och 17.14 i istid – och Christian Bäckman – två utvisningar och 15.54 – spelade också för Blue Jackets.

Montreal Canadiens fann ett segerrecept mot svensklaget Detroit Red Wings. Canadiens kom till Joe Louis Arena och plockade en fin 3-1-seger, efter en tät insats i försvaret.

– De spelade sitt system väldigt bra, sa Red Wings kapten Nicklas Lidström. De backade tillbaka och gav oss ingen fart genom mittzonen.

– Vi forecheckade inte, förklarade Tomas Plekanec, en av Canadiens målskyttar. Vi stannade i mittzon och försökte få dem att passa fel och vi gjorde ett strålande jobb med det.

Montreals målvakt Carey Price gjorde 32 räddningar, men fick sin nolla förstörd av Johan Franzén. Svensken stal pucken av en Montreal-spelare i mittzon och dribblade sig fram på vänsterkanten innan han avslutade med en backhand.

Övriga svenskar på isen var Andreas Lilja, Mikael Samuelsson, Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg, samtliga spelandes för Red Wings.

Tomas Holmström missade fjärde raka matchen med sin onda rygg.

Henrik Lundqvist och Markus Näslund delade på huvudrollen för NY Rangers, som inatt bortaslog Tampa Bay med 3-2 efter straffar.

Näslund gjorde Rangers två mål under ordinarie speltid – hans åttonde och nionde för året – och satte sedan också sin straff. Svensken utsågs också till matchens lirare.

Henrik Lundqvist räddade 27 av 29 skott under matcher och båda Tampas straffar.

Matchens tredje svensk var Fredrik Sjöström, som fick knappt tolv minuters istid för Rangers.

Johnny Oduya blev matchvinnare för New Jersey Devils. Han satte det avgörande 3-2-målet med knappa minuten kvar av övertiden i nattens match mot Florida Panthers.

Oduya assisterade även på Devils första mål och utsågs till matchens lirare.

Kings rookie Oscar Möller assisterade på Anze Kopitars segermål i matchen mot Edmonton. Matchen slutade 2-1.

Erik Ersberg vilade efter att ha blivit utbytt senast. Det var första gången på tio matcher som han inte startade i mål för Kings.

Robert Nilsson spelade för Oilers, men gick poänglös av isen.

San Jose Sharks ser ut att vara svårslaget i år – särskilt hemma i ”hajtanken”. Inatt kom tolfte segern – av tretton möjliga – på hemmais när Chicago besegrades med 3-2 efter övertid.

Douglas Murray fick sparsamt med istid för Sharks. Tretton minuter blev det för den tacklingsskicklige backen, som har fått se sin speltid minska med drygt två minuter per match efter klubbens tränarbyte i somras. Han är ännu poänglös i år.