Matchfakta 7/2

Philadelphia-Washington 3-4 (0-0, 1-1, 2-3)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-07

Andra perioden: 0-1 (02.31) Brooks Laich 9 (Mike Green), 1-1 (16.21) Mike Knuble 21 (Daniel Briere, Simon Gagne), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (02.01) Matt Bradley 3 (Mike Green), 1-3 (03.05) Viktor Kozlov 11 (Tomas Fleischmann, Tom Poti), 1-4 (07.45) Alexander Ovechkin 46 (Nicklas Bäckström, Milan Jurcina), 2-4 (13.50) Sami Kapanen 5 (Jeff Carter, Jim Vandermeer, 3-4 (19.06) Randy Jones 4 (Mike Richards, Mike Knuble), spel 5 mot 4.

Skott: 34-27 (6-11, 9-8, 19-8)

Utvisningar, Philadelphia: 2x2 min. Washington: 6x2 min.

Publik: 19 778 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron %, istid 59.08

Washington: Olaf Kolzig 91,2%, istid 59.06

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 1, 0, 0, 16.58

Matchen: Washington har gått från botten till toppen i Southeast Division. I och med nattens 4-3-seger mot Philadelphia har nye coachen Bruce Boudreau verkligen bevisat att hans ledarskap fungerar.

Boudreau tog över efter att 21 matcher spelats och då låg Capitals sist i divisionen och långt från en slutspelsplats. Nu parkerar laget visserligen ”bara” på den åttonde och sista slutspelsplatsen, men även det är ett smärre mirakel.

– På Thanksgiving var vi också här och då hade folket redan räknat bort oss. Vi hade en coach som kom in med ny filosofi och killarna tog emot det på rätt sätt. Vi bara fortsatte framåt, sa målvakten Olaf Kolzig som räddade 31 skott i matchen.

– Vi tror att vi är ett riktigt bra lag nu. Individuellt, så tror jag att de tycker de är ett svårt lag att slå och när de går ut på isen kan de vinna vilken match de än spelar, sa coachen Bruce Boudreau.

Nattens match avgjordes i den tredje perioden när Capitals gick från 1-1 till 4-1 på drygt fem minuter. 4-1-målet gjordes av Alexander Ovechkin - hans 46:e (!) mål denna säsong vilket givetvis innebär att han toppar skytteligan i NHL. Assisten till målet, som så många gånger tidigare, kom från Nicklas Bäckström.

Buffalo-New Jersey 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (02.30) Michael Ryan 4 (Henrik Tallinder, Adam Mair).

Andra perioden: 2-0 (08.04) Jason Pominville 14 (Daniel Paille, Jochen Hecht), 2-1 (15.25) Karel Rachunek 3 (Brian Gionta, John Madden).

Tredje perioden: 2-2 (06.16) Mike Mottau 3 (John Madden, Jay Pandolfo).

Straff: 3-2 Drew Stafford.

Skott: 22-26 (10-4, 6-6, 5-15)

Utvisningar, Buffalo: 2x2 min. New Jersey: 2x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 92,3%, istid 65.00

New Jersey: Martin Brodeur 90,9%, istid 65.00

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 1, 0, 0, +1, 25.01

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, +1, 22.55

Matchen: Tajt och spännande under ordinarie matchtid. I straffläggningen var dock Buffalo klart starkast - men en mycket stor skräll som matchhjälte: Henrik Tallinder.

I den första rundan missade New Jerseys Zach Parise sin straff, Buffalos Drew Stafford satte sin. I den andra rundan steg Henrik Tallinder fram för att första gången någonsin lägga en straff i NHL. Och den svenske backen satte den bakom Martin Brodeur - en av världens bästa målvakter.

– Assisterande coachen James Patrick sa till mig i går att vara beredd. Jag fick chansen och jag är glad, sa Henrik Tallinder till AP.

Martin Brodeur, som räddade 20 skott i matchen, var också lite paff över Buffalos val av straffskytt.

– Jag vet vad killar oftast gör och när du får en back mot dig är det ovanligt. Det gör det lite svårare, sa Martin Brodeur.

Detta var Buffalos första seger mot New Jersey denna säsong - och det var nära att den kom redan under ordinarie tid. Hemmalaget hade en 2-0-ledning halvvägs in i den andra perioden, men Devils gnetade sig i kapp.

– Men det var stort att vi fick bonuspoängen. Vi är desperata för poäng nu, sa Drew Stafford som officiellt blev 3-2-målskytt eftersom han satte straffen före Henrik Tallinder.

Edmonton-Chicago 4-1 (0-1, 3-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (19.17) Patrick Sharp 24 (Duncan Keith, Martin Havlat), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (02.16) Jarret Stoll 9 (Ales Hemsky, Sam Gagner), spel 5 mot 4, 2-1 (08.10) Dustin Penner 17 (Sam Gagner, Joni Pitkänen), spel 5 mot 4, 3-1 (08.44) Ethan Moreau 5 (Ladislav Smid, Andrew Cogliano).

Tredje perioden: 4-1 (00.51) Joni Pitkänen 7 (Marty Reasoner, Dustin Penner).

Skott: 27-41 (10-12, 9-8, 8-21)

Utvisningar, Edmonton: 9x2 min, 1x5 min. Chicago: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 97,6%, istid 59.50

Chicago: Patrick Lalime 85,2%, istid 57.46

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 1, 2, 0, 08.45

Matchen: Edmontons målvakt Mathieu Garon hade en stor kväll. Han fick 41 skott på sig och räddade 40 av dessa. Chicago vann skottstatistiken i den tredje perioden med 21-8, men Garon höll tätt trots det massiva trycket.

En annan förgrundsfigur var Oilers finländske back Joni Pitkänen. Han noterades för ett mål och en assist.

Hemmalaget avgjorde matchen när Dustin Penner och Ethan Moreau gjorde varsitt på inom loppet av 34 sekunder i mitten av den andra perioden. Chicago har nu förlorat fem raka matcher.

San Jose-Colorado 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (10.24) Ben Guite 7 (Brett Clark, Ian Laperriere).

Andra perioden: 1-1 (05.53) Patrick Marleau 10 (Sandis Ozolinsh), spel 5 mot 4, 1-2 (12.51) T.J. Hensick 6 (Brett Clark, Jaroslav Hlinka), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-3 (19.59) Jeff Finger 5 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 31-25 (4-13, 16-5, 11-7)

Utvisningar, San Jose: 3x2 min, 1x5 min. Colorado: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 087 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 91,7%, istid 58.30

Colorado: Jose Theodore 96,8%, istid 59.55

Inga svenskar på isen.

Matchen: T.J. Hensicks power play-mål efter knappa 13 minuter av den andra perioden visade sig räcka till seger för Colorado. Hensick styrde in Brett Clarks skott efter bara sex sekunder spel i numerärt överläge.

Men på slutet var trycket tungt mot Jose Theodore i Colorado-målet. San Jose spelade med en extra utespelare i 80 sekunder och skapade flera chanser till kvittering.

Istället kunde Jeff Finger sätta 3-1 i tom bur och Avalanche fick med sig två viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

Målvakten Jose Theodore räddade totalt 30 skott i sin comeback. Han hade missat de tre senaste matcherna på grund av ryggproblem.