Förlust mot USA i genrepet – nu väntar tuffa beskedet

Sveriges Axel Jonsson Fjällby framför USA:s mål.

Juniorkronorna förlorade natten genrep mot USA med 1–3.

Och nu väntar det tuffa arbetet med att peta fyra spelare från truppen:

– Absolut inget roligt jobb men det måste göras, säger förbundskapten Tomas Montén.

På annandagen inleds junior-VM i Buffalo, för svensk del med match mot nykomlingen Vitryssland.

Då ska fyra spelare, tre forwards och en back, ha fått besked om att de inte tar plats i truppen och tvingas åka hem till Sverige igen.

– Klart det är tufft och jättesvårt, men det ingår i mitt jobb. För spelarna kommer det för stunden vara det värsta som hänt dem i karriären, säger Montén.

I natt svensk tid genrepade det svenska laget med möte med de regerande mästarna och hemmanationen USA:

Det blev en riktigt bra genomkörare som avgjordes först i slutminuten då USA gjorde 3–1-målet i öppen bur.

– USA är det bättre laget. Första och tredje perioden är de bättre. Andra är vår bästa period. Där får lite snabba vändingar och långa anfall. Men på det hela taget är de bättre både offensivt och defensivt. Jag tycker resultatet speglar matchen bra, säger Montén.

Efter första perioden stod det 1–1. USA tog ledningen via ett misslyckat svenskt byte i box play. Juniorkronorna kvitterade via en styrning från Färjestads Fabian Zetterlund efter skott från Djurgårdens Axel Jonsson Fjällby.

Avgjorde i tom svensk bur

Efter en mållös mittperiod kom avgörandet med sju minuter kvar av matchen då USA gjorde 2–1. Sverige tog ut målvakten Filip Gustavsson i jakten på en kvittering, men då fastställde Trent Fredric slutresultatet i tom bur.

Tomas Montén hade valt att vila några av Sveriges tyngre namn, som offensiva stjärnduon Lias Andersson och Alexander Nylander.

Ändå spelade det svenska laget jämnt med en av förhandsfavoriterna i turneringen.

I USA var det de mest omskrivna namnen som visade vägen.

Buffalos förstaval Casey Mittelstadt gjorde första målet och trollgubben Kailer Yamamoto svarade för matchavgörande 2-1.

”Finns många positiva saker”

Trots förlusten var Montén nöjd med en hel del.

– Jag är inte nöjd att vi förlorar, och att de dessutom är bättre, det kan aldrig vara positivt. Men det finns ändå många positiva saker vi kan ta med oss. Inte minst var det en nyttig match som visar att vi har en resa att göra. Alla som såg matchen förstår att vi behöver bli bättre om vi ska kunna slå så här bra lag.

Ett ännu tyngre genrep hade Schweiz som förlorade mot Kanada i natt med 8–1, vilket var något i underkant då Kanada vann skotten med hela 61–7 (!).