Matchfakta 21/10

Västerås-Bofors 7-1(2–0, 3–1, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-21

Västerås petade ner Malmö till en fjärdeplats i och med kvällens seger mot Bofors. Stor matchvinnare: Patrik Berglund med tre fullträffar. Men i båset stod inte tränaren Johan Tornberg.

– Johan kände sig hängig redan efter Leksandsmatchen. Det visade sig att han hade hjärnhinneinflammation orsakad av virus, berättar Västerås IK:s läkare Björn Carlsson för vlt.se.

Leif Rohlin har för tillfället tagit över ansvaret i båset, och gjorde det strålande. Vinsten var rättvis och hemmalaget vann tämligen enkelt.

Den första perioden bjöd inte på särskilt bra spel från något av lagen. Ändå fick VIK med sig en tvåmålsledning till pausvilan.

Kalle Olsson inledde målskyttet efter 6.38 när han överlistade Bofors-målvakten Micael Andersson via ett friläge.

I en spelvändning utökade sedan Mikael Backlund till 2–0 när han krutade in ett stenhårt slagskott efter 14.50.

I mittperioden var spelet något bättre. Jonas Leetma sköt och Linus Morin styrde in 3–0 i spel fem mot fyra.Skotten slutade 12–12 men VIK gjorde de flesta målen.

André Hult reducerade i spel fem mot fyra med en fullträff mellan benen på VIK-målvakten Johan Talberg.

VIK punkterade matchen strax efter när Stefan Hellkvist lurade en back och slog in 4–1. I slutsekunderna gjorde dessutom Patrik Berglund 5–1 efter ett vackert anfall.Berglund fastställde sitt hattrick 5.44 in på slutperioden. Veteranen Patrik Juhlin svarade för samtliga framspelningar.

Segern var Västerås sjunde på elva matcher.

Första perioden: 1–0 (6.38) Kalle Olsson (Andreas Lindh, Rikard Ekström), 2–0 (14.50) Mikael Backlund (Stefan Holmgren, Marcus Söderkvist).

Andra perioden: 3–0 (9.07) Linus Morin (Patrik Berglund, Jonas Leetma) spel fem mot fyra, 3–1 (14.52) André Hult (Björn Östlund, Alexander Hult) spel fem mot fyra, 4–1 (15.41) Stefan Hellkvist (Rikard Ekström, Kalle Olsson), 5–1 (19.11) Patrik Berglund (Patrik Juhlin, Henrik Nordfeldt) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–1 (0.19) Patrik Berglund (Patrik Juhlin), 7–1 (5.44) Patrik Berglund (Patrik Juhlin, Jonas Leetma).

Skott: 27–19 (6–2, 12–12, 9–5).

Utv, Västerås: 10x2. Bofors: 9x2.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 2521.

Sundsvall-Oskarshamn 6-1 (3–0, 2–0, 1–1)

Sundsvall utklassade Oskarshamn och klättrar fyra placeringar. Inför matchen hade båda lagen tolv poäng och kämpade i bottenregionen av tabellen. Men på isen var det klasskillnad. Åtminstone målmässigt.

Oskarshamns-målvakten Christian Engstrand hade en tung allsvensk debut. Efter två perioder och fem insläppta mål lämnade han över ansvaret till Markus Svensson. Det var då redan för sent. Redan efter 16.07 i den första perioden stod det 3–0 till Sundsvall.

Gästerna hade chanser, framförallt i mittperioden, men fick inte hål på målvakten Joakim Lundström förrän i matchens slutminuter. 4–0 och 5–0 svarade Stefan Andersson och Jonas Floberg för i mittperioden. Matchen var redan körd och i den tredje perioden fick IKO glädjas åt sitt tröstmål efter 16.59 som betydde 6–1.

Sundsvall lämnar tolfteplatsen och är ny åtta efter elva spelade omgångar.

Första perioden: 1–0 (8.57) Niklas Zetterström (Alexander Sundqvist, Stefan Andersson), 2–0 (13.48) Alexander Sundqvist (Jonas Floberg, Stefan Andersson), 3–0 (16.07) Oskar Johansson (Mikael Romö, Jörgen Nordlöf).

Andra perioden: 4–0 (1.49) Stefan Andersson (Alexander Larsson, Mikael Brancalion) spel fem mot fyra, 5–0 (18.09) Jonas Floberg (Niklas Zetterström, Alexander Sundqvist).

Tredje perioden: 6–0 (12.51) Stefan Andersson (Jonas Floberg, Niklas Zetterström) spel fem mot fyra, 6–1 (16.59) Alexander Johansson (Mattias Nilsson, Eetu Qvist) spel fem mot fyra.

Skott: 33–25 (14–7, 8–11, 11–7).

Utv, Sundsvall: 9x2. Oskarshamn: 12x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 659.

Huddinge-Almtuna 1-2 (0–0, 1–2, 0–0)

Efterlängtad seger för Almtuna. Förra veckan fick tränaren Robert Nordmark sparken. Assisterande tränaren Mikael Höglund bossar för tillfället laget tillsammans med backen Marcus Ragnarsson.

”Nya Almtuna” fick en kanonstart mot ett annat lag i akut behov av poäng. Huddinge ligger trea från slutet och AIS gick upp på samma poäng efter kvällens seger.

– Det var lite ängsligt kanske, men efter ett tag tyckte jag att det släppte och i den sista perioden kontrollerade vi matchen, säger Marcus Ragnarsson till unt.se.

Den första perioden slutade mållös men hemmalaget vann skotten med hela 17–7. Ändå var det gästerna som tog ledningen i mittperioden. Henrik Eriksson sköt ett skott som Huddinges målvakt Pontus Sjögren klarade, men på returen rakade Joachim Gellerstedt in ledningsmålet.

Tiden stod på 5.39 och strax därefter hade Robert Kimby ett skott i stolpen. Almtunas målvakt Anders Lindbäck avvärjde flera farliga Huddinge-chanser innan det var Ragnarssons tur att pricka stolpen.

Ett par minuter senare tryckte Rickard Rollin-Karlsson in 0–2 i spel fem mot fyra men Huddinge reducerade omgående genom Victor Ahlström. I den här perioden var det Almtuna som hade kraftigt övertag skottmässigt.

I början av tredje perioden kunde Uppsala-laget punkterat matchen, men laget missade fina chanser.

Fredrik Abrahamsson brände ett öppet mål och sedan hade laget ytterligare ett skott i målramen. Trots flera Huddinge-chanser i slutet lyckades AIS hålla tätt och knipa säsongens andra seger.

– Man ska ha klart för sig att Huddinge är svårslaget i den här hallen. Leksand vann med 4-1 mot Huddinge efter stora besvär, säger Almtunas nuvarande huvudtränare Mikael Höglund.

Andra perioden: 0–1 (5.39) Joachim Gellerstedt (Henrik Eriksson, Robert Kimby) spel fem mot tre, 0–2 (15.47) Rickard Rollin–Karlsson (Andreas Carlsson, Victor Rollin–Carlsson) spel fem mot fyra, 1–2 (16.31) Victor Ahlström (Christer Andersson, Jim Lundwall).

Skott: 40–27 (17–7, 8–15, 15–5).

Utv, Huddinge: 7x2. Almtuna: 5x2.

Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.