Matchfakta 17/12

New Jersey-Philadelphia 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-17

Andra perioden: 0-1 (00.40) Mike Richards 15 (Joffrey Lupul, Randy Jones), spel 5 mot 4, 1-1 (02.49) John Madden 9 (Karel Rachunek, David Clarkson), spel 5 mot 4, 2-1 (10.12) John Madden 10 (Jamie Langenbrunner, Vitaly Vishnevski), spel 4 mot 5, 3-1 (13.57) Arron Asham 4 (Zach Parise, Travis Zajac).

Tredje perioden: 3-2 (06.44) Daniel Briere 15 (Mike Knuble, Mike Richards), spel 5 mot 4, 4-2 (19.55) Jamie Langenbrunner 5 (John Madden), spel 5 mot 6.

Skott: 38-31 (14-8, 15-14, 9-9)

Utvisningar, New Jersey: 7x2 min, 2x5 min. Philadelphia: 6x2 min, 2x5 min.

Publik: 16 687 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 93,5%, istid 59.57 Philadelphia: Antero Niittymäki 91,9%, istid 59.08

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: Vissa lag har det lättare mot andra. I fallet New Jersey-Philadelphia är det utan tvekan så att Devils har ett kraftigt psykologiskt övertag på Flyers. I alla fall hemma. I natt kom New Jerseys tionde (!) raka hemmaseger mot Philadelphia.

De två bidragande anledningarna var målvakten Martin Brodeur och forwarden John Madden. Efter att Mike Richards gett Flyers ledningen redan efter 40 sekunders spel av den andra perioden kvitterade Madden till 1-1 två minuter senare. I mitten av perioden blev Flyers forward Daniel Briere neddragen av Vitaly Vishnevski och domaren blåste för straff. Men Martin Brodeur räddade Brieres straff med klubban. Och 40 sekunder senare satte John Madden 2-1 - i spel fyra mot fem…

- Det var vändpunkten i hockeymatchen. De fick en straff och Marty gjorde en fantastisk räddning. Det var stort, sa Devils coach Brent Sutter.

Olycklige Briere hade sin analys klar.

- Vi hade tre, fyra klara chanser innan de fick sitt mål i numerärt underläge. Brodeur gjorde några avgörande räddningar och matchen vände över till deras fördel, sa Daniel Briere.

New Jersey tappade efter det aldrig ledningen och traditionens makt höll i sig när Devils fixade tionde raka hemma mot Flyers.

NY Rangers-Phoenix 1-5 (0-1, 0-4, 1-0)

Första perioden: 0-1 (03.11) Joel Perrault 1 (Mike York, Ed Jovanovski).

Andra perioden: 0-2 (02.14) Daniel Carcillo 5 (Joel Perrault, Daniel Winnik), 0-3 (03.30) Radim Vrbata 13 (Niko Kapanen, Mathias Tjärnqvist), 0-4 (12.34) Fredrik Sjöstrom 8 (Keith Ballard, Radim Vrbata), 0-5 (18.46) Joel Perrault 2 (Shane Doan, Ed Jovanovski), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-5 (11.27) Daniel Girardi 5 (Scott Gomez, Chris Drury), spel 5 mot 4.

Skott: 35-26 (11-10, 8-11, 16-5)

Utvisningar, NY Rangers: 4x2 min. Phoenix: 3x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Steve Valiquette 80,8%, istid 59.47 Phoenix: Ilya Bryzgalov 97,1%, istid 59.58

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 1, 0, 3, 0, +1, 16.54

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 1, 0, 0, +1, 13.30

Matchen: Den störste av alla var tillbaka i Madison Square Garden. För första gången sedan Wayne Gretzky avslutade sin karriär i just Garden (i april 1999) var ”The Great One” tillbaka - denna gång som coach för Phoenix Coyotes. Och det var tidernas bäste spelare som stal showen även nu.

Han Phoenix utmanövrerade skickligt ett ineffektivt Rangers och vann rättvist med 5-1.

- Jag vet inte om det var revansch. De är ett bra lag. Över 82 matcher kommer du att ha matcher där det inte går din väg. I dag hade vi några turliga studsar och gjorde några bra saker, men jag vet att till nästa match de spelar kommer de att vara ett nytt lag, sa en märkbart hes (influensasjuk) Wayne Gretzky till AP.

Henrik Lundqvist har också drabbats av influensan och valde att inte spela nattens match. Ersättaren Steve Valiquette var mindre lyckad. Ett par av puckarna såg inte otagbara ut.

- Andra perioden gjorde att vi förlorade matchen. De två sista målen borde jag tagit, sa en självkritisk Valiquette.

Fredrik Sjöström, som gjorde två mål och en assist i senaste matchen mot New Jersey, hittade målet igen. Sjöström gjorde ett av de målen (säsongens åttonde) som Steve Valiquette ansåg han borde tagit - 4-0 efter drygt tolv minuter av den andra perioden.

Svensken hann också med att proppa till Rangers stjärna Jaromir Jagr. En armbåge av Sjöström i den första perioden gjorde att Jagr tappade en tand - för andra gången denna säsong.

St Louis-Calgary 3-5 (1-1, 2-2, 0-2)

Första perioden: 0-1 (12.05) Jarome Iginla 22 (Daymond Langkow, Kristian Huselius), 1-1 (14.28) Andy McDonald 5 (Eric Brewer, Paul Kariya).

Andra perioden: 1-2 (00.46) Kristian Huselius 14 (Craig Conroy, Jarome Iginla), 2-2 (07.24) Brad Boyes 19 (Paul Kariya, Andy McDonald), 3-2 (08.43) Lee Stempniak 6 (Jay McClement), 3-3 (16.29) Daymond Langkow 13 (Kristian Huselius).

Tredje perioden: 3-4 (07.55) Jarome Iginla 23 (Kristian Huselius, Adrian Aucoin), spel 5 mot 4, 3-5 (19.41) Daymond Langkow 14 (Jarome Iginla, Kristian Huselius), spel 5 mot 6.

Skott: 17-21 (7-8, 7-10, 3-3)

Utvisningar, St Louis: 6x2 min, 2x5 min. Calgary: 5x2 min, 2x5 min.

Publik: 16 733 (i Scottrade Center)

Målvakter: St Louis: Manny Legace 80,0%, istid 59.22 Calgary: Miikka Kiprusoff 82,4%, istid 60.00

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 1, 2, +1, 15.59

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 2, 0, -2, 20.37

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 4, 3, 0, 0, 20.50

Matchen: NHL:s hetaste kedja just nu: Jarome Iginla, Kristian Huselius, Daymond Langkow. I natt kom Calgarys femte raka bortaseger och superkedjan låg bakom allt för Flames. Iginla hade 2+2, Huselius 1+4 och Langkow 2+1 - totalt fantastiska tolv poäng för trion.

- De har mycket självförtroende. Det är tydligt när de gör mål att de får mer offensiv kraft och förflyttar pucken bra. När du väl fått det självförtroendet är det enklare att fortsätta spela offensivt och få resultat och det är vad de lyckats med, sa Calgarys hårdföre coach Mike Keenan som noterades för sin 600:e NHL-seger som tränare.

Kristian Huselius, som inte haft det lätt tillsammans med Keenan, gjorde nu fem poäng för andra gången under denna bortaturné. I torsdags lyckades ”Husse” med ett hattrick och två assist mot Tampa Bay och i natt blev det alltså ett mål och fyra assist. Målet kom efter 46 sekunder spel av den andra perioden när Huselius slog in returen på sitt eget skott bakom St Louis målvakt Manny Legace.

Calgarys bortasvit är också imponerande. Inte sedan säsongen 1988/89 har kanadensarna lyckats vinna fem raka på bortais.

Chicago-Florida 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)

Första perioden: 0-1 (12.19) Rostislav Olesz 5 (Jay Bouwmeester, Brett McLean), 1-1 (19.30) Dave Bolland 1 (Brent Sopel, Adam Burish).

Andra perioden: 1-2 (06.25) Richard Zednik 9 (Radek Dvorak, Steve Montador), 1-3 (16.54) Jay Bouwmeester 4 (Olli Jokinen, Bryan Allen), spel 5 mot 4.

Skott: 45-24 (22-4, 12-13, 11-7)

Utvisningar, Chicago: 6x2 min. Florida: 7x2 min.

Publik: 12 926 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Patrick Lalime 87,5 %, istid 59.15 Florida: TomasVokoun 97,8%, istid 60.00

Magnus Johansson, b, Chicago 0, 0, 1, 0, -1, 11.20

Matchen: 44 räddade skott, varav flera riktigt vassa lägen. Självklart är Floridas målvakt Tomas Vokoun den störste matchhjälten för ett Panthers som haft det svårt på bortais denna säsong.

I förra matchen, 5-2-förlusten mot Detroit borta, fick Vokoun 46 skott på sig och tanken var att andrekeepern Craig Anderson skulle stå i nattens match.

- Det var inte meningen att jag skulle spela, men Jacques (Martin, coachen) ändrade sig på planet hit och sa att jag skulle stå, sa Tomas Vokoun till AP.

I första periodens regnade skotten över den 31-årige tjeckiske målvakten, men trots 22 avlossade skott lyckades bara Dave Bolland överlista Vokoun med 30 sekunder kvar av perioden - och det blev också Chicagos enda fullträff i matchen.

- De startade starkt och vi var tvungna att handskas med det. I kväll hade vi tur på sätt och vis. Vi vann matchen, men någon annan kväll skulle denna match kunnat vara över ganska snabbt, erkände även Vokoun.

I den spelmässigt mer jämna andraperioden avgjorde gästerna. Först 2-1 genom Richard Zednik och senare även 3-1 av backen Jay Bouwmeester som förutom målet också assisterade till Floridas 1-0 i den första perioden. Bouwmeester hade gått poänglös i åtta raka matcher innan nattens lyckade insats.

Chicagos coach Denis Savard var besviken över resultatet.

- Vi spelade en jäkla match. Vi hade tillräckligt med chanser för att vinna. Vi kan inte acceptera att förlora, sa Savard till AP.

Anaheim-San Jose 1-2 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (13.41) Bobby Ryan 2 (Doug Weight, Todd Bertuzzi).

Andra perioden: 1-1 (05.13) Torrey Mitchell 5 (-), spel 4 mot 5.

Straff: 1-2 Joe Thornton.

Skott: 31-37 (8-12, 13-12, 8-13, 2-0)

Utvisningar: Anaheim: 10x2 min. San Jose: 6x2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 96,8%, istid 64.46 San Jose: Evgeni Nabokov 97,3%, istid 65.00

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 3, 0, 0, 22.21

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, 0, 16.56

Matchen: Scott Niedermayer var tillbaka i Anaheims laguppställning. Den 34-årige veteranbacken, som valdes till slutspelets bäste spelare i fjol, har tagit gott om tid på sig att bestämma sig huruvida han skulle fortsätta spela ishockey eller inte.

I natt gjorde han comeback - och Niedermayer såg förvånansvärt pigg och rörlig ut på isen. En fullt godkänd insats av veteranen som spelade nästan 24 minuter i matchen, sköt åtta skott (flest av alla!), var inne på Ducks enda mål och noterades för två utvisningsminuter.

- Jag visste egentligen inte vad som väntade, bara gå ut och spela på känsla. Om jag blev trött åkte jag och bytte. Men det är ett stort steg att ha spelat säsongens första match, sa Scott Niedermayer till AP.

Men mästarna Anaheim förlorade hemma mot San Jose och det var ingen överraskning att matchen avgjordes efter straffar. Lagens två tidigare möten denna säsong har också gått till straffläggning - med Anaheim som segrare.

Denna gång var hajarna från San Jose något vassare. Men det krävdes tolv straffar och fem mål innan Joe Thornton avgjorde för bortalaget.

- Det är alltid bra matcher mot Anaheim. Varje match vi är här eller de kommer till oss är en spännande match med få mål. Vi har haft många straffavgörande mot dem så det var skönt att få vinna denna, sa Joe Thornton.

Det två målvakterna, Jean-Sebastien Giguere och Evgeni Nabokov, imponerade båda och släppte alltså bara in totalt två mål på nästan 70 skott.

San Jose har nu sex raka segrar på bortaplan - samtidigt som de har stora problem på hemmais. För Anaheims del var detta tredje raka förlusten.