Tredje raka borta för Vancouver

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Henrik Sedin.

Svensklaget Vancouver Canucks heta spel fortsätter.

I natt kom tredje raka segern – alla på bortaplan, dessutom – när divisionsrivalen Minnesota besegrades med 2-1 efter förlängning.

NHL

Segermålet gjordes av Henrik Sedin, som snappade upp en drop-passning från brorsan Daniel och överlistade Niklas Bäckström med ett högt slagskott från mitten av anfallszonen.

Tvillingarna har nu båda gjort poäng i fem raka matcher, och Daniel utsågs igår till en av förra veckans tre stjärnor i NHL. Kedjan med Sedinarna och Alex Burrows har gjort 19 mål och 41 poäng på de senaste 11 matcherna.

– De har varit våra främsta poängproducenter de senaste 15 matcherna, säger lagets tränare Alain Vigneault till AP. De har gjort det i pressade situationer, vilket bådar gott inför slutspelet.

Alexander Edler och Mats Sundin assisterade till Canucks första mål, som kom i power play i slutet av andra perioden efter att Wilds Kim Johnsson oturligt nog styrt in Pavol Demitras passning med skridskon.

Men Canucks hade knappast vunnit matchen utan monstermålvakten Roberto Luongo. I tredje perioden vann Minnesota skotten med 11-0 (!), men NHL:s enda målvaktskapten höll kvar sitt lag i matchen. Luongo räddade totalt 33 av 34 skott och utsågs inte helt ologiskt till matchens första stjärna.

Förutom ovan nämnda kvartett spelade också Mattias Öhlund för Vancouver. Han fick 25 minuters istid och hamnade på plus ett.

Kim Johnsson spelade nästan 31 minuter för Wild, men var inne på isen vid båda baklängesmålen.

Tack vare segern tog Canucks över ledningen i Northwest Division från Calgary Flames, bara två månader efter att man förlorat åtta raka matcher.

– I januari var det nog inte många som trodde vi skulle ligga så bra till, men vi har arbetat hårt för att komma dit vi är, säger Luongo.

Boston Bruins fans kan vara lugna – den dåliga formen verkar vara över för Eastern Conferences ledande lag.

Efter ganska knackigt spel i mars kom i natt den fjärde raka segern för Per-Johan Axelsson och hans lagkompisar. Tampa Bay Lightning besegrades med 3-1, mycket tack vare högklassigt försvarsspel och effektivt spel i power play.

Den slovakiske jättebacken Zdeno Chara låg bakom Bruins ryck från 1-0 till 3-0 i den andra perioden.

Först dundrade han själv in 2-0 i power play med ett otagbart direktskott efter 6:56.

Knappt sju minuter senare sköt han igen, och då lyckades Chuck Kobasew styra in kanonen förbi Mike McKenna i Tampa-målet. Skottet var så hårt att Kobasew tappade klubban när han ändrade puckens riktning.

– Det är ganska svårt att toppa ”Zätas” skott – de kommer med ganska bra fart, säger Kobasew.

Axelsson kammade noll i poängprotokollet, men var en stor del i att Bruins inte släppte in något mål i numerärt underläge – trots fem försök för Lightning. Axelsson spelade över fyra minuter i penalty killing.

Med sex omgångar kvar av grundserien leder Bruins Eastern Conference med nio poäng före Washington.

Columbus tog ett stort kliv närmare klubbens första slutspel när man i natt besegrade divisionsrivalen Nashville med 2-1.

Stor matchvinnare var målvakten Steve Mason, som gjorde 21 räddningar – varav en del var ur den högre skolan, samt Raffi Torres, som satte avgörande 2-1 i början av tredje perioden.

Noterbart är att Columbus har vunnit alla elva matcher då Torres lyckats näta.

– Jasså, det visste jag inte om, säger Torres. För att vara ärlig tror jag att det bara är tur att det blivit så.

Kristian Huselius och Christian Bäckman spelade för hemmalaget Columbus, men Fredrik Modin missade ytterligare en match på grund av en knäskada. Bäckman gjorde sin 300:e NHL-match.

Patric Hörnqvist spelade 7:32 för Nashville och hade ett gyllene läge att kvittera med sju minuter kvar av matchen. Ett inspel studsade konstigt i sargen och pucken hamnade hos Hörnqvist, som drog en back och kom fri med Mason. Men Hörnqvist lyckades inte överlista Columbus-målvakten.

I och med förlusten halkade Nashville ner till åttonde och sista slutspelplats i Western Conference. Columbus har fyra poäng mer och ligger sexa i samma tabell.

Chicagos svarta trend fortsätter. 1-4 mot Montreal innebar andra raka förlusten och totalt tolfte förlusten på de senaste 18 matcherna.

Laget har tappat den fina tredje platsen i Western Conference och ligger för närvarande femma – en position som inte ger hemmafördel i slutspelets första omgång. Men någon fara för slutspelsplatsen är det förmodligen inte, då man har sju poängs marginal ner till strecket med sju matcher kvar att spela.

Samuel Påhlsson gjorde sin första poäng för sin nya klubb. Han fanns med i förarbetet till Patrick Sharps tröstmål efter 12:18 av den tredje perioden.

Niklas Hjalmarsson spelade också för Chicago.

Montreal behövde de två poängen för att behålla den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference, eftersom närmast jagande Florida vann sin match. Det skiljer bara en poäng mellan åttan och nian i den tabellen.

Ja, Florida vann alltså sin match – svaga bortalaget Ottawa slogs tillbaka med 5-2.

Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson fick med sig två minus från förlusten, och nu är slutspelschansen bara teoretisk för hans lag. Med sex matcher kvar att spela saknas det tolv poäng för det kanadensiska huvudstadslaget.

Anaheim tog sig över slutspelsstrecket i Western Conference genom att besegra Edmonton med 5-3.

Matchen spelades utan svenskar, då Edmontons Robert Nilsson var petad.

Med fem svenskar på isen vann Dallas måstematchen mot Los Angeles med 3-2.

Av dem blev Loui Eriksson ensam om att hamna i poängprotokollet. Dallas skyttekung spelade fram Brendan Morrison till 2-1 i början av andra perioden.

Förre Linköpingsspelaren Morrison gjorde ytterligare ett mål och utsågs till matchens lirare.

Los Angeles båda svenskar – Erik Ersberg och Oscar Möller – fick agera åskådare; Ersberg från avbytarbåset som reserv till Jonathan Quick och Möller från läktaren.

Trots segern är uppförsbacken till slutspelet fortsatt brant för Dallas. Laget har bara fem matcher på sig att ta in sex poäng på åttondeplacerade Nashville.