Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Ros: Det finns bara en lösning – inför lönetak

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-07

Pengar styr elitserien.

Kostnaden för att vinna SM-guld är 50 miljoner kronor.

De som inte har de pengarna blir bottenlag i elitserien.

Finns bara ett sätt att jämna ut elitserien – lönetak.

Följ ämnen

Sportbladet har fått ta del av en unik sammanställning över spelarlönerna de senaste fem åren.

En delägare av Hockeyligan har gått igenom elitserien, räknat ut hur mycket spelartrupperna har kostat och kostar just nu. Det delägaren vill uppnå med sammanställningen är att visa att ”money talks” gäller till 100 procent i elitserien.

Modo, Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping är de lag med dyraste spelarna sett till de senaste åren.

Och de är just de lagen som dominerat svensk ishockey. De har satsat mest på att värva spelare och även lyckats sportsligt.

Måste ha en dyr spelartrupp

Vi får gå tillbaka 10 år i svensk ishockey för att se ett lågprislag lyckas hela vägen. Det var Brynäs som 1999 slog Modo i en av de mer intressanta SM-finalerna. Men den tiden var annorlunda måste man komma ihåg. Då var inte de rika och tunga lagen lika dominerande och arenaboomen hade inte kommit till Sverige ännu.

Hockeyligans sammanställning visar att man måste ha en dyr spelartrupp för att gå långt. Och sammanställningen visar också att fattiga lag alltid hamnar i bottenstriden.

Om det finns en gräns för att vinna SM-guld på 50 miljoner kronor i kostnad för A-laget finns det även en gräns för att ta sig till slutspel och den är på 40 miljoner kronor i spelarlöner, material, tränare och resor. Orkar elitserieklubben inte lägga så mycket pengar på A-laget kommer man att vara ett bottenlag.

Mora har lyckats att sprattla till två år och med en budget-trupp undvikit kvalserien. Likaså Djurgården har sprattlat till. Men i övrigt är billig trupp synonymt med köplats i serien.

Det måste kännas hopplöst för lag som Timrå och Luleå. Fansen tror och hoppas på SM-guld, men det går inte.

Ännu värre för Södertälje och Rögle, som har de billigaste trupperna. Där gör avsaknaden av satsning på spelare och löner att det med stor säkerhet blir en kvalfylld vår.

Hur kommer vi ur den robotliknande elitserien där man på förhand vet vilka fyra lag som spelar semifinaler i mars?

Löneregler.

Precis som i NHL.

Måste göra grundserien spännande

Ska man spela i högsta serien i Sverige, eller i Europa, ska trupperna kosta ungefär lika mycket. Nu sitter några lag i en Ferrari och tävlar mot några Saab 9-5 Kombi och några lag sitter tiil och med i en Volvo Amazon och försöker köra ikapp med Ferrari-bilarna.

Färjestad lade ett förslag om lönetak för några år sedan, men det blev nedröstat. Nu är det dags igen att väcka tanken, om man vill skapa liv i elitserien.

Givetvis är de djupa och breda inkomstklyftorna en effekt av att några lag har lyckats väldigt bra som förening och som affärsindustri och har nu en omsättning på 150 till 200 miljoner kronor. De ska givetvis inte kritiseras för framgångarna. Men svensk ishockey måste agera om det ska vara spännande att följa grundserien.

Ni ser tabellen bredvid.

Den är gjord efter samma modell som Hockeyligans sammanställning.

Men tabellen är även väldigt snarlik hur jag tror att elitserien slutar.

Money talks.

Följ ämnen i artikeln