Dagens namn: Ellen, Lena

Matchfakta 27/9

AIK–Sundsvall 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-27

Första perioden: 1–0 (9.01) Jonas Liwing (Victor Ahlström, Oscar Ahlström) spel fem mot fyra.

Skott: 51–16 (14–6, 21–4, 16–6).

Utv, AIK: 4x2. Sundsvall: 8x2.

Domare: Tobias Björk, Boden.

Publik: 1 891.

Michal Zajkowski briljerade mellan Sundsvalls stolpar.

Den förre Modo-målvakten stoppade 50 av 51 skott mot AIK – men otroligt nog räckte det ändå inte till seger.

Det blev inte ens någon poäng.

Zajkowskis kollega i AIK-målet Christopher Heino-Lindberg motade samtliga 16 skott i 1–0-segern.

Efter tvillingarna Ahlströms förarbete till Jonas Liwings tidiga ledningsmål, väntade man bara på en utökning. AIK:s dominans var kraftig, men samtidigt var Michal Zajkowski strålande mellan stolparna och kunde hålla nere siffrorna.

Gästerna försökte och gjorde vad man kunde, men lyckades inte kvittera.

AIK är ny serieledare.

Malmö–Björklöven 3–2 e str (1–0, 0–2, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (6.35) Jan Urbas (Nichlas Hardt, Carl Söderberg).

Andra perioden: 1–1 (8.23) Johan Svedberg (Eetu Qvist, Maksim Matushkin), 1–2 (15.57) Jimmy Andersson (Niklas Zetterström, Jens Ledin).

Tredje perioden: 2–2 (15.55) Tomas Wallgren (Morten Green, Patrik Hersley) spel fem mot fyra.

Avgörande str: Kim Staal.

Skott: 51–25 (17–6, 19–7, 10–7, 4–5, 1–0).

Utv, Malmö: 5x2. Björklöven: 7x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga.

Publik: 4 593.

Tredje raka förlusten för Björklöven. Men den här gången föll man med hedern i behåll.

Det blev i alla fall en poäng – och i svårspelade Malmö Arena av alla ställen.

Ett styrkebesked.

Umeålaget var mycket nära en trepoängare, men Malmö kvitterade fyra minuter från slutet och till slut kunde skåningarna vinna på straffar när Kim Staal avgjorde i den sjätte rundan.

Malmö hade ledningen efter en period, men i mittakten vände Björklöven och hade en 2–1-ledning inför tredje, trots att det var hemmalaget som hade kraftigt spelövertag och skapade de flesta målchanserna. Men en hel del svarv i speluppbyggnaden och i passningsspelet kostade två baklängesmål.

Kvitteringen i slutet av tredje slog Tomas Wallgren in i spel fem mot fyra.

Björklöven är trots poängen trea från slutet och har dessutom en match mer spelad än sina bottenkollegor.

Men ikväll var det ett fall framåt.

Örebro–Mora 6–4 (2–1, 3–3, 1–0)

Första perioden: 1–0 (1.37) Alexander Täng (Johan Adolfsson), 1–1 (5.38) Martin Johansson (Alexander Deilert, Robin Gartner) spel fem mot fyra, 2–1 (7.03) Conny Strömberg (Niklas Lihagen, Fredrik Orrsten) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–1 (2.05) Marcus Jonasén (Jonas Karlsson), 4–1 (4.12) Conny Strömberg (Niklas Lihagen) spel fem mot fyra, 5–1 (13.05) Jonas Karlsson (Nathan DiCasmirro), 5–2 (14.33) Mattias Ekholm (Daniel Viksten, Tony Lagerström), 5–3 (15.09) Marcus Eriksson (Mikael Simons), 5–4 (16.33) Alexander Hilmerson (Daniel Viksten, Tony Lagerström).

Tredje perioden: 6–4 (19.48) Justin Kurtz (Fredrik Orrsten) spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 30–32 (8–12, 18–14, 4–6).

Utv, Örebro: 8x2. Mora: 4x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 1 326.

Örebro–Mora 6–4

Örebro chockade Mora.

Nykomlingen öste in mål framåt och tog säsongens första trepoängare.

Tre snabba mål i mittperioden grundlade segern.

– De första tio minuterna måste vara historiens sämsta från vår sida, säger Moras tränare Göran Tärnlund till Radiosporten.

Det var i början av andra perioden som Behrn Arena exploderade när hemmalaget gjorde tre raka mål och gick upp till en 5–1-ledning.

Det doftade en säker seger för Örebro – men kanske kände man av lite nerver, för gästerna replikerade snabbt och gjorde plötsligt tre mål på två minuter och inför sista perioden stod det ändå 5–4.

Örebros målvakt Mark Owuya, på lån från Djurgården, gjorde en stark insats för Almtuna ifjol.

Men han har fått en rejält tuff start på serien för den allsvenska nykomlingen.

Örebro klättrar i tabellen

Inför matchen mot Mora hade han endast 86,79 i räddningsprocent på tre spelade matcher. Lägg därtill nästan fem insläppta mål per match i snitt, så förstår den mest okunnige och ointresserade personen att det facitet är riktigt svagt.

Ikväll stannade det på just fyra insläppta puckar – Örebro höll undan i tredje och slog in 6–4 i öppen kasse.

– Det var en horribel start från våran sida. Vi är inte med från start, säger Göran Tärnlund.

Örebro klättrar upp till en tiondeplats och verkar ha blivit varma i kläderna.