Matchfakta 27/2

Västerås-Björklöven 0-3 (0–2, 0–1, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-27

Fyra minuter från slutet reducerade Kevin Marsh, men närmare kom inte smålänningarna. Almtuna säkrade därmed nytt allsvenskt kontrakt. Björklöven har kopplat ett rejält grepp om fjärdeplatsen. Kvällens motståndare Västerås ligger fem poäng bakom med bara två omgångar kvar.

Umeå-laget inledde mötet med VIK på bästa tänkbara vis. Redan efter 1.41 slog Mattias Wennerberg in 0-1 bakom Västerås-målvakten Jens Holmström. Och I slutet av perioden slog poängmakaren till igen och "Löven" hade VIK i gungning.

Gästerna var effektivt i avsluten, samtidigt som målvakten Tobias Lundström agerade säkert i sedvanlig ordning.

Hemmalaget fick inte in någon reducering i mittperioden, utan det var Magnus Gästrin som gjorde enda målet efter ett backskott. VIK vann skotten i tredje, men Lundström gick inte att överlista. Stabil seger för Björklöven.

Första perioden: 0–1 (1.41) Mattias Wennerberg (Johan Forsberg, Mattias Hellström), 0–2 (18.18) Mattias Wennerberg (Jussi Heikkinen, Johan Forsberg).

Andra perioden: 0–3 (14.22) Magnus Gästrin (Patrik Nevalainen, Sami Ryhänen) spel fem mot fyra.

Skott: 33–37 (12–11, 10–19, 11–7).

Utv, Västerås: 8x2, 1x5, 1 matchstraff. Björklöven: 10x2, 1x10.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 3062.

Växjö-Almtuna 2-3 (0–1, 1–1, 1–1)

Växjö har redan säkrat en play off-plats till kvalserien. För Almtunas del gäller det att avsluta säsongen snyggt. Efter segern och den sena vändningen senast mot Västerås fanns det alla anledning att tro på Uppsala-laget även i kvällens bortamöte med tabellsexan.

Gästerna prickade in första periodens enda mål efter 9.30 genom Jonathan Persson. Så långt spelade lagen slarvigt och tempot var lågt, även om AIS var snäppet bättre. I andra kvitterade Sebastian Lauritzen men Henrik Eriksson gav gästerna ledningen för andra gången i matchen.

Fyra minuter från slutet reducerade Kevin Marsh, men närmare kom inte smålänningarna. Almtuna säkrade därmed nytt allsvenskt kontrakt."

Första perioden: 0–1 (9.30) Jonathan Persson (Alexander Ribbenstrand).

Andra perioden: 1–1 (11.31) Sebastian Lauritzen (Johan Markusson, Martin Romö), 1–2 (14.53) Henrik Eriksson (Martin Filander, Adam Brundin) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–3 (8.25) Julius Larsson (Fredrik Vestberg, Johan Berggren), 2–3 (16.03) Kevin Marsh (Christian Magnusson, Jeremias Augustin).

Skott: 31–25 (12–10, 10–6, 9–9).

Utv, Växjö: 5x2. Almtuna: 4x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 2262.

Nyköping-Bofors 5-1 (0–1, 2–0, 3–0)

Bofors kämpar vidare för att behålla play off-platsen, men på onsdagskvällen tog det tvärstopp i bortamötet med Nyköping, som i sin tur bara har äran att spela för. I och med nykomlingen Borås skräll mot seriesegrarna Leksand i kväll har Bofors bara en poäng till godo på den sjunde och sista play off-platsen.

Karlskoga-laget fick åtminstone en bra start på matchen när Peter Messa rakade in 0-1 i spel fem mot fyra efter förarbete av Tobias Thermell och Kristoffer Näslund. Hemmalagets Niklas Bröms kvitterade i spel fem mot tre i mittperioden och innan den över tryckte Niklas Olausson in 2-1.

- Alla utvisningar har förstås tagit mycket kraft och gått ut över offensiven. Jag tycker att vi försökt bra när vi fått chansen, inte minst i numerära överlägen, men att Nyköping vänt beror förstås på de många utvisningar som vi fått, sa Bofors tränare Sam Halla till nwt.se inför tredje perioden.

Matchen var spelmässigt jämn och kunde sluta hur som helst. NH fick en drömöppning i slutperioden och isen låg fortfarande blank när Fredrik Håkansson såg till att laget kopplade grepp om segern genom sitt 3-1-mål.

Bofors kom inte närmare. I stället var det NH som svarade för ytterligare två fullträffar. Matchen slutade 5-1.

Första perioden: 0–1 (8.06) Peter Messa (Kristoffer Näslund, Tobias Thermell) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (1.34) Niklas Bröms (Robin Persson, Niklas Olausson) spel fem mot tre, 2–1 (15.34) Niklas Olausson (Jens Jakobs) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (0.34) Fredrik Håkansson (Knut-Henrik Spets), 4–1 (9.52) Jimmie Kraft (Knut-Henrik Spets, Niklas Fogström) spel fem mot fyra, 5–1 (13.12) Jens Jakobs (Niklas Bröms).

Skott: 38–34 (9–11, 15–13, 14–10).

Utv, Nyköping: 7x2, 1x5, 1 matchstraff. Bofors: 10x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 1345.

Borås-Leksand 5-3 (1–1, 3–1, 1–1)

Leksand har seriens bästa målvaktspar. Men i kväll var ingen av de på plats. Målet vaktades i stället av 17-årige Erik Hanses, och som backup hade han sin kompis från juniorlaget, 16-årige Niklas Lerbrink. A-lagsdebutanten stoppade elva av tolv skott i första perioden.

Anders Erikssons skott i power play hittade nätet efter 13 minuters spel. Gästernas Juha Lind kvitterade strax därefter, men i mittperioden svarade hemmalaget för två snabba mål. Först rakade Patrik Ahlstrand in tvåan box play, sedan överlistade Elias Fälth Leksands-ynglingen. I slutet av perioden slog Jens Karlsson in 4-2.

Leksand kämpade på för ett reduceringsmål i slutet och Gabriel Karlsson firade sitt mål bara några minuter före slutet. LIF plockade ut målvakten, men då avgjorde Borås matchen till 5-3.

- Vi visade hjärta. Vi fick bort puckarna och höll Leksand utanför. Jag är nöjd med alla spelare, säger Borås tränare Gunnar Persson till Dalademokratens nätupplaga.

Nykomlingen Borås har med två omgångar kvar endast en poäng upp till Bofors på den sista och sjunde play off-platsen. Dessutom möts lagen på fredag.

Första perioden: 1–0 (13.00) Anders Eriksson (Lenny Dower) spel fem mot fyra, 1–1 (13.53) Juha Lind (Jesper Ollas, Jan Huokko).

Andra perioden: 2–1 (4.11) Patrik Ahlstrand (Jimmy Lund) spel fyra mot fem, 3–1 (5.59) Elias Fälth (Mikael Hultqvist), 3–2 (6.19) Johan Hägglund (Juha Lind, Jesper Ollas), 4–2 (14.35) Jens Karlsson (Jimmy Lund, Mats Hansson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–3 (17.24) Gabriel Karlsson (Jens Bergenström, Jesper Ollas), 5–3 (19.33) Lenny Dower (Elias Fälth) spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 27–23 (12–5, 7–8, 8–10).

Utv, Borås: 6x2. Leksand: 8x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 2742.

Sundsvall-AIK 2-3 (0–0, 2–1, 0–2)

Sundsvall har bara äran och en eventuellt bättre placering att spela om. Laget kan varken nå play off eller halka ner till kvalplats. I kväll tog laget sig an AIK på hemmais. Solna-laget som fortfarande hade en liten chans att nå en play off-plats hade bara två val: vinna eller försvinna.

Efter en mållös period kopplade hemmalaget greppet om tillställningen i andra när Tony Westerlund slog in ledningspucken i nät. I mittperioden klev Sundsvall allt närmare en trepoängare när Niklas Johansson rakade in utökningen. Men Kristian Gahn gav Gnaget nya möjligheter när han reducerade före paus.

I tredje vända gästerna på tillställningen. Daniel Bång kvitterade och bara två minuter före periodsignalen klev Rasmus Ericsson fram, klippte dit 2-3 och blev matchvinnare.

Andra perioden: 1–0 (6.04) Tony Westerlund (Stefan Andersson), 2–0 (14.33) Niklas Johansson (Oscar Johansson, Stefan Andersson), 2–1 (16.03) Kristian Gahn (Mattias Beck, Christian Sandberg) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (9.57) Daniel Bång (Patrik Bergström, David Engblom) spel fem mot fyra, 2–3 (17.36) Rasmus Ericsson (Jonas Westerling).

Skott: 30–30 (12–13, 9–7, 9–10).

Utv, Sundsvall: 7x2. AIK: 5x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 703.

Hammarby-Malmö 0-7 (0–2, 0–3, 0–2)

Malmö är redan klart för kvalserien. Det firade laget med att spela ut Hammarby på Hovet. 23-2 i skott resulterade i två mål för skåningarna i den första perioden.

Jens Svensson inledde målskyttet efter bara 2.22 och utökningen slog Fredrik Eriksson in mellan Hammarby-målvakten Carl-Johan Klints benskydd. Hemmalaget gjorde en stabilare andraperiod och hade elva skott mot mål. Men Jani Hurme i Malmö-målet spelade bra och höll nollan matchen ut.

Konkurs-hotade Hammarby var totalt chanslöst och konstaterade en förnedrande 7-0-förlust. Bäst på isen, bortsett från Hurme: Lasse Pirjetä som svarade för tre mål.

Första perioden: 0–1 (2.22) Martin Samuelsson (Patrik Lundh, Jens Svensson), 0–2 (10.27) Fredrik Eriksson (Mikael Wahlberg, Carl Söderberg).

Andra perioden: 0–3 (9.37) Lasse Pirjetä (Daniel Casselståhl), 0–4 (15.10) Frank Banham (Antti Bruun, Jyrki Välivaara), 0–5 (17.02) Lasse Pirjetä (Ville Nieminen, Mikko Eloranta).

Tredje perioden: 0–6 (7.32) Fredrik Eriksson (Carl Söderberg), 0–7 (9.00) Lasse Pirjetä (Mikko Eloranta, Daniel Casselståhl).

Skott: 20–51 (2–23, 11–14, 7–14).

Utv:: Hammarby: 7x2. Malmö: 3x2, 1x10.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 306.

Huddinge-Rögle 2-3 (0–1, 2–1, 0–1)

Rögle jagar andraplatsen och på onsdagskvällen hade skåningarna ett fint utgångsläge när nästjumbon Huddinge stod på schemat. Gästerna tog planenligt ledningen när Kenny Jönsson stänkte in pucken i power play bakom Huddinge-målvakten Tom Olsson i slutet av första perioden.

I mittperioden chockade hemmalaget sina gäster. Victor Ahlström klippte in kvitteringen i spel fyra mot fem efter 7.48 - men inte nog med det.

Fem minuter senare gjorde laget ytterligare ett mål i box play. Den här gången var det Alexander Olsson som svarade för målet bakom Rögle-keepern Christopher Nihlstorp. Några minuter före paus kvitterade Mikael Gath, men trots 9-23 i skott stod det alltså 2-2. Trots att Huddinge stod upp bra var det rättvist att Ängelholms-laget fick med sig tre pinnar.

Jakob Johansson svarade för segermålet 2.30 före slutet.

Första perioden: 0–1 (17.25) Kenny Jönsson (Jakob Johansson, Stefan Erkgärds) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (7.48) Victor Ahlström spel fyra mot fem, 2–1 (12.37) Alexander Olsson (Jimmy Wendel) spel fyra mot fem, 2–2 (16.29) Mikael Gath (Stefan Erkgärds).

Tredje perioden: 2–3 (17.31) Jakob Johansson.

Skott: 13–29 (4–8, 5–15, 4–6).

Utv, Huddinge: 11x2. Rögle: 8x2, 1x10.

Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.