Matchfakta 19/4

Anaheim-Dallas 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-19

Första perioden: 0-1 (08.25) Corey Perry 1 (Sean O'Donnell), 1-1 (18.27) Mattias Norström 1 (Brad Richards, Matt Niskanen).

Andra perioden: 2-1 (11.03) Ryan Getzlaf 2 (Chris Pronger, Chris Kunitz), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-1 (00.48) Teemu Selänne 2 (Chris Pronger, Ryan Getzlaf), spel 5 mot 4, 3-2 (04.42) Mike Ribeiro 2 (Brenden Morrow, Jere Lehtinen), 4-2 (12.05) Sean O'Donnell 1 (Chris Kunitz, Teemu Selänne), 5-2 (18.36) Todd Marchant 2 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 32-42 (14-15, 11-16, 7-11)

Utvisningar, Anaheim: 9x2 min, 1x10 min. Dallas: 6x2 min, 1x10 min.

Joel Lundqvist, f , Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 11.40

Matchen: Regerande mästaren Anaheim Ducks lever än. Teemu Selänne och Ryan Getzlaf gjorde båda ett mål och en assist när Ducks vann med 5-2 i en tät och tuff match.

Dallas hade ett knappt spelmässigt övertag i matchen och vann även skotten med 42-32. Men Anaheims målvakt Jean-Sebastien Giguere var snäppet vassare än kollegan Marty Turco i den andra buren.

Och framför allt hade Ducks vassare avslutare. Teemu Selänne gjorde sitt andra slutspelsmål när han satte 3-1 redan efter 48 sekunder spel av den sista perioden. Efter att Dallas reducerat ännu en gång var Selänne med och spelade fram till Sean O´Donnels matchavgörande 4-2 med knappa åtta minuter kvar.

Sjätte matchen spelas i Dallas på söndag och en eventuell sjunde match i Anaheim på tisdag.

Detroit-Nashville 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (04.20) Valtteri Filppula 1 (Niklas Kronwall, Johan Franzén).

Tredje perioden: 1-1 (19.16) Radek Bonk 1 (J.P. Dumont, Rich Peverley).

Förlängning: 2-1 (01.48) Johan Franzén 2 (Niklas Kronwall).

Skott: 54-21 (17-8, 20-3, 16-9, 1-1)

Utvisningar, Detroit: 3x2 min. Nashville: 3x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 0, 6, 0, -1, 23.31

Matchen: Detroit dominerade stort hemma i Joe Louis Arena. 54 skott avlossades mot Nashvilles målvakt Dan Ellis, men det krävdes övertid innan storfavoriten lyckades avgöra.

Och matchhjälte blev Johan Franzén. Den 28-årige centern satte sitt andra mål i slutspelet och gav Detroit en 3-2-ledning i matchserien.

Franzén assisterades av Niklas Kronwall (två passningspoäng i matchen) och satte en backhand bakom den storspelande Ellis.

Dessförinnan hade Nashville kvitterat Detroits ledning med endast 44 sekunder kvar att spela av den tredje perioden.

– Ena minuten är du på världens topp. Nästa minut känner du dig väldigt låg, sa Nashvilles coach Barry Trotz till AP.

Detroits coach Mike Babcock var trots segern lite besviken över alla de missade chanserna.

– Ellis spelade bra, men vi måste vara mycket bättre runt målet. Vi hade massor av chanser, sa Babcock.

Match sex spelas i Nashville på söndag och då har grundseriens bästa lag chansen att ta sig vidare till kvartsfinal.

New Jersey-NY Rangers 3-5 (1-3, 2-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (04.40) Brian Gionta 1 (Travis Zajac, Dainius Zubrus), 1-1 (04.58) Michal Rozsival 1 (Jaromir Jagr), 1-2 (06.38) Jaromir Jagr 2 (Martin Straka, Brandon Dubinsky), spel 5 mot 4, 1-3 (18.01) Scott Gomez 3 (Sean Avery, Brendan Shanahan).

Andra perioden: 1-4 (05.35) Chris Drury 2 (Nigel Dawes, Ryan Callahan), 2-4 (09.26) Bryce Salvador 1 (-), 3-4 (13.50) Patrik Elias 4 (Zach Parise, Jamie Langenbrunner), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 3-5 (19.00) Brandon Dubinsky 3 (Martin Straka, Jaromir Jagr), spel 5 mot 6.

Skott: 26-23 (9-7, 6-13, 11-3)

Utvisningar, New Jersey: 2x2 min. NY Rangers: 3x2 min.

Fredrik Sjöström, f, NY Rangers 0, 0, 0, 0, -1, 05.37

Matchen: För två år sedan förnedrades New York Rangers när New Jersey vann med fyra raka matcher i slutspelet. I natt fick Rangers sin ljuva revansch. Henrik Lundqvist och kompani slog ut Devils efter fem matcher.

Rangers hade en 4-1-ledning efter fem minuters spel av den andra perioden och såg ut att gå mot en enkel seger. Men Devils kom tillbaka och reducerade två gånger om - och fick med 7.08 kvar av den tredje perioden en straff.

John Madden åkte fram mot ”Henke”, fintade och sköt. Men den svenske målvakten gjorde en fin benparad.

– Jag missade den. Jag missade chansen att sätta pucken mellan hans benskydd. Han räddade den. Det finns inte så mycket mer att säga, sa John Madden till AP efter matchen.

– Det var tätt. Vi hade 4-1, men de fick två snabba mål och kom tillbaka. Vi vann tre matcher på bortaplan men det kändes inte som att spela borta. Vi hade ju halva publiken på vår sida, sa Henrik Lundqvist.

Brandon Dubinsky satte sista spiken i kistan när han gjorde 5-3 i tom bur med exakt en minut kvar att spela. Assisten från tjecken Jaromir Jagr som också valdes till matchens bästa spelare. Jagr gjorde ett mål och spelade fram till två.

Veteranforwarden hyllade också ”Henke” för straffräddningen.

– Det gör honom speciell. I viktiga lägen blir han stor. Det var en pressad situation och han klarade av det, sa Jaromir Jagr.