Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Hjärnskakningar ökar risken för självmord

Publicerad 2014-01-16

Förre hockeyspelaren: ”Inte förvånande”

Huvudskador ökar risken för självmord, meddelar Karolinska Institutet.

Det är inget som förvånar Henrik Rehnberg, 36, som tvingades lägga ner hockeykarriären efter åtta hjärnskakningar.

– Mina tankar har aldrig varit så mörka som självmord, men det är klart att det har funnits mörka tankar, säger han till Sportbladet.

Personer som överlever kraftigt våld mot huvudet löper tre gånger högre risk att dö i förtid jämfört med normalbefolkningen – ofta i självmord eller nya allvarliga skador. Lindrigare skador som hjärnskakning fördubblar risken att dö för tidigt. Det visar en studie från Karolinska Institutet och universitetet i Oxford som publiceras i vetenskapstidskriften JAMA Psychiatry.

– Det är chockerande siffror, säger AIK-backen Fredrik Carlsson, 25, som drabbats av sex hjärnskakningar och nu missar resten av säsongen, till TV4.

”Känner sig inte tillräckliga”

Hjärnskakningsdebatten inom svensk hockey har funnits länge och tacklingar mot huvudet renderar i matchstraff. Trots det har flera spelare tvingats sluta de senaste åren på grund av sviter från hjärnskakningar.

En av dem är Henrik Rehnberg, som i juni 2003 tvingades lägga skridskorna på hyllan, bara 25 år gammal.

Han är till skillnad från Fredrik Carlsson inte alls förvånad när han får höra om resultatet från studien.

– Det finns ett par spelare borta i Nordamerika som jag har spelat mot, som inte finns i livet längre, säger Rehnberg.

– Jag tror att hockeyspelare, och även vanliga civila människor, kan få de här depressionerna eftersom de inte känner sig tillräckliga då de inte kan klara av vardagliga sysslor.

”Har fortfarande sviter”

Rehnberg är i dag ishockeyinstruktör på Fria läroverken i Karlstad, där han till följd av hjärnskakningarna bara mäktar med att jobba halvtid.

– Det går åt rätt håll, men jag har fortfarande sviter av hjärnskakningarna. Ibland får jag huvudvärk, men framför allt trötthetssymptom. Jag får någon ”dipp” per dag, då stänger jag av allt elektroniskt i nån timme och vilar en stund.

Rehnberg säger att hans fysiska status är konstant, men att han lärt sig leva med problemet.

– Jag har väl kommit till insikt att så här är det. Men det tar lång tid att komma dit. Jag gick själv till psykolog i ett par års tid, det hjälpte mig mycket. Mina tankar har aldrig varit så mörka som självmord, men det är klart att det har funnits mörka tankar.

Förslag på regeländring

Henrik Rehnberg har ett förslag på hur man ska minska antalet hjärnskakningar inom hockeyn.

– Om vi backar bak 10-20 år så var det mycket huvudskador, men då var problemet att kunskapen om hjärnforskning saknades. I dag är problemet att spelet går så mycket snabbare. Spelarna tränar hårdare och blir större och starkare samtidigt som regeländringarna gör att spelet blir snabbare.

– Jag tror att det är läge att ta tillbaka de spelförstörande momenten, att släppa nån interference här och nån hakning där, för att bromsa upp spelet. I dag går det för fort ibland, vilket innebär tuffare skador.

Följ ämnen i artikeln