Gjorde sitt första mål – och blev guldhjälte

Publicerad 2014-04-21

Karlstad/Stockholm. Skellefteå är svenska mästare för andra året i följd.

Guldhjälte?

Backen Anton Lindholm, 19 år – med sitt allra första mål i Skellefteåtröjan.

– Jag sparade målet, ett bra tillfälle nu, säger talangen i Kanal 5 efter att Skellefteå varit fullständigt överlägset i slutspelet och vann finalen med 4–0 i matcher.

"Tålamod, tålamod. Vi har hela jävla natten på oss", skrek Skellefteåtränaren Hans Wallson i omklädningsrummet inför den tredje perioden.

Ord som spelarna tog till sig.

Efter två mållösa perioder spräcktes nämligen nollan i upptakten av den tredje perioden.

Men det var varken Jimmie Ericsson, Oscar Möller, Bud Holloway eller Joakim Lindström som i slutändan sköt in guldskottet.

Nej, de målfarliga stjärnorna fick kliva åt sidan när Anton Lindholm avlossade ett skott från offensiv blålinje.

"Inte riktigt fattat det"

Den 19-årige backens allra första mål i Skellefteåtröjan, 2.46 in i den tredje perioden, betydde 1–0.

– Jag sparade det, ett bra tillfälle att plocka fram det nu. Tror inte riktigt att jag fattat det här än, säger Lindholm.

Färjestad jagade desperat en kvittering för att få nytt hopp i finalserien, men med drygt tre minuter kvar att spela fick Pierre-Edouard Bellemare in pucken i nät och de tillresta Skellefteåfansen i Löfbergs Arena kunde börja fira att Le Mat-pokalen återvänder till Västerbotten.

Försvarade guldet

Och minuten senare kunde också spelarna också fira.

Martin Lundberg skickade in 3–0-målet i öppen kasse och då stod det definitivt klart att Skellefteå är svenska mästare för andra året i följd.

Därmed blev de också första klubb på tolv år att försvara ett SM-guld.

– Helt jävla sjukt, helt magiskt. Vi kom in i säsongen som regerande mästare och har stått emot trycket och skrivit historia. Det bara snurrar i huvudet nu, säger tränaren Hans Wallson i Kanal 5.

– Grabbarna har slitit som djur, jag är enormt stolt, tillägger han.

Tre Kronor-meriterade backen Johan Alm var känslosam efter slutsignal.

– Det är en helt otrolig känsla, vi har fantastiska fans som lyfter oss flera nivåer idag, säger han till Sportbladet.

Texten uppdateras...

Matchfakta:

Färjestad–Skellefteå AIK 0–3 (0–0, 0–0, 0–3)

final 4 i bäst av 7

Tredje perioden: 0–1 (2.46) Anton Lindholm (John Norman, Martin Lundberg), 0–2 (17.06) Pierre–Edouard Bellemare (George Holloway) spel fem mot fyra, 0–3 (18.18) Martin (Viktor Arvidsson) mål i tom kasse.

Skott: 23–28 (9–8, 5–14, 9–6).

Utv, Färjestad: 6x2. Skellefteå AIK: 7x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga och Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 7 843.

Skellefteå AIK mästare med 4–0 i matcher.