Frankrike vände och vann mot regerande världsmästarna

Här är praktskrällen som skakar om hockey-VM.

Frankrike vände och vann med 2–1 mot regerande världsmästarna Ryssland.

– När jag är 60 kommer jag berätta för mina barnbarn att jag var kapten för laget som besegrade Ryssland i VM, säger Vincent Bachet.

Regerande världsmästarna Ryssland, som hade inlett VM med tre raka segrar och 15–4 i målskillnad, var storfavorit mot Frankrike. De stora spelbolagen gav mellan 25 och 42 gånger pengarna på fransk seger.

I början av andra perioden brände Alexander Radulov en straff, men bara 15 sekunder senare gick Alexander Perezhogin runt kassen och hängde in 1–0 i nättaket.

Vände matchen

I det läget trodde nog alla i Hartwall Arena att matchen var avgjord. Förmodligen det ryska laget också.

Men innan andra perioden var över hade Frankrike vänt till 2–1. SSK-forwarden Damien Fleury pricksköt in kvitteringen bakom Vasili Koschechkin, assisterad av Skellefteås Pierre-Edouard Bellemare. Och Dallas-forwarden Antoine Roussel bröt in på kassen och snirklade in 2–1.

Ryssland pressade febrilt för att nå kvittering, men franske målvakten Florian Hardy – som gjorde sin första VM-match från start – storspelade och spikade igen. Efter slutsignalen utbröt tv-puckscener i det franska laget samtidigt som de ryska spelarna hade tomma blickar.

– Helt klart den största segern i mitt liv. Det här var inget som jag ens funderade på innan matchen, säger han.

”Ryssarna underskattade oss”

Vincent Bachet fick vikariera som lagkapten när Laurent Meunier missade matchen på grund av att hans fru väntade barn.

– När jag är 60 kommer jag berätta för mina barnbarn att jag var kapten för laget som besegrade Ryssland i VM, säger Vincent Bachet och skrattar.

Tim Bozon till IIHF:s hemsida:

– Jag tror att ryssarna underskattade oss lite, men det är deras problem. Vi gav aldrig upp och jag tycker att vi spelade bra.

Resultatet innebär att Ryssland kan gå miste om gruppsegern i grupp B. Frankrike utmanar Slovakien om en plats i slutspelet.