Kaoset fortsätter i HA – rasar mot detaljen i avtalet
Publicerad 2018-07-12
Här är datumet – och regelverket – som upprör hockeyallsvenska klubbar: Fram till den 19 juli har SHL-lagen möjlighet att fritt plocka ett obegränsat antal spelare från hockeyallsvenskan.
Då väljer Södertälje, som dessutom fått felaktig information (?), att lägga sig på offensiven och ifrågasätta systemet.
– Att endast ett pennstreck kan decimera hela vår trupp – kan det verkligen vara möjligt 2018? säger klubbdirektören Mats Pernhem som kräver en ändring i avtalet.
Turbulensen i ligan fortsätter.
Tre klubbar har drabbats hårt av det avtal som finns mellan hockeyallsvenskan och SHL vad gäller spelarövergångar.
Fram till den 19 juli har SHL-lagen möjlighet att värva kontrakterade allsvenska spelare och både AIK, Södertälje och Karlskrona har tappat sina nyckelspelare den senaste tiden.
Backen Eric Norin gick till Brynäs, något AIK genast ventilerade sitt missnöje över och Karlskrona blev av med nyförvärvet Austin Farley till Luleå.
Och så sent som i går tappade Södertälje Dan Pettersson till Linköping – efter bara tre månader i klubben.
”Är väldigt ledsen”
Situationen har fått Södertälje nu att reagera starkt.
Klubbdirektören Mats Pernhem är kritisk till hur överenskommelsen mellan SHL och hockeyallsvenskan har genomförts.
– Att SHL har den oinskränkta makten att helt decimera eller reducera vår trupp bara någon vecka innan vi börjar isträningen. Kan det verkligen vara möjligt 2018? Det finns inte en chans att det ska kunna vara så. Det känns helt otidsenligt, säger Pernhem och fortsätter:
– Jag är väldigt ledsen. Det är många som arbetar hårt för att bygga och utveckla vår verksamhet, många som engagerar sig och stöttar oss. Men plötsligt, med ett pennstreck, kan vi åka två steg bakåt och tappa vår sportsliga slagkraft, fortsätter Pernhem.
Pernhem är förstås också medveten om att klubben riskerar att tappa ännu fler spelare innan deadline har passerats om en vecka.
– Vi kan inte ens ha kontroll över vår egen trupp. Jag har respekt över att det finns en överenskommelse och att det här är en detalj i ett större sammanhang. Det förstår jag. Men det kan inte vara så att vi inte kan skydda våra egna spelare.
Ersättningen uteblir – eller?
När de hockeyallsvenska klubbarna tappar spelare till SHL blir de ekonomiskt ersätta. Beroende på ålder och meriter landar ersättningen på mellan 300-500 000 kronor. Dessutom ersätts klubbarna för den lönen de betalat ut för spelaren sedan 1 maj.
Men däremot kommer inte Södertälje att få pengar för Dan Pettersson – eller?
– Den klubben som spelaren spelade i föregående säsong ersätts. Det blir alltså Västervik och inte Södertälje som får ersättningen, säger hockeyallsvenskans ligachef, Sonny Lundwall.
Men Mats Pernhem har fått ett helt annat besked.
– På en direkt fråga till Stephan Guiance (hockeyallsvenskans vd) har jag fått beskedet att det är vi som kommer att erhålla ersättningen, säger Pernhem.
När Sportbladet ringer tillbaka till Lundwall står han fast vid sitt ord om att Södertälje inte ersätts ekonomiskt.
Samtidigt som Pernhem utgår från att de kommer att ersättas ekonomiskt.
– Jag kan inte göra annat än att förhålla mig till den informationen jag har fått från ligans verkställande direktör. Jag har ställt frågan och fått ett rakt besked. Jag känner mig trygg i det.
– Sedan får hockeyallsvenskan diskutera detta intern och det lär behövas, fortsätter han.
Vad händer om ni inte får ersättningen, som Lundwall säger?
– Det är en hypotetisk fråga. Jag utgår från att den informationen jag har fått är korrekt.
Hur som helst.
Slåss för en ändring
Oavsett vad som gäller i Södertäljes fall kommer Pernhem att strida mot att avtalet ändras.
– Min ambition är att föra upp frågan på diskussionsagendan så att våra företrädare (hockeyallsvenskan) kan göra något åt den här överenskommelsen.
Sonny Lundwall menar att avtalet är balanserat, men beroende på vilkas glasögon man använder kan se det på olika sätt.
– Man ska komma ihåg att SHL-klubbarna även ersätter spelare som inte är kontraktsbundna av hockeyallsvenska lag, säger han och syftar på 1,3 miljoner kronor som SHL-klubbarna lägger i en totalpott inför varje säsong som till stora delar pumpas in i de hockeyallsvenska klubbarnas verksamheter.
– I stora drag reglerar det rimliga ersättningar. Det är en totalpott som distribueras ut till de berörda klubbarna.
Överenskommelsen mellan SHL och hockeyallsvenskan förhandlades fram 2015 och går ut efter nästa säsong.
Se het debatt från 29 juni om lånebegränsningen i hockeyallsvenskan i klippet här ovanför.