Utspelet om flaggförbudet: ”Då vet man inte vad det är”
Publicerad 2024-10-26 12.38
Nya utdelade flaggförbud och en begränsad av supporterkultur.
Nu larmar klubbarna om hårdare tag och utebliven dialog med Svenska ishockeyförbundet.
– När det hänvisas till att spelare har problem med rökutveckling vet man inte vad en blinkpjäs är. Det är lite märklig hantering, säger Luleås vd Stefan Enbom till Sportbladet.
Flaggförbudet som kom i somras var det hårdaste straffet i modern tid i svensk ishockey.
Nu har Svenska ishockeyförbundet utdömt nya flaggförbud. Den här gången har , och straffats med .
Anledningen? Enstaka antända pyrotekniska pjäser hanterade av enskilda individer.
– Tyvärr så händer det mot Skellefteå att det var några yngre förmågor som tände en blinkpjäs. Det är en ganska liten pjäs. Det är inte någon 800-graders brinnande bengal med massor av rökutveckling utan en liten blink. Det är förbjudet och det får man inte använda. Det är inga konstigheter kring det, säger Luleå-vd:n Stefan Enbom
De har, precis som Djurgården, överklagat beslutet.
– Det var ju självklart att överklaga från start, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Michael Väyrynen.
Han gör ett snabbt överslag om att Djurgården har ett snitt på hundra bortasupportrar per bortamatch och förbudet gäller över tio bortamatcher. Då drabbas omkring 1000 personer.
– Ungdomar, äldre, medelålders, alla Djurgårdssupporter. Att man kommer med en flagga och stoppas, det blir ju kollektivbestraffning. Alla blir drabbade och inte bara de enskilda individerna som har begått de här lagbrotten.
Sågningen: ”Märklig hantering”
Även Stefan Enbom i Luleå är kritisk mot tävlingsnämndens beslut.
– Vi vill inte ha någonting som tolkas som kollektiva bestraffningar. När vi fick beslutet blev vi lite besvikna. Att vi får böter förstår vi mycket väl eftersom det är förbjudet. Men flaggförbudet gillar vi inte.
I det här fallet har den blinkande pjäsen inte heller stört arrangemanget i fråga.
– När det hänvisas till att spelare har problem med rökutveckling. Då vet man inte vad en blink är. Det är lite märklig hantering tycker vi. Många känner liknande känslor. Det får större proportioner än vad det kanske förtjänar. Straffen blir rätt så hårda jämfört med utfallet, säger Enbom och fortsätter:
– Att förhindra våra supportrar på ståplats att använda sina flaggor är ett ganska stort ingrepp i supporterkulturen. Vissa som kanske inte är så insatta kan tolka det som att det är inget konstigt att de inte får använda flaggor. Det är mycket värre än så för våra supportrar. Det är ett ganska kraftfullt straff för supporterkollektivet.
Han lyfter faktumet att något liknande ”inte hänt på sex till sju år”, vilket indikerar ett gott säkerhetsarbete. Något även klubbens säkerhetsansvarige Christer Medfors, som även motsatt sig kollektiv bestraffning i ett tidigare samtal med Sportbladet, lyft.
– En anledning tror vi att vi har varit förskonade är att vi har en bra dialog med vår supporterförening och våra supportrar. När anmälan så försökte vi också belysa det utifrån det perspektivet. Vi hade säkert förstått det om vi hade haft upprepade problem under längre tid. Vi fortsätter jobba för att försöka få bort det, så att det inte händer igen, men tror att vägen dit är dialog, säger Enbom.
”Vill inte att det ska förekomma men...”
Under onsdagen, dagen efter att beslutet kommunicerats, satt klubben i ett möte med supporterföreningen LuleåFans.
– Vi har kontinuerligt träffar och de är besvikna, framförallt när det gäller avsaknad av dialog med och förbundet, det framförde dem. De vill ju inte på något som helst straffa laget, utan vi har en magisk stämning i arenan som hjälper dem.
Vad känner du om hanteringen av sådana här fall som mynnar ut i flaggförbud?
– Det är en jättesvår fråga. Vi vill göra allt för att det inte ska förekomma hos oss eller på någon annan hockeyarena. Men vägen dit kan man fundera på vilken som är den klokaste.
Hur ser ni på dialogen med Svenska ishockeyförbundet?
– Det är svårt att säga eftersom det har inte varit allt för mycket dialog med SIF kring de här frågorna med klubbdirektörer medverkande. Däremot har SHL en väldigt bra dialog med supporterunionerna. De har en kontinuerlig dialog med och har varit med på våra möten. SHL tar bra steg där och i Luleå Hockey tror vi stenhårt på att vägen framåt är att prata med varandra. Det är det allra bästa om man vill ha en positiv förändring. Hur det fungerar gentemot SIF har jag svårt att svara på.
Från Djurgårdens sida (där bland andra stjärnan Marcus Krüger var kritisk mot straffet i klubbens egna kanaler) lyfter man de verktyg som finns för att lagföra individer.
– Oavsett om ni är på bortaplan eller på hemmaplan så har man begått ett lagbrott, då ska man ju stå för det med de straffen som kan tillkomma med en arrangörsavstängning alternativt ett tillträdesförbud, säger Väyrynen.
Djurgården: ”Straffen blir hårdare”
De lyfter vikten av samverkan med arrangerande förening och Polisen. Då gör de helt enkelt vad de kan med de medel som finns att tillgå och trots att de gjort sitt enligt riktlinjerna utdelas ett straff.
– I och med att det nu händer på bortaplan, då är ju inte vi den huvudansvariga arrangören för den offentliga tillställningen, så vi kan bara bistå med våran hjälp på plats. Det blir väldigt svårt för oss som står där med två ögon och två öron och försöker identifiera bland 300 Djurgårdssupporter vem som kan ha begått det här brottet.
Han är positiv till dialogen med SIF:s säkerhetsavdelning, men ser gärna en bättring hos andra sektioner likt de som hanterar bestraffningsärenden.
– Vi har en god dialog. Det är inga konstigheter där. Men mot personerna som sitter i tävlingsnämnden vet jag att det har varit flera önskemål att ha mer öppna dialoger vilket inte tillkommit.
Känns det som att det tillkommer hårdare tag från förbundet rätt plötsligt?
– Ja, tidigare i säsongen har det oftast varit en form av bötesbelopp. Det är väl först nu då, när Västerås fick sitt flaggförbud i slutet av förra säsongen och de tre förbud som kommer nu den här säsongen. Så straffen verkar bli hårdare. Om det är rätt väg att gå för att komma åt problematiken får tiden utvisa.
Supportrarnas vädjan: ”Fullständig maktlöshet”
Från supporterhåll är funderingarna många.
Tomas Andersson, ordförande i LuleåFans, lyfter en oro sin oro kring att säkerhetsreglerna blivit otydligare sedan förra säsongen.
– Man märker att förbundet blivit svårare att få tag i. De har brutit kommunikationen med och oss andra. Det är märkligt att alla andra ska ta konsekvenserna från individers agerande. Nu vet man ju inte alls vad som kommer att hända. Det är en fullständig maktlöshet, säger han och fortsätter:
– Man får klä skott för andras agerande. Det är inte så jättemycket man kan göra åt det, tyvärr. Det är svåragerat och tråkigt att det går ut över så många som inte gjort någonting.
Han vill inte slå fast hur de som supportergruppering kommer att agera framöver. Han gör det tydligt att de inte uppmuntrar användandet av pyroteknik, men att de kan komma att markera mot den kollektiva bestraffningen.
”Ger den som håller i pjäsen all makt”
Någon bojkott (likt en nu avbruten dito från en av Västerås supportergrupper till följd av arrangörsavstängningar) är inte aktuell.
– Så här: Det är inget vi vill ha på läktarna. Men jag kan inte uppmana folk att respektera en bestraffning för något de inte har gjort. Jag vet att det är mycket möjligt att det kan bli olika typer av aktioner framöver. Det skulle ju inte förvåna mig.
Från Djurgårdshåll har det funderats på vilka konsekvenser som skulle kunna tillkomma om man utmanar ett flaggförbud. I regelboken bedöms arrangörens föregående åtgärder ut i första hand.
– Man vill inte bara låta det vara, speciellt när vi får så pass hårt straff. Det är alltid fullt på våra bortasektioner. Det kan vara barn som kommer med flagga och det och inte får ta in den! Det är ju helt oproportionerligt, säger Adolfsson.
Han har för egen del ”två tankar i huvudet”, men är orolig för vad som kan komma härnäst.
– Jag kan köpa att man ska ha riktlinjer för hur man ska agera om det är någon pjäs som brinner på läktaren. Men mot Västerås snackar vi om en pjäs som är som en tändare, den är nästan omöjlig att upptäcka, säger han och fortsätter:
– Med sådana här åtgärder, som även gäller det vi såg i fotbollen i helgen, ger man den som håller i pjäsen all makt. Nästan större och större makt genom att ta till hårdare och hårdare åtgärder. Jag kan åka och ställa mig på Almtunas match och bränna i AIK:s klack, så får AIK inte ha flaggor mot oss.
LuleåFans: ”Har bara eskalerat från förbundet”
Sportbladet har tidigare rapporterat om en ökning av arrangörsavstängningar, trots det appliceras fortsatt kollektiva straff. Samtidigt finns en oro för att hårdare tag, som vid läktartömningar, vilket riskerar ytterligare konflikter och närmar sig den kritiserade ””. Samtidigt som det även internt är svårt att peka ut enskilda individer och låta dem påverka sin egen verksamhet.
– Men det är ju just de här kollektiva delarna som vi vänder oss emot. Det är ju det här problematiska och det är där man nu väljer att det ska ske. Jag vet inte vad de har tänkt hitta på framöver, säger Andersson och fortsätter:
– Det har ju inte eskalerat på läktarna. Det här är första gången som det händer på våra läktare på många år. Det hade varit en konstant nivå. Om någonting hade varit en nedtrappning. Men konsekvenserna har ökat. Det är där det eskalerat tydligt, bara från förbundet.
Viktor Adolfsson är tydlig.
– Det absolut värsta är att vi har ett förbund som inte pratar med den nationella supporterorganisationen. Jag kan köpa om man inte har tid att prata med alla klubbars supporterföreningar, men vi har faktiskt organiserat oss. Det är ett samtal bort, det finns en ordförande att prata med där. Men de vill inte.
Sportbladet har sökt tävlingsnämndens ordförande Jonas Sandberg.