Matchfakta 18/1

Boston–Toronto 2–3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-18

(2–1, 0–1, 0–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (4.00) Alexander Steen 8 (Mats Sundin, Tomas Kaberle), 1–1 (14.27) Zdeno Chara 7 (Dennis Wideman, Marc Savard), 2–1 (15.57) Marco Sturm 14 (Marc Savard, Dennis Wideman).

Andra perioden: 2–2 (19.51) Matt Stajan 11 (Pavel Kubina, Tomas Kaberle).

Straff: 2–3 Mats Sundin.

Skott: 31–33 (6–11, 11–8, 11–12, 3–2).

Utvisningar, Boston: 5 x 2 min. Toronto: 3 x 2 min.

Alexander Steen, f, Toronto 1, 0, 2, 0, +1, 17.08

Matchen: Efter sex raka förluster på bortaplan kunde Toronto Maple Leafs äntligen lämna en bortaarena med en seger. Det satt dock hårt åt och det krävdes straffmål av Mats Sundin och Alexander Steen, 23, för att säkra segern. Det var även målvakten Vesa Toskalas första seger på straffar.

– Det var en viktig seger för oss och för Vesa. Vi gav dom en poäng, men är glada över att lämna Boston med två poäng, sa Alexander Steen till AP.

Steen gjorde även mål under ordinarie tid då han gav gästerna ledningen efter fyra minuter, målet var hans 100:e poäng i NHL genom tiderna. Hemmalaget vände på matchen inom loppet av 90 sekunder och det såg då ut som om Maple Leafs skulle åka på ännu en bortaförlust, men centern Matt Stajan kvitterade med nio sekunder kvar av den andra perioden då han slog in en retur efter att Alexander Auld räddat Pavel Kubinas skott.

– Vi saknade en del ordinarie spelare och med lite tur hade matchen slutat annorlunda, sa Bruins coach Claude Julien

Segern var Maple Leafs första över Bruins på över ett år.

Washington–Edmonton 5–4

(0–2, 4–1, 0–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (8.33) Shawn Horcoff 20 (Sheldon Souray, Ales Hemsky), 0–2 (13.53) Robert Nilsson 5 (-) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (1.01) Nicklas Bäckström 9 (Jeff Schultz), 2–2 (1.39) Alexander Ovechkin 35 (Boyd Gordon, Jeff Schultz), 2–3 (6.49) Dustin Penner 14 (Shawn Horcoff, Ales Hemsky) spel fem mot fyra, 3–3 (11.58) Mike Green 14 (Alexander Ovechkin) spel fyra mot tre, 4–3 (19.08) Alexander Semin 10 (Tomas Fleischmann, Boyd Gordon).

Tredje perioden: 4–4 (7.40) Shawn Horcoff 21 (Ales Hemsky, Ladislav Smid).

Straff: 5–4 Matt Bradley.

Skott: 32–33 (8–11, 17–6, 4–11, 3–5).

Utvisningar, Washington: 7 x 2 min. Edmonton: 7 x 2 min.

Publik: 13 399 (i Verizon Center).

Målvakter:

Washington: Olaf Kolzig 87,9%, istid 64.45

Edmonton: Dwayne Roloson 87,5%, istid 65.00

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 0, 4, 2, 0, 26.01

Robert Nilsson, f, Edmonton 1, 0, 1, 0, 0, 12.52

Matchen: Det blev en lång kväll för publiken i Verizon Center, men den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge, heter det ju. Det krävdes hela 24 straffar för att utse en vinnare mellan Washington Capitals och Edmonton Oilers och hemmalagets högerforward Matt Bradley, 29, var den ende spelaren som lyckades göra mål på sin straff. Matchen var en riktig berg och dal-bana och det svängde fram och tillbaka. Oilers tog en tvåmålsledning i den första perioden. Robert Nilsson, 23, gjorde det andra målet efter att han fångat upp en indianare från backen Jeff Schultz och satt pucken bakom Olaf Kolzig, 37. Nicklas Bäckström reducerade efter en minut av den andra perioden och skyttekungen Alexander Ovechkin kvitterade 38 sekunder senare med sitt 35:e mål för säsongen. Oilers återtog ledningen i power play, men Capitals svarade för en stark andraperiod och vände till ledning då Alexander Semin med 52 sekunder kvar av perioden satte 4-3 bakom Dwayne Roloson. I den tredje perioden öste Oilers på för en kvittering och det gav resultat då Shawn Horcoff med sitt andra mål för kvällen satte 4-4. Oilers – som inte har vunnit i Washington sedan januari 1997 – fick backen Joni Pitkänen, 24, ljumskskadad i den första perioden.

Atlanta–Montreal 2–3

(1–0, 0–1, 1–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (18.49) Marian Hossa 20 (Mark Recchi, Eric Perrin) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (5.24) Andrei Kostitsyn 12 (Tomas Plekanec, Andrei Markov).

Tredje perioden: 1–2 (6.02) Michael Ryder 7 (Guillaume Latendresse, Bryan Smolinski), 2–2 (9.02) Pascal Dupuis 9 (Eric Perrin).

Straff: 2–3 Andrei Kostitsyn.

Skott: 24–29 (7–6, 7–16, 5–6, 5–1).

Utvisningar, Atlanta: 4 x 2 min. Montreal: 3 x 2 min.

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 2, 0, 0, 21.07

Matchen: Samtliga tre möten mellan Atlanta Trashers och Montreal Canadiens denna säsong har stått 2-2 efter ordinarie tid och förlängning. Trashers vann de två första matcherna efter straffar, men i kväll fick Canadiens revansch. Bortalaget var på väg mot seger i den tredje perioden, men en tavla av målvakten Cristobal Huet, 32, gav Trashers en mycket billig kvittering. Huet lämnade målet för att skjuta bort pucken, men tvekade och Eric Perrin lyckades få tag i den och passa in till Pascal Dupuis som gjorde ett av karriärens enklaste mål. Även det första målet såg billigt ut då Marian Hossas passning träffade armen på Huet och gick in i mål. I straffläggningen tog Huet revansch då han räddade Hossas straff och såg till att Andrei Kostitsyns straff blev matchavgörande.

– Jag kände att jag var skyldig laget något efter de två målen, sa Huet till AP.

Backen Tobias Enström tacklades hårt av Sergei Kostitsyn bakom mål i den andra perioden och tappade hjälmen. Enström lämnade sakta isen och undersöktes i omklädningsrummet innan han återkom i spel.

Nashville–Anaheim 1–2

(0–1, 0–0, 1–1)

Första perioden: 0–1 (15.12) Brandon Bochenski 2 (Mathieu Schneider, Ryan Getzlaf) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0–2 (7.26) Corey Perry 25 (Ryan Getzlaf, Todd Bertuzzi), 1–2 (15.24) Jason Arnott 16 (Jean-Pierre Dumont, Marek Zidlicky) spel fem mot fyra.

Skott: 34–16 (10–9, 9–4, 15–3).

Utvisningar, Nashville: 7 x 2 min. Anaheim: 7 x 2 min.

Publik: 14 193 (i Sommet Center).

Målvakter:

Nashville: Chris Mason 87,5%, istid 59.27

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 97,1%, istid 59.51

Inga svenskar på isen

Matchen: Anaheim Ducks noterade sin femte raka seger då man besegrade Nashville Predators på bortaplan. Predators borde ha vunnit matchen då man förde merparten av spelet under de avslutande två perioderna. Högerforwarden Brandon Bochenski gav gästerna ledningen i den första perioden då han i numerärt överläge styrde in Mathieu Schneiders skott från blålinjen. Hemmalagets specielle penalty killer Jerred Smithsons klubba hade gått sönder så det var nästan ett fem mot tre-läge för Ducks.

– Schneider sköt ett bra skott som jag lyckades styra in, sa Bochenski till AP.

Corey Perry utökade ledningen med sitt 25:e mål för säsongen i den tredje perioden innan Jason Arnott reducerade, men hemmalaget lyckades inte få in en andra puck bakom storspelande Jean-Sebastien Giguere trots 15-3 i skott på mål i den sista perioden.

– Jag tycker att vi spelade bra i kväll och det visar sig i skottstatistiken samt i antalet chanser som vi skapade, men det blev en uddamålsförlust, sa Predators coach Barry Trotz.

Centern Ryan Getzlaf, 22, assisterade till bägge målen och har därmed noterats för poäng i 12 raka matcher. Teemu Selänne innehar klubbrekordet med poäng i 17 matcher i rad. Backen Chris Pronger tvingades lämna isen i den första perioden efter att ha fått ett skott på knäet, han återkom inte i spel.

Phoenix–Columbus 3–4

(1–0, 0–2, 2–2)

Första perioden: 1–0 (17.35) Shane Doan 15 (Daniel Winnik).

Andra perioden: 1–1 (9.54) Rick Nash 24 (Sergei Fedorov, David Vyborny), 1–2 (18.43) Rostislav Klesla 6 (Rick Nash, Michael Peca) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (4.58) Peter Mueller 11 (Ed Jovanovski, Martin Hanzal) spel fem mot tre, 2–3 (8.26) Nikolai Zherdev 19 (Sergei Fedorov, Adam Foote), 3–3 (18.22) Martin Hanzal 5 (Niko Kapanen, Peter Mueller) spel sex mot fyra, 3–4 (19.38) Rick Nash 25 (Michael Peca) spel fyra mot fyra.

Skott: 35–32 (4–13, 10–11, 21–8).

Utvisningar, Phoenix: 4 x 2 min. Columbus: 8 x 2 min.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, -1, 12.52

Matchen: Columbus Blue Jackets Rick Nash, 23, var på väg att bli syndabock då han visades ut med 3.12 kvar av den tredje perioden. Phoenix Coyotes tog chansen och kvitterade till 3-3 efter 18.22, men Nash fick sista ordet då han med endast 22 sekunder kvar av den sista perioden satte 4-3 bakom Mikael Tellqvist. Nash tog sig förbi backarna Keith Ballard och Derek Morris innan han satte segermålet. ”Tellan” – som endast startade sin andra match på en månad – var fantastisk i den första perioden då gästerna öste på för fullt. Coyotes ledde med 1-0 (Shane Doan) trots 4-13 i skott på mål.

– Tellqvist var fenomenal i den första perioden. Dom kunde ha lett med tre, fyra mål, men han var helt otrolig, sa Doan till AP.

Utdelningen för Blue Jackets kom dock retroaktivt då dom vände till 2-1 i den andra perioden. Den tredje perioden blev oerhört dramatisk för publiken i Jobing.com Arena och dom kastades mellan hopp och förtvivlan i slutminuterna. Den tjeckiske backen Rostislav Klesla noterade sin 100:e NHL-poäng genom tiderna.

San Jose–Dallas 2–4

(1–1, 0–1, 1–2)

Första perioden: 1–0 (6.11) Milan Michalek 16 (Curtis Brown, Alexei Semenov), 1–1 (10.47) Niklas Hagman 16 (Loui Eriksson, Joel Lundqvist).

Andra perioden: 1–2 (14.51) Mike Modano 13 (Loui Eriksson, Niklas Hagman).

Tredje perioden: 2–2 (3.23) Joe Thornton 15 (Milan Michalek), 2–3 (12.54) Mike Modano 14 (Niklas Hagman, Stephane Robidas), 2–4 (17.51) Jeff Halpern 10 (Mike Ribeiro, Brenden Morrow).

Skott: 30–31 (10–5, 9–19, 11–7).

Utvisningar, San Jose: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Dallas: 3 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 18.14

Matchen: Veteranen Mike Modano, 37, blev stor matchhjälte då han slog in sitt andra mål för kvällen med sju minuter kvar av den tredje perioden. Målet betydde 3-2 och det var sjunde matchen denna säsong som Modano gjorde två mål. Jeff Halpern ökade på till 4-2 i slutminuterna och såg därmed till att Stars för sjätte gången i rad besegrade San Jose Sharks på bortaplan. Skarks har förlorat tre raka matcher – alla mot rivaler i Pacific Division – och vanligtvis stabile målvakten Evgeni Nabokov har sviktat lite på slutet. Loui Eriksson passade fram till Stars första två mål och är uppe i 15 poäng – varav sex mål – denna säsong. Backen Sandis Ozolinsh, 35, var bänkad för sjunde gången på de åtta senaste matcherna.

Ottawa–Carolina 5–1

(1–0, 3–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (12.01) Antoine Vermette 9 (Joseph Corvo, Andrej Meszaros) spel fem mot tre.

Andra perioden: 2–0 (11.09) Mike Fisher 17 (Chris Neil), 3–0 (12.12) Antoine Vermette 10 (Patrick Eaves), 4–0 (13.32) Randy Robitaille 7 (Jason Spezza).

Tredje perioden: 4–1 (1.44) Ray Whitney 21 (Eric Staal, Rod Brind'Amour) spel fem mot tre, 5–1 (8.03) Jason Spezza 16 (-).

Skott: 32–37 (14–7, 12–11, 6–19).

Utvisningar, Ottawa: 5 x 2 min. Carolina: 4 x 2 min.

Publik: 19 720 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 97,3%, istid 59.58

Carolina: Cam Ward 84,4%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 2, 0, 0, 8.34

Matchen: Efter 30 sekunder av den andra perioden skruvade de flesta åskådarna i Scotiabank Place oroligt på sig. Oron berodde inte på att Ottawa Senators Randy Robitaille visades ut utan istället för att lagkaptenen Daniel Alfredsson, 35, lämnade isen. Alfredsson återkom inte i spel och klubben meddelade att det var något med höften och att det var en säkerhetsåtgärd att vila honom från resten av matchen. Senators coach John Paddock trodde efter matchen att det finns en chans att Alfredsson är tillbaka redan i lördagens hemmamatch mot Tampa Bay Lightning. Oron är dock stor i Ottawa som redan saknar skyttekungen Dany Heatley, 26, som har en axelskada.

– Vi vill alltid ha honom (Alfredsson) med i laguppställningen varje kväll. Han har varit vår bäste spelare denna säsong, sa vänsterforwarden Antoine Vermette till AP.

Det var ett beslutsamt hemmalag som tog en stabil ledning med 4-0 efter två perioder. Senators kom till matchen efter två raka förluster och bevakade ledningen i den tredje perioden som Carolina Hurricanes fick dominera skottmässigt.

Detroit–Vancouver 3–2

(1–0, 1–2, 0–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (18.16) Daniel Cleary 17 (Andreas Lilja, Mikael Samuelsson).

Andra perioden: 2–0 (1.51) Daniel Cleary 18 (Valtteri Filppula, Chris Chelios), 2–1 (15.21) Henrik Sedin 9 (Sami Salo, Willie Mitchell), 2–2 (18.08) Markus Näslund 16 (Henrik Sedin).

Straff: 3–2 Henrik Zetterberg.

Skott: 49–28 (16–5, 16–12, 12–11, 5–0).

Utvisningar, Detroit: 3 x 2 min. Vancouver: 4 x 2 min.

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, +1, 19.55

Matchen: Det var en stor kväll för Vancouver Canucks lagkapten Markus Näslund då laget gästade Detroit Red Wings. Näslund spelade sin 1 000:e NHL-match och firade på bästa tänkbara sätt då han kvitterade till 2-2 i slutet av den andra perioden. Högerforwarden Daniel Cleary, 29, gjorde två mål och gav hemmalaget vad dom trodde var en stabil ledning, men Canucks kom tillbaka i en härlig andraperiod. Henrik Sedin reducerade efter 15.21 och mindre än tre minuter senare var det oavgjort efter Näslunds mål. Red Wings dominerade stora delar av matchen då dom ville ända en tre matcher lång förlustsvit, men målvakten Roberto Luongo storspelade och var den stora anledningen till att matchen gick till straffavgörande. Luongo svarade för imponerande 47 räddningar, men ensam mot Henrik Zetterberg i straffavgörandet hade han ingen chans då Zäta med en backhand la in pucken mellan benskydden.

– Det var ett simpelt, men ändå briljant avslut, sa Luongo till AP.