Viktor Fasths mardrömsminuter

Publicerad 2011-09-20

Billiga mål och frispel på Kempe ledde till förlust

I den första perioden höll han nollan. Men i den andra perioden fick Viktor Fasth en mardrömsstart.

Under loppet av mindre än tre minuter släppte han in tre mål – och slog ner Djurgårdens Mario Kempe.

Det ledde till att AIK förlorade säsongens första derby med 2–3.

– Otroligt tungt, säger Fasth till Sportbladet.

Viktor Fasth fick sitt stora genombrott under förra säsongen. Han var elitseriens bästa målvakt, slog sig in i Tre Kronor och blev vald till VM:s bästa målvakt.

Efter säsongen jagades han av flera NHL-klubbar, men tackade i sista stund nej till Detroits bud för att stanna kvar i AIK.

Men av storspelet som fick Detroit att jaga honom syntes det inget av i inledningen av den andra perioden i kvällens Stockholms-derby mot AIK.

Tjärnqvist styrde

Han höll visserligen nollan i den första perioden – vilket gav AIK en 1–0-ledning då Robert Rosén nätade i den första perioden – men i den andra periodens inledning var han en skugga av sitt forna, säkra, jag.

Först, efter 1.25,  sköt Marcus Nilson ett skott som Mathias Tjärnqvist styrde i mål förbi Fasth. Fasth stördes antagligen av styrningen, men Canal Plus expertkommentator Petter Rönnqvist tycker att Fasth skulle ha täppt till bättre vid den första stolpen.

– Viktor Fasth hamnar lite för långt in i målet, sen släpper han till lite. Den slinker in mellan armen och kroppen. Det är inte varje gång man ser det, säger han.

Blott 1 minut och 19 sekunder senare var det dags igen. Då var det en puck som var bakom målet som Fasth försökte styra vidare med en backhand fram till en medspelare. Men passningen blev alldeles för lös. Jimmie Ölvestad kunde ta pucken och spela fram till Kristoffer Ottosson som sköt. Fasth räddade, men Ölvestad krigade in returen.

– Det är en alldeles för slapphänt backhand. säger Petter Rönnquist kritiskt i Canal Plus.

Blev utvisad

Fasths frustration blev tydlig en knapp minut senare. Efter att Mario Kempe åkt in i honom blev han rasande och slog till Djurgårdsforwarden med klubban i benet. Därefter försökte han ge honom en vänsterkrok, som dock inte träffade som Fasth hade hoppats.

– Han försöker trycka sig in på kassen och kör över mig mer eller mindre. Det var onödigt, han hade ingen chans att komma in där. Han försökte inte vika undan, men jag ska förstås inte tända till så där, säger Fasth till Sportbladet.

Han förjänade en lusing?

– Nej, det gjorde han väl inte. Det var bara onödigt av mig att hålla på så där. Vi torskade ju ett powerplay på grund av mig.

För det fick han två minuters utvisning, vilket även Kempe fick.

– Jag tycker nästan att det ska vara matchstraff (på Fasth) där, säger Canal Plus Leif Boork.

Ville inte byta

En halvminut senare fick han vittja nätet igen. Fredrik Claesson åkte då från egen zon och slog till med en handledare som Fasth, kanske skymd, släppte förbi sig.

– Inget av de tre målen som han släpper in var några kanoner, sade Petter Rönnquist efter målet i Canal Plus, och berättade att han tyckte att tränaren Roger Melin borde övervägt att byta ut honom.

– Jag hade absolut gått i de tankarna.

Fasth själv hade inga tankar på att byta.

– Kommer aldrig att byta ut mig själv, det är att sända fel signaler till laget. Det är bara att kriga vidare och det är Rogers (Melin) beslut, jag kommer aldrig att byta ut mig själv, säger han till Sportbladet.

Periodinledningen var han inte nöjd med.

– Vi äger matchen fullständigt i den första perioden. Sen kommer vi ut i andra och tror att de ska vika ner sig. Men det håller inte om vi ska spela sådär som i andra. Då vinner vi inga matcher, sade Fasth efteråt till Canal Plus.

Djurgården vann

Fasth fick stå kvar i målet matchen ut, förutom i slutminuterna då han fick lämna målet för att AIK skulle kunna ha sex utespelare på isen.

Han spelade upp sig efter mardrömsminuterna och släppte inte in något ytterligare mål. Men det räckte inte. AIK lyckades inte göra något mer mål.

Djurgården vann till slut med 4–2 efter att Kristoffer Ottosson satt pucken i öppet mål med 1.20 kvar att spela.

När Ottosson satte 4–2-målet märktes Fasths ilska tydligt. Han slog först sönder en målvaktsklubba i båset. Därefter åkte han in på isen, och dunkade den nya klubban i målramen.

– Otroligt surt. Fy fan... Det är så jävla trist, sade Fasth direkt efter matchen till Canal Plus.