Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hockeyn positiv till att skrota 51%-regeln: ”Skulle betyda mycket”

Publicerad 2013-02-19

Leksand har varit i stor ekonomisk knipa de senaste åren och menar att externa finansiärer skulle hjälpa.

Förslaget om att skrota 51-procentsregeln väcker känslor i idrotts-Sverige. Mestadels positiva sådana från hockeyklubbarnas sida.

– Vi vill ju kunna erbjuda en så hög kvalitet som möjligt till supportrarna, säger Sture Emanuelsson, ordförande i Färjestad.

Sture Emanuelsson.

Flera fotbollsklubbar rasar mot förslaget att avskaffa regeln som innebär att upplåtande förening måste ha röstmajoritet, alltså äga 51 procent av sin egen klubb. Från hockeyns sida är tongångarna annorlunda.

– Man ska respektera de ideella krafterna i en förening, men personligen är jag för att avskaffa 51-procentsregeln, säger Sven Rosén, ordförande i Leksands IF Ishockey AB.

Tufft ekonomiskt

Dalaklubben har på senare år hamnat i stor ekonomisk knipa och så sent som i december förra året tvingades man till en större företagsrekonstruktion för att undvika konkurs. Att släppa in externa finansiärer skulle innebära en större trygghet, menar Rosén.

– Vi skulle kunna ta in investerare på en nivå som kan inbringa runt 20 miljoner. För oss skulle det betyda extremt mycket, det skulle vara som att spela i elitserien i en säsong, säger han.

Sture Emanuelsson, ordförande i Färjestad, fyller i. Han pekar på att världshockeyn kommersialiseras allt mer, men att Sverige har halkat efter i förutsättningarna.

HV 71: Öppnar upp

– Jag föreställer mig en framtid där vi kommer att ha mer utbyte med europeiska lag och då vill vi vara bäst. Tidigare har vi inte kunnat tävla på samma villkor som dem, säger han.

Hur en regelförändring kan komma att påverka svensk hockey på kort sikt råder det dock delade meningar om.

– Jag tror att det kommer se ut ungefär som vanligt, men på lång sikt öppnar det upp fler möjligheter. Vi är i grunden positiva till förslaget, säger HV71:s ordförande Hans-Göran Frick.