Västerås imponerar inte – men Västerås vinner.
En inte helt oviktig egenskap om man ska nå kvalserien. Och där tror jag Västerås spelar.
I kväll ska de tacka seriens bästa målvakt och en häftig junior för poängen.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Jag kan inte skriva att det slår gnistor om Västerås spel, för det gör det inte. Men gång på gång hittar de sätt att vinna matcher. Framför allt gäller det utanför Västerås. Seriens bästa bortalag tog ytterligare en blytung seger på bortais. Försvarsspelet var precis som tidigare stabilt.
Och så har de Jonas Fransson. Allsvenskans klart bästa målvakt, och sportchef Niklas Johanssons bästa värvning till den här säsongen. För två år sedan spelade Fransson upp Rögle i SHL, då han var magisk i kvalserien. Nu kan smålänningen vara på väg att göra samma sak med Västerås.

Inte i närheten

I två perioder av det här toppmötet i Nobellhallen var BIK Karlskoga det bättre laget. Inför den tredje perioden sa Karlskogas tränare Lenny Eriksson:
– Håller vi oss till den matchplan vi följde i en period och femton minuter kommer vi att käka upp Västerås i den tredje. Börjar vi tvivla kommer vi spela dem rakt i händerna.
BIK Karlskoga tvivlade inte, men de var ändå inte i närheten av att käka upp motståndaren. Speciellt inte Jonas Fransson, som bland annat räddade en straff då bara några minuter återstod.
Franssons lagkamrater visade karaktär, tålamod och offervilja. I det konstruktiva spelet finns det fortfarande en hel del mer att önska.
Segermålet, 2–1, kom efter ett av få konstruktiva anfall under de två första perioderna. Med ett långt pass längs långsargen hittade Tomas Mitell fram till Jeremy Williams vid bortre blå. Kanadensaren visade klass när han hittade Mathias Bromé vid bortre stolpen.
Mathias Bromé, alltså. Inte många kände till den killen inför den här kvällen.

Dif tog sista chansen

Den 19-årige junioren gjorde förra veckan sitt första allsvenska mål någonsin. Mot BIK Karlskoga fördubblade han den siffran genom att göra lagets båda mål. Det första lirkade han elegant in efter att ha grundlurat BIK-målvakten Justin Pogge. Vid segermålet visade Bromé karaktär när han gick stenhårt mot mål.
En ny stjärna tändes och hans två mål tog upp Västerås i serieledning. I Bromé har tränaren Joakim Fagervall en riktig joker inför den sista femtedelen av serien. En avslutning som har alla förutsättningar att bli en riktig rysare.
På Hovet vann Djurgården mot Malmö och tog sista (?) chansen att vara med i kampen om en av de tre direktplatserna till kvalserien. Om nu inte de styrande bestämmer sig för att ändra förutsättningarna i sista stund.