Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-08

Här är nattens svenskkoll

Sundin jublar i kapp med Henrik Sedin efter nattens storseger. Har det äntligen lossnat för Sudden?

En 3-1-ledning efter första perioden räckte inte för Boston Bruins.

Philadelphia Flyers bytte målvakt – Martin Biron ut, Antero Niittymäki in – och redan efter sex minuter av andra perioden var matchen kvitterad efter mål av Glen Metropolit och Scott Hartnell.

Till slut vann Flyers med 4-3 efter att Randy Jones avgjort på övertid.

Per-Johan Axelsson fick mycket speltid för Bruins. Axelsson spelade över fyra minuter i både numerärt över- och underläge och totalt blev det drygt 21 minuter.

Samuel Påhlsson är fortfarande däckad av sin virussjukdom och spelade inte när Anaheim Ducks slog Calgary Flames med 2-1.

Toronto vann det klassiska mötet mot rivalen Montreal med 5-2. Det var en riktigt skön seger för Maple Leafs, som ligger 15 poäng efter Canadiens i tabellen.

Torontos back Jonas Frögren var ensam svensk på isen – knappt 14 minuters speltid och ett minus blev det för den från AHL nyligen uppkallade 28-åringen.

Vem hade tippat det här inför säsongen?

Efter ytterligare en imponerande seger – 3-1 mot glödheta New Jersey – ser Los Angeles Kings slutspelsdrömmar helt plötsligt realistiska ut.

– Sedan jul har vi verkligen spelat bra, sa matchens lirare Patrick O’Sullivan. Vi måste fortsätta pressa oss framåt och nå slutspelet – det är vårt mål.

Kings är i nuläget endast två poäng efter Edmonton Oilers, som håller den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Mot Devils var det återigen rookie-målvakten Jonathan Quick som blev matchvinnare för Kings. 23-åringen, som förpassat Erik Ersberg till avbytarbänken, räddade 25 av 26 skott och valdes till matchens andra stjärna.

Johnny Oduya spelade 18:40 för Devils, sköt ett skott på mål och fick ett minus i plus/minus-statistiken.

Matchen mellan St Louis Blues och Colorado Avalanche slutade med ännu en seger för bottenlaget Blues.

St Louis ligger alltjämt sist i Western Conference, men har tagit poäng i nio av de senaste tio matcherna – totalt 15 poäng – och har nu bara en poäng upp till Colorado på fjortonde plats. Dessutom är gapet till slutspelsstrecket nere i ynka fem poäng.

– Det kommer vara ett hundslagsmål i varje match, sa Blues-backen Barret Jackman. Vi vill bara ge oss själva en chans, man vet aldrig vad som kan hända.

Alexander Steen noterades för en assist i 4-1-segern, medan Patrik Berglund blev poänglös trots fyra skott på mål.

Daniel Tjärnqvist fick knappt 15 minuters istid i Colorados försvar.

Trots en assist från Joakim Lindström blev det ingen rolig kväll för honom och hans lagkamrater.

– Vi skämde ut oss rejält, sa Phoenix Coyotes lagkapten Shane Doan efter 2-7-förlusten mot Carolina Hurricanes.

Anförda av en het Sergej Samsonov – ett mål och tre assist – fick Hurricanes göra lite som de ville i matchen.

Mikael Tellqvist ersatte Ilja Bryzgalov inför den tredje perioden, men effekten blev inte vad tränaren Wayne Gretzky önskade. Tellqvist släppte in tre mål på tolv skott och matchen rann iväg.

Niclas Wallin var tillbaka i Carolinas laguppställning. Det var den svenske veteranbackens första match på nästan tre veckor. Han har varit skadad.

Det blev hela elva svenskpoäng i Vancouver Canucks sköna 7-3-seger över Chicago Blackhawks.

Alexander Edler stod för fyra av dem (1+3), Mats Sundin för tre (1+2), Daniel Sedin gjorde två poäng (1+1), medan brorsan Henrik (mål) och Mattias Öhlund (assist) gjorde varsin poäng.

Nye tränaren Cory Clouston fick sin första seger som NHL-tränare när Ottawa Senators slog Buffalo Sabres med 3-2 efter straffar.

Daniel Alfredsson hjälpte till genom att sätta sin straff.

Henrik Tallinder missade sin sjunde raka match för Buffalo.

Det blev inga svenskpoäng i Washington Capitals seger över Florida Panthers (3-1).

Caps svenska centrar Michael Nylander och Nicklas Bäckström kammade båda noll i protokollet.

Christian Bäckman blev stor matchvinnare för Columbus Blue Jackets, som besegrade topplaget San Jose Sharks med 3-2. Den tidigare petade backen höll sig framme och avgjorde efter en och en halv minut av övertidsperioden.

Det var Bäckmans första mål sedan den 14 oktober.

Kristian Huselius assisterade på Columbus andra mål i matchen, medan Fredrik Modin gick poänglös.

Sharks ende svensk – backen Douglas Murray – var tillbaka efter att ha lämnat förra matchen med en skada. Murray spelade drygt 18 minuter och var minus ett.

När Detroit Red Wings krossade Edmonton Oilers med 8-3 blev det sju svenskpoäng.

Niklas Kronwall var värst med tre assist – något han blev utsedd till matchens lirare för. Mikael Samuelsson och Nicklas Lidström blev målskyttar för Red Wings och Henrik Zetterberg gjorde en läcker framspelning till Pavel Datsjuks 5-0 i slutet på första perioden.

Detroit ledde med 5-0 efter 20 minuter – något som inte hänt nästan 16 år.

– Jag tycker det var vår bästa period på hela säsongen, sa Daniel Cleary till AP.

Robert Nilsson stod för matchens dribbling, en prestation som föranledde Edmontons 3-6-reducering efter knappt tolv minuter av tredje perioden.

Johan Franzén lämnade matchen med en handskada.

Andreas Lilja spelade också för Detroit, medan Tomas Holmström missade tredje raka matchen. Och fler lär det bli för Holmström, som på onsdag opererar sin onda rygg.